Anno Filmklub: A Horthy-korszak és a fajvédő mozgalom | Fábri Zoltán: Hannibál tanár úr

Térkép nem érhető el

Időpont
2017 dec 06.
17:30 - 20:30

Helyszín
Politikatörténeti Intézet


2017. december 6-án (szerda) 17.30-tól kerül sor az Anno Filmklub idei ötödik vetítésére: A Horthy-korszak és a fajvédő mozgalom címmel, ahol ezúttal Fábri Zoltán: Hannibál tanár úr (magyar filmdráma, 90 perc, 1956) című filmjét nézhetik meg az érdeklődők. A vetítést ezúttal is beszélgetés követi, amelynek meghívott vendége Paksa Rudolf történész.

A film ajánlója:

A tragikomédia főhőse egy jelentéktelen külsejű, apolitikus kisember: Nyúl Béla középiskolai tanár. Hannibál pun hadvezér halálának körülményeiről írott teljesen ártatlan tanulmánya miatt a politikai jobboldal, a fajvédő demagógia támadásának középpontjába kerül, amely végül is halálát okozza.

„A film ugyan az erősen fasizálódó, harmincas évek Budapestjén játszódik, ám a Hannibál tanár úr nem csupán konkrétan a horthysta rendszer, hanem a mindent elnyomó, diktatórikus hatalom, s annak minden brutalitása és ostobasága ellen szól. Bármelyik korban, bárhol aktuálissá válhat, minden korszak számára van üzenete. Talán ezért is válhatott a magyar filmművészet egyik legnagyobb alkotásává.”

A filmről bővebben itt olvashat.

Az esemény a facebookon: https://www.facebook.com/events/292535417905473

Helyszín: Politikatörténeti Intézet, I. emeleti konferenciaterem  (1054 Budapest, Alkotmány u. 2.)

Forrás: Politikatörténeti Intézet

Ezt olvastad?

A 17. század első felében a Svéd Királyság európai expanziós törekvései mellett észak-amerikai, a század közepén pedig nyugat-afrikai gyarmatosítással kívánta