Dimenziók konferencia 2018 – Kultúrák és etnikumok találkozása

Térkép nem érhető el

Időpont
2018 máj 10. - 2018 máj 11.
Egész napos

Helyszín
ELTE BTK Történeti Intézet Szekfű Gyula Könyvtár


Mi a kultúra?

„Egy olyan komplex egész, amely magában foglalja a tudást, hitet, művészeteket, erkölcsöket, jogrendet, szokásokat és hagyományokat és minden olyan képességet, amelyet az ember a társadalom részeként sajátított el.” (E. B. Tylor – 1871).

A kultúra fogalmának definiálása nehéz feladat. Talán egyik legátfogóbb meghatározás Taylor 1871-ben írt fenti gondolata, amely interdiszciplináris kapcsolódásokra is lehetőséget ad a kultúrával foglalkozó más társadalomtudományok felé.

Hol helyezkedik el a kultúra fogalmához képest az etnikum? Egy etnikai közösséghez való tartozás alapja vajon nem a közös eredet és a közös kultúra? Milyen átfedések vannak e két fogalom között, és hogyan hatnak kölcsönösen egymásra? Felfejthető-e az a szövevényes, többszintű rendszer, mely a kultúra és az etnikum kifejezések mögötti jelentéstartalmak között kialakult?

Ezt olvastad?

Európa legfiatalabb állama, Koszovó az előző évben ünnepelte független fennállásának tizedik évfordulóját. Az önállóság kivívása rögös utat járt be, ugyanis