Heti Ajánló 2018/21.

Oszd meg másokkal is:

Aktuális

Ezen a héten sem szenvedünk hiányt tudományos programokban. Mostani összeállításunkban konferenciákat, előadásokat és könyvbemutatókat ajánlunk határainkon innenről és túlról.

Május 22-23-án Összeomlás, önrendelkezés, határviták 1918-ban. Nemzet- és államépítő nacionalizmusok Magyarországon címmel kerül sor nemzetközi tudományos konferenciára a szlovákiai Komáromban. A programsorozat kedden 10:00-kor veszi kezdetét. (Bővebben.)

Május 23-án, szerdán 9:30-kor kezdődik a Parvistáktól a doktorokig címmel módszertani tudományos műhelykonferencia gimnázium- és egyetemtörténeti adatbázisokról a Párbeszéd Házában. (Bővebben.)

19:00-tól a bécsi Collegium Hungaricumban tart kettős könyvbemutatót a Bécsi Magyar Történeti Intézet és a Bécsi Wiesenthal Intézet, ahol Gyáni Gábor SZAPOR Judit: Hungarian Women’s Activism in the Wake of the First World War. From Rights to Revanche és ÁDÁM Pál István: Budapest Building Managers and the Holocaust in Hungary című műveit mutatja be. (Bővebben.)

Május 24-én, csütörtökön 9:30-tól Hullóidő – Székely identitásépítés a 19-20. században címmel szervez közös konferenciát az MTA TK Kisebbségkutató Intézete és az MTA-Lendület Trianon 100 kutatócsoportja. A mostani konferenciával arra vállalkoznak a szervezők, hogy a székely identitásépítésnek megleljék a történelmi gyökereit, felvázolják a társadalomtudományi, irodalmi, művészeti kiterjedését, rámutassanak a Székelyföldről szóló diskurzus állandó és új elemeire, feltárják e percepció kistáji, regionális, erdélyi és magyarországi vagy akár még további mozzanatait. (Bővebben.)

Május 25-én, pénteken 11:00-tól kiadványsorozat bemutatót tart a Bécsi Magyar Intézet a Humán Tudományok Kutatóházában. A Publikationen der Ungarischen Geschichtsforschung in Wien című kiadványsorozat bemutatóján köszöntőt mond Fodor Pál az MTA BTK főigazgatója. (Bővebben.)

Május 26-án, szombaton 13:30-tól ARAD OSTROMA: 1848. OKTÓBER 3. – 1849. JÚLIUS 1. című előadással folytatódik a Hadtörténelmi Délutánok programsorozata. Előadó: KEMÉNY KRISZTIÁN tanácsos, a HM HIM HADTÖRTÉNELMI LEVÉLTÁR levéltárosa. (Bővebben.)

Ezek lesznek a hét általunk ajánlott programjai, kövesse velünk az eseményeket a továbbiakban is! Ne feledjék, Naptár rovatunk hétközben is folyamatosan frissül, érdemes rendszeresen figyelni.

(Naptárunkba szívesen fogadunk minden történelemmel kapcsolatos, tudományos programot. E-mail címünk: info@ujkor.hu)

 

Ezt olvastad?

2023. májusában volt 10 éve, hogy a Doktoranduszok Országos Szövetsége Történelem- és Politikatudományi Osztálya (TePO) megalakult. Ennek kapcsán az Osztály
Támogasson minket