Kapocs 150 | Japán-magyar nap a Déri Múzeumban

Térkép nem érhető el

Időpont
2019 aug 18.
00:00 - 18:00

Helyszín
Déri Múzeum


Kjógen, daikagura, onomatope…

A különleges szavak hamarosan értelmet nyernek a Déri Múzeumban. Az intézmény KAPOCS címmel rendez egész napos eseménysorozatot a japán-magyar diplomáciai kapcsolatok 150. évfordulójának tiszteletére. A látogatók augusztus 18-án egy messzi égtáj kultúrájában, színház-, ének-, és táncművészetében is elmerülhetnek. Fellép Futami Ranjú táncművész, Hajasija Szometa – aki egy japán szóbeli előadásmóddal – a rakugóval szórakoztatja a látogatókat, valamint a Demachi Középiskola Fúvószenekara és a Demachi Középiskola Énekkara. Japán és magyar zongoraművekből válogat Jamagami Szóhei zongoraművész, a japán tradicionális zsonglőrködést Hóraija Kóki daikagura művész hozza el a Déri Múzeumba. Az édes méreg című kjógennel mulattat a Debreceni Színjátszó Stúdió Független Színház és Japán Kulturális Szolgáltatóközpont Egyesület.

Az érdeklődők hagyományos japán tánclépéseket tanulhatnak, megismerkedhetnek a mangarajzolással, készíthetnek origamit, felpróbálhatják a tradícionális japán ruhát, a jukatát, és megtudhatják, hogy eszik-e vagy isszák a katakanát. Kiderül, mi is az az onomatope, vagyis a hangutánzás, hangfestés japán módra. A rendezvényen két kiállítás is nyílik, a virágrendezés művészetét, az ikebanát nádudvari fekete kerámiában mutatja be Takács Tímea és  ifj. Fazekas István, míg Pillanatok címmel Csőke Kitti alkotásaiban gyönyörködhetnek a vendégek.

A részletes program ide kattintva elérhető.

Ezt olvastad?

A magyarországi német kisebbségek történetének kutatása az utóbbi években korántsem mondható mellőzött területnek a hazai historiográfiában. A téma rendszerváltás előtti