Honfoglalás kori leletegyüttes bemutatója

Térkép nem érhető el

Időpont
2017 okt 18.
16:00

Helyszín
Jász Múzeum


Egy különleges leletegyüttes bemutatójára kerül sor 2017. október 18-án 16.00 órakor a jászberényi Jász Múzeumban.

2016 tavaszán egy különleges leletegyüttes került a Jász Múzeumba. A tárgyak a Jászberény melletti homokbányában, kitermelés közben fordultak ki a földből, a múzeumnak Hajzer Kálmán pusztamonostori lakos adta át őket. A zömében aranyozott ezüstből készült tárgyak a magyar honfoglalás korára keltezhetőek és legalább négy, a földmunkák során teljesen elpusztított sírhoz tartozhattak. A terület további régészeti kutatása a kitermelés előrehaladottsága miatt sajnos jelenleg nem lehetséges.

A múzeumba most bekerült tárgyak közül kiemelkedik egy csaknem 11 cm magas, aranyozott ezüstlemezből készült, gömbdíszben végződő, kúpos tárgy, mely egykor viselője süvegének (csúcsos fejfedőjének) tetejét díszíthette. Bár ikonikus darab, a honfoglalás kori leletanyagban valódi ritkaságszámba megy: ehhez hasonlóból eddig még csak egyetlen egy darab került elő a Kárpát-medencében!

A korábbi süvegcsúcs a történelemkönyvekből már jól ismert beregszászi darab – ám ezzel ellentétben a jászberényi példány teljesen ép, és hozzá köthető több lelet is, melynek segítségével a honfoglalás korán belül is pontosan be lehet azonosítani a tárgy korát.

Forrás: Magyar Régész Szövetség

Ezt olvastad?

Az Újkor.hu 2014-es indulásától kezdve közöl történészinterjúkat a „Portré” rovatában. Az itt publikált cikkek már röviddel a portál indulását követően