Öt cikk az Osztrák-Magyar Monarchia konyhájáról
Mikor és hogyan alakult ki a mai magyar konyha? Mi volt Ferenc József kedvenc étke? Mivel foglalkozott Ferenc Ferdinánd, mielőtt Szarajevóba látogatott volna? E kérdésekre kereste a választ a Monarchia Kert minikonferenciája, amely mellé az étterem vezetője, Martin Imre az Osztrák-Magyar Monarchia korát idéző ebédre is vendégül látta a sajtó munkatársait.
A rendezvényen az Újkor.hu több szálon is érintett volt. Az első előadást Horizont rovatunk vezetője, Katona Csaba (MTA BTK TTI) tartotta Táfelspicc, pájsli, vínersnicli: néhány gondolat a kedvencekről címmel. Tőle korábbi interjúalanyunk, Paksa Rudolf (szintén MTA BTK TTI) vette át a szót, aki A polgári konyha aranykora címet adta előadásának. Végül lapunk főszerkesztője, Szőts Zoltán Oszkár (ELTE) következett, aki Ferenc Ferdinánd, a sörgyártulajdonos című prezentációját mutatta be.
Szőts Zoltán Oszkár, Katona Csaba, Paksa Rudolf
A minikonferenciának tekintélyes visszhangja volt, ezért ezúttal saját beszámoló közlése helyett lapszemlét tartunk. Elsőként az Origo számolt be a rendezvényről, Vági Barbara A zalai rák is ősi magyar étel, nemcsak a gulyás címmel közölt tudósítást. Juhász Kristóf A citromos hódtappancs és a nemzeti csiga címet adta a Magyar Időkben megjelent beszámolójának. Török Annamária Lenyűgöző habtartósság – A Ferdinánd Monarchia Cseh Sörházban címmel tudósította Az ihatóbb Magyarországért olvasóit. A Now Magazin Egy jó sör és időutazás a Monarchia korába – Monarchia Kert étterem címmel jelentetett meg beszámolót, míg a 168 óra online változata Lengyel Flóra A sör négyszögesítése című írásának adott helyet. (A cikkek a beágyazott linkekre kattintva olvashatóak.)
Ezt olvastad?
További cikkek
A 48-as veterángondozás és a Honvédmenház története
Kossuth Lajos elfogyott regimentje. A 48-as veterángondozás és a Honvédmenház története címmel, rendhagyó kiállítás nyílt március 13-án a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjában. Rendhagyó, mert az időszaki […]
NATO 25 – Magyarország negyed évszázada a NATO-ban
2024. március 11-én kerekasztal-beszélgetést tartottak az ELTE Társadalomtudományi Karán abból az alkalomból, hogy Magyarország negyed évszázada tag a NATO-ban. A csatlakozás 25. évfordulójára összehívott beszélgetés vendégei Dunay Pál (Eötvös Loránd […]
Közel 80 éve történt… – bemutatták a Gulág- és Gupvikutató Intézet első kiadványát
2024. február 24-én, a Kárpátaljai Szövetség székházában mutatták be a Közel 80 éve történt című tanulmánykötetet, a Gulág- és Gupvikutató Intézet első kiadványát. A kötet a Kárpát-medence teljes területéről, így […]
Előző cikk
Egy méltán kivételes katonai életút – Kratochvil halálának 70. évfordulója
A huszadik századi magyar történelem talán egyik legérdekesebb generációját az a 19. század utolsó harmadában, végén született korosztály alkotta, amely az Osztrák-Magyar Monarchiában nőtt fel, majd a világháborút követően tanúja […]