70 éve zajlott a balatoni csata – Keszthelyen kiállítással emlékeznek

Az utószezonban még látogatható a keszthelyi Balatoni Múzeum időszaki kiállítása, mely az 1945-ben zajlott balatoni csatának állít emléket. Mai cikkünkben ehhez a kiállításhoz igyekszünk kedvet csinálni, alternatív programot kínálva az esetleges rossz idő beállására.

„A II. világháború utolsó évében járunk, 1945-öt írunk a német és szovjet erők öldöklő küzdelmet folytatnak a Dunántúlon, a Balaton térségében. A cél előbb Budapest felmentése, majd a főváros eleste után a zalai olajmezők megtartása, míg szovjet részről ennek megkaparintása volt a feladat. Grandiózus katonai tervek, kockázatos offenzívák sorával írta be magát a hadtörténelembe a „Balatoni csata” néven elhíresült ütközetsorozat, amelyet a tankcsaták mellett légi harcok is jellemeztek: az amerikai, brit és szovjet légierők diadalmaskodtak a német és magyar légi alakulatokkal szemben. A Balaton, mint katonai hullámsír a mai napig őrzi emlékét e harcoknak: tankok és repülőroncsok nyugszanak a víz mélyén.”

A kiállítás 2015. június 20-tól szeptember 12-ig tekinthető meg. A Magyar Olaj- és Gázipari múzeum történész-muzeológusa Cseh Valentin, a kiállítás kurátora az M1 „Ma délután” c. műsorának adott interjút a kiállításról, mely online a link mögött tekinthető meg.

Az alábbi képre kattintva pedig további képek tekinthetőek meg Galériánkban.

Ezt olvastad?

Idén volt 70 éve annak, hogy befejeződött az emberiség történetének legnagyobb és legvéresebb katonai konfliktusa, a második világháború. Sajnos Magyarország