Az Észak kezdete a Három Hollóban

2018. március 3-án került az olvasók kezébe az Észak című skandináv kulturális folyóirat. A Skandináv Ház által szervezett, nagy érdeklődésre számot tartó Think: Nordic konferencia zárásaként került sor a lap bemutatására a Három Holló kávéházban. Lelkes és nagyszámú közönség jelent meg, amely külön öröm volt a szerkesztők és a szerzők számára is.

Az Észak folyóirat első száma

Az Észak című tudományos folyóirat egy fiatal kutatókból álló egyesület, az Észak/Norden kezdeményezése. Habár tagjai jórészt a bölcsészettudomány művelői, teret kívánnak engedni minden színvonalas, a nagyközönség számára érdekes tudományos vagy ismeretterjesztő írásnak. Ez tükröződik az folyóirat első számában is, amelyet az Észak Egyesület tagjai mutattak be. A közönség soraiban megjelent szerzők közül többen is mikrofont ragadtak és bemutatták írásaik hátterét, motivációjukat. Gelencsér Gábor saját művét ismertette. A Magyar Kerékpáros Klub alelnöke, Halász Áron a koppenhágai biciklis kultúráról beszélt. Jelen volt egy, a Norvég Alap által támogatott kutatócsoport is, amelynek tagjai a fenntarthatóság kérdését kutatták Izlandon.

Az Észak folyóirat a fordításoknak is helyet kíván biztosítani, így az olvasók irodalmi szövegekből is kaptak egy csokorra valót. A kínálat bőséges: az első számban ó- és modern izlandi, valamint dán, finn és feröeri művek kaptak helyet. A szerkesztők nem titkolt szándéka olyan magyar művek közlése is, amelyek magukban hordozzák a skandináv hatást, esetleg valamilyen módon utalnak Skandináviára. (Így kerülhetett bele az első számba talán meglepő módon a magyar költő, Csokonai Vitéz Mihály is.)

A bemutató nagyszámú közönsége a Három Hollóban

Végezetül pedig nem hiányozhatnak a magyarul megjelent skandináv könyvek ajánlói, rezüméi sem. Fontos figyelemfelkeltés ez, amelyet egy, a 2017-es évben megjelent magyar fordítású skandináv könyvek jegyzéke tesz teljessé. Ennek a projektnek folytatása is várható: egyrészt a 2018-as évre, másrészt pedig a múltra nézve. Az Észak/Norden Egyesület célja ugyanis az, hogy az interneten egy mindenki számára elérhető és szerkeszthető adatbázist hozzanak létre, amelyben minden magyar fordítás megtalálható lenne.

A bemutató több szempontból is kellemes összejövetel volt. A népes közönség megismerkedhetett az Észak/Norden egyesület céljaival és kezdeményezéseivel. Új kapcsolatok születtek, és ez előre vetíti azt, hogy a jövőben is lesz érdeklődés a folyóirat iránt mind olvasói, mind írói szempontból. Ezen kívül pedig érdemes figyelni az Észak/Norden egyesület tevékenységét, akik például szakmai programokkal segítik a fordítókat, és össze kívánják fogni kutatókat egy segítő közösséggé. Emellett pedig mind írásban, mind szóban igyekszik elérhetővé tenni Skandináviát a nagyközönség számára.

Az Észak Egyesület tagjai (balról): Veress Dávid, Rácz Kata, Vajna Ádám, Csúr Gábor

Ezúton szeretnénk az Újkor.hu olvasóinak is figyelmébe ajánlani az Egyesület oldalát, hozzátéve, hogy a folyóiratról további információk  érhetők el a Facebookon, illetve megvásárolható az Írók boltjában, valamint az ELTE jegyzetboltjában.

Gyönki Viktória

Ezt olvastad?

Az Eötvös József Collegium Történész műhelye 2018. március 1–2. között immáron negyedik alkalommal rendezte meg hagyományosnak tekinthető éves műhelykonferenciáját, a