„Vivat Rákóczi!” – Sörest és tematikus programok a Hadtörténetiben

II. Rákóczi Ferenc vezérlő fejedelem áll a következő, immár hatodik HadTörténész Sörest középpontjában. A rendezvényt a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Márványtermében (1014 Budapest, Kapisztrán tér 2-4.) 2019. szeptember 20-án, pénteken 19 órakor tartják, ahol három történész – Mészáros Kálmán, Czigány István és Kis Domokos Dániel – előadásait lehet meghallgatni, a rendezvény-sorozathoz szokott módon kötetlenül, egy-egy korsó sör mellett. A rendezvényről és a II. Rákóczi Ferenc-emlékév soron következő programjairól Borsits Enikővel, a Hadtörténeti Múzeum múzeumpedagógiai osztályvezetőjével beszélgettünk.

Újkor.hu: Mire számíthatnak az érdeklődők a „Vivat Rákóczi!” című Söresten?

Borsits Enikő: A magyar Országgyűlés a 2019-es évet II. Rákóczi Ferenc-emlékévnek nyilvánította, II. Rákóczi Ferenc Gyulafehérvárott erdélyi fejedelemmé választásának 315. évfordulója alkalmából. Ennek fényében mindenképpen szerettünk volna egy Sörestet is szentelni a Rákóczi-szabadságharc kérdéskörének. Az első előadó Dr. Mészáros Kálmán, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum kutató történésze lesz, aki „Hőstettek és hétköznapok a Rákóczi-szabadságharcban” című előadásában a szabadságharc mindennapjaiba fogja beavatni a közönséget, majd Dr. Czigány István, a Hadtörténeti Intézet nyugalmazott igazgató-helyettese ismerteti „Aszimmetrikus hadviselés, aszimmetrikus politika a kuruc felkelés idején 1672–1711” cím alatt a kuruc sereg katonai kihívásait és problémáit. A rendezvényt Dr. Kis Domokos Dániel, az Országos Széchényi Könyvtár munkatársának „Rákóczi Párizsban és környékén” előadása zárja majd. Érdemes lesz velünk tartani egész este, hiszen a „HadTörténész Sörest – TOTÓ” játék nyerteseinek különleges nyereményekkel is kedveskedünk majd, többek között két szerencsés részt vehet az október 27-ei II. Rákóczi Expressz utazáson is.

Hangulatkép a II. HadTörténész Sörestről

Ha már szóba került a II. Rákóczi Expressz, mesélne erről bővebben is?

Az emlékév alkalmából a MÁV Nosztalgia Kft. és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum október 27-én Történelmi emlékvonatot indít Kassára. Az utazás során a különvonat fedélzetén II. Rákóczi Ferenc életét bemutató szakmai előadások, zenés program, kiállítás és hagyományőrző bemutató várja majd az utasokat. Kassán megemlékezést tartunk, majd szabadidő vagy fakultatív program áll a résztvevők rendelkezésére.

Milyen programokkal készül még a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum az idei emlékévre?

A Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat keretében szeptember végén intézményünk Facebook-oldalán fotópályázatot hirdetünk „Rákóczi-szabadságharc” tematikával. A pályamunkákkal kapcsolatban csupán annyi megkötésünk van, hogy a képnek valamilyen módon kapcsolódnia kell az 1703–1711-es szabadságharchoz, annak eseményeihez vagy személyeihez. A győztes pályamunka szintén Facebookon, közönségszavazással kerül majd kiválasztásra! Emellett kiemelkedő fontosságúnak tartjuk, hogy a diákok játékosabb formában is megismerkedhessenek Rákóczi életével és a szabadságharc eseményeivel. Új múzeumpedagógiai foglalkozásunk keretében rövid animációs filmek és korabeli fegyvermásolatok is segítik az ismeretanyag könnyebb elsajátítását. A Sörestet követő vasárnap, szeptember 22-én pedig Vivat Rákóczi! ingyenes családi nappal várjuk az érdeklődőket!

Társasjáték

A Rákóczi tematikus napon milyen programokkal várja a Múzeum a látogatókat?

Elsőként a „PRO PATRIA ET LIBERTATE” II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelemmé választásának emlékére 1704–2019 című vándorkiállításunk ünnepélyes megnyitóját emelném ki, a tárlatot október 23-ig lehet majd megtekinteni intézményünkben. Emellett bemutatásra kerülnek a Digitális Legendárium munkacsoporttal közösen készített Rákóczi-kisfilmek és az alkotók segítségével bepillantást nyerhetünk az animációs filmek létrehozásának rejtelmeibe is. A nap folyamán többször felcsendülnek majd Nagy Csaba tárogatóművész dallamai, továbbá a gyermekek részére is számos érdekes programmal készülünk, többek között kézbe vehető kuruc kori fegyverekkel, játékkatonafestéssel és a Maszk Bábszínház „Furfangos Csudadoktorok – azaz hogyan foglaltak el a kurucok Huszt várát” című bábelőadásával.

Az interjú végén visszakanyarodnék még egy kérdés erejéig a HadTörténész Söresthez, az idei évben terveznek még hasonló rendezvényt a Budai várban?

Igen, az eddigi öt esemény sikerein felbuzdulva, mindenképpen szeretnénk még egy Sörestet megvalósítani idén, amelyre terveink szerint november 9-én kerül majd sor. Nem szeretnék még túl sokat elárulni a programról, de annyi biztos, hogy a lőfegyverek történetét fogjuk körbejárni Soós Péter őrnagy, a Hadtörténeti Múzeum múzeumigazgató-helyettese és Németh Balázs, az Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Hadtörténelem tanszékének oktatója segítségével.

Horváth Gergely

Ezt olvastad?

Rendkívül sokunk érdeklődik az évfordulók iránt. Az Újkor.hu erre tekintettel évek óta összegyűjt az újév első napjaiban olyan évfordulókat, amelyek