III. HadTörténész Sörest

Térkép nem érhető el

Időpont
2018 nov 17.
19:00 - 22:00

Helyszín
HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum


2018. november 17-én 19.00 órától kerül megrendezésre a III. HadTörténész Sörest a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban, melynek keretében ezúttal is rendhagyó programmal várjuk a kedves érdeklődőket!

Az esemény több szempontból is különleges helyet foglal el a rendezvénysorozat életében. A Történész Sörest két éves működését ünnepli, az ország egyik legpatinásabb kulturális intézménye, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum pedig betölti fennállásának századik évét. 

A centenáriumi emlékév kiváló lehetőséget biztosít, hogy felelevenítsük a régmúlt háborúinak és katonáinak hagyatékát őrző Múzeum olykor virágzó, máskor hányatott múltját. Az Intézmény ez alkalomból egész napos, ingyenes családi programokkal várja a látogatókat, este pedig a HadTörténész Sörest kötetlen, izgalmas előadásait, filmvetítését, és kerekasztal-beszélgetéseit élvezhetik a résztvevők. Az est folyamán nyereményjátékkal és különböző ajándékokkal készülnek a szervezők. Az ételeket és italokat a Budapest Klisé Bár csapata biztosítja.

Az esemény programja a következőképpen alakul:

Ünnepi köszöntőt mond Dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka. Ezt követően a száz év első évtizedeinek története, különleges pillanatai elevenednek fel egy kerekasztal-beszélgetésben: Dr. Számvéber Norbert alezredes, Dr. Szoleczky Emese, Dr. Sallay Gergely részvételével.

A beszélgetés után levetítésre kerül az Intézmény száz évét bemutató rövidfilm.

Samu Botond az Országos Széchenyi Könyvtár munkatársa érdekfeszítő előadásában a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum második világháború alatt elveszett műkincseiről, és az Intézmény által elszenvedett sérülésekről, bezárásáról tart előadást.

A második kerekasztal-beszélgetés alkalmával az 1949-ben történt újranyitástól napjainkig megőrzött különleges műtárgyakról, a Múzeum „kincseiről” értekezik: Dr. Ságvári György, Dr. Závodi Szilvia, Dr. Kreutzer Andrea, Dr. Kiss Gábor őrnagy.

Az est moderátora: Dr. Hermann Róbert, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum főtanácsosa, a parancsnok tudományos-helyettese lesz.

A rendezvényen való részvétel ingyenes, minden érdeklődőt sok szeretettel várunk!

Ezt olvastad?

Vanyó Tihamér OSB azon ritka történészek közé tartozott, akik megérték századik születésnapjukat. Egyháztörténészek számára megkerülhetetlen életművében okmánytárakat, elemzéseket, recenziókat, kutatásmódszertani