A blues története a kezdetektől napjainkig

A blues az a zene, amelyből a legtöbb stílus merített. Fontos, magyar nyelvű műfajtörténeti szakirodalommal bővíthetik gyűjteményüket a blueszene kedvelői.

Különleges eseménynek adott helyet a budapesti Örkény István Könyvesbolt november 15-én: ekkor mutatták be ugyanis Kovács József A blues története a kezdetektől napjainkig című könyvét. Az igencsak tekintélyt parancsoló kötet természetesen nem árul zsákbamacskát, nemcsak a címe, hanem a tartalma is pontos iránytű a sokak által kedvelt, bár hazánkban kevéssé ismert zenei műfaj világában.

A szerző 2008-ban, egy New York-i útja során döbbent rá arra, hogy számára mindig is a blues volt az a muzsika, amely igazán közel állt a szívéhez: kilenc évvel ezelőtt ezt a felismerést egy helyi banda koncertje hozta el számára, s Kovács azóta a műfaj igazi szakértőjévé avanzsált. Nemcsak, hogy zenekart alapított Blues Night Long néven, de rádióműsort is vezet Blues Megálló címmel a Poptarisznya nevű internetes adón. Több évnyi kitartó munkát követően most a Kossuth Kiadó jóvoltából egy könyvet is megjelentetett erről a zenei stílusról.

Nemes Nagy Péter (Fotó: Gergely Bea / Kossuth Kiadói Csoport)

A kötetet Nemes Nagy Péter bluesszakértő méltatta, kiemelve, korábban Magyarországon még sosem született hasonlóan átfogó és komoly munka erről a műfajról. Bevallotta, eleinte nem is nagyon hitt abban, hogy Kovács József képes lesz befejezni a könyvet, ám szerencsére barátja rácáfolt minderre, s olyan művet tett le az asztalra, amely szerinte még a külföldi szakirodalmak között is megállná a helyét.

Ezt követően a szerzővel László Ágnes, a Kossuth Kiadói Csoport kommunikációs vezetője ült le beszélgetni. Kovács rögtön az elején bevallotta, bizony pár dolognak így is ki kellett maradnia a közel hatszáz (!) oldalas könyvből, az ausztrál blueséletről szóló fejezetet például már nem tudta belepréselni a terjedelmes anyagba.

Kovács József és László Ágnes (Fotó: Gergely Bea / Kossuth Kiadói Csoport)

– A hatvanas években ismerkedtem meg a blueszenével, bár akkoriban még csak az európai előadókat hallhattam. Így csak később eszméltem rá, hogy a blues valójában a feketék zenéje is, sőt, főképp az övék. A bluesban az a jó, hogy sosem megy ki a divatból, már csak amiatt sem, mert gyakorlatilag az összes ismert zene merített és merít belőle a mai napig – fogalmazott a szerző.

Hozzátette, aki egyszer megismerkedik a blues-zal, az szinte garantáltan megszereti. Igaz, hazánkban leginkább amiatt kedvelik kevesebben, mert hiányos vagy nem létező nyelvtudás híján nem nagyon értik a dalszövegeket, amelyek pedig nagyon is érdekes dolgokról szólnak (Hobó és Deák Bill Gyula emiatt is próbálkozott több klasszikus dal magyarra fordításával).

A beszélgetés során Kovács József azt a tévhitet is megcáfolta, hogy a blues mindig csak a panaszkodásról, a kesergésről szólna. Bár a szövegek zöme valóban azt énekli meg, hogy a szereplő épp elveszítette a munkáját, siratja kedvesét, el kell hagyja imádott szülővárosát, ugyanakkor a végkifejlet szinte minden alkalommal feloldja ezt a szomorú problémát. Erre remek példával is szolgált a Mike Jacksonnal kiegészült Blues Night Long zenekar, akik a könyvbemutató zárásaként több szerzemény mellett előadták Jimmy Hendrix Red House című dalát: ebben ugyan a főhős bánkódik mást szerető szerelme miatt, de mégis visszatérne egykori szép emlékei színhelyére, hiszen az imádott hölgy nővérét még meghódíthatná.

(Fotó: Gergely Bea / Kossuth Kiadói Csoport)

A blues története a kezdetektől napjainkig nemes vállalkozás szülötte és könnyedén a műfaj hazai bibliájává válhat. Karácsonyra ideális ajándék azoknak, akik többet is meg szeretnének tudni arról, milyen történelmi, társadalmi, kulturális és gazdasági események hatására alakulhatott ki események hatására alakulhatott ki ez a jelenben is sokak szívét megdobogtató muzsika.

A könyv megjelenési adatai: Kovács József: A blues története a kezdetektől napjainkig. Budapest, Kossuth Kiadó, 2017. 592 o.

Vékony Zsolt

Ezt olvastad?

Texas függetlenségi harcának története sok hasonlóságot mutat az Egyesült Államok függetlenedési folyamatával, hiszen mindkettő esetében szerepet játszott gazdasági és politikai