A jobboldali uralom múltja Budapesten | Műhelybeszélgetés

Térkép nem érhető el

Időpont
2019 nov 13.
17:00 - 19:00

Helyszín
Politikatörténeti Intézet


Budapesten jobboldali hatalomátvétel történt 1919–1920 folyamán – ennek szimbolikus eseménye volt Horthy Miklós és a Nemzeti Hadsereg bevonulása 100 évvel ezelőtt, 1919. november 16-án. A politikai váltást 1920 nyarán a helyi, önkormányzati választás legitimálta, a jobboldal győzelmével és a liberálisok vereségével – a szociáldemokraták távolmaradása mellett. Az ezt követő több mint két évtized a politikai szólamok szintjén a korábbi, liberális Bárczy-korszak (1906–1918) megtagadásáról, a „bűnös város” átformálásáról, a „keresztény és nemzeti” Budapest megteremtéséről, megerősítéséről szólt.

  • Sikeres volt e célkitűzés megvalósítása, a város tényleges megváltoztatása, vagy inkább fordítva, az új vezetőknek kellett alkalmazkodni Budapest sajátosságaihoz?
  • Miért volt különleges a főváros helyzete ebben a korban (is) az ország többi részéhez képest?
  • Tágabban, nemzetközi összehasonlításban: mennyire volt hasonló vagy éppen eltérő az akkori Budapest jellege, illetve a róla alkotott kép más nagyvárosokhoz, fővárosokhoz viszonyítva?

A beszélgetésen ezeket a kérdéseket járják körül a résztvevők, Gyáni Gábor és Ignácz Károly, a beszélgetés moderátora: Egry Gábor.

A beszélgetés Facebook-eseménye ide kattintva elérhető.

Ezt olvastad?

Az 1968-as francia diáklázadásokról szóló cikksorozatunk első részében megismerhettük az újbaloldali diákság lázadásához ideológiai muníciót biztosító filozófiai irányzatokat, valamint az