Irodalom, színház, ellenzékiség | Konferencia

Térkép nem érhető el

Időpont
2017 dec 04.
Egész napos

Helyszín
Petőfi Irodalmi Múzeum


2017. december 4-én Irodalom, színház, ellenzékiség: Gyűjtés és archiválás a Kádár-korszakban és a rendszerváltozás után címmel lesz tudományos konferencia a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Hogyan gondolható újra az államszocialista korszak irodalom- és színháztörténete az archiválási gyakorlatok és a gyűjteményképzés szempontjából? Miért, kik és hogyan kezdeték tudatosan dokumentálni a performanszok, az alternatív színházak tevékenységét vagy a hivatalosan nem engedélyezett irodalmat? Milyen különbségek mutatkoznak 1989 előtt és után a gyűjtemények státusában és a gyűjteményezés gyakorlatában? Efféle kérdésekre keres választ a konferencia, melyet az ELTE, a Petőfi Irodalmi Múzeum és az MTA BTK Történettudományi Intézete által koordinált COURAGE nemzetközi kutatóprogram rendez a Magyar Irodalomtörténeti Társaság támogatásával.

A konferencia célja annak felmérése, hogy miként árnyalható a hivatalos vs. nem-hivatalos művészet dichotómiája az irodalmi és színházi gyűjtemények esetében, illetve feltétlenül szükséges-e az irodalom és előadóművészetek történetéről az Aczél György-féle tűrt/tiltott/támogatott hármas rendszerben beszélnünk? A megőrzés módjának, az archiválás gyakorlatának elemzésén keresztül kívánjuk újragondolni, mit is jelentett az „ellenállás”, a nonkonformitás a kultúra területén az egykori szocialista országokban.

Az esemény az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont által koordinált “Cultural Opposition: Understanding the Cultural Heritage of Dissent in the Former Socialist Countries” nemzetközi projekt (www.cultural-opposition.eu ill. hu.cultural-opposition.eu) konferencia-sorozatának része, amelynek célja, hogy érthetőbbé tegye, hogyan kezdték archiválni a kulturális ellenállás dokumentumait az egyes országokban a szocializmus időszaka alatt, milyen a rendszerváltozáson átívelő történetek vázolhatók fel, és mit árulnak el ezek a társadalmak emlékezetkultúrájáról.

A konferencia szervezői:
Petőfi Irodalmi Múzeum
MTA BTK TTI, COURAGE kutatóprogram
ELTE BTK Digitális Bölcsészet Központ
ELTE BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet
Magyar Irodalomtörténeti Társaság

A konferencia szakmai szervezőbizottsága:
Bánki Zsolt (PIM)
Scheibner Tamás (MTA BTK & ELTE BTK)
Apor Péter (MTA BTK)
Horváth Sándor (MTA BTK)
Palkó Gábor (PIM & ELTE DH Központ)

A konferencia részletes programja: https://ellenszinpad.wordpress.com/

A COURAGE kutatóprogramról további információ itt található:
http://hu.cultural-opposition.eu/
https://www.facebook.com/couragecollections.hu/

A program ingyenes.

Forrás és Facebook-eseményIrodalom, színház, ellenzékiség

Ezt olvastad?

Farkas Márton a Békés megyei Mezőberényben született 1926. október 8-án. 1938 és 1946 között a szarvasi Ágostai Hitvallású Evangélikus Vajda