Könyvbemutató: Török-magyar kapcsolatok az Oszmán Birodalomtól napjainkig

Térkép nem érhető el

Időpont
2017 Sze 11.
15:00 - 17:00

Helyszín
Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára


A Magyar Nemzeti Levéltár 2017. szeptember 11-én, 15.00 órai kezdettel mutatja be “Török-magyar kapcsolatok az Oszmán Birodalomtól napjainkig a levéltári dokumentumok tükrében” című török-magyar forráskiadványát.

A kötetet 2017. szeptember 11-én Dr. Fodor Pál DSc, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának főigazgatója mutatja be. A könyvbemutatón köszöntőt mond Dr. habil. Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója, Prof. Dr. Uğur Ünal, a Török Nemzeti Levéltár főigazgatója, és Şakir Fakılı úr, Törökország budapesti nagykövete is.

A kötetről:

2016-ban, Szülejmán szultán (1520–1566) és a szigetvári hősök halálának 450. évfordulójára a Magyar Nemzeti Levéltár és a Török Nemzeti Levéltár közös gondozásában egy forráskiadvány készült. Az illusztrációkban is gazdag kötet mintegy 162 dokumentumon keresztül mutatja be a két nép közös történelmét a középkori kezdetektől egészen a huszadik századig. A kiadványban szerepel a nemrégiben megtalált Szülejmán szultán sírhelyének egyetlen fennmaradt tervrajza, amelyet a Magyar Nemzeti Levéltár őriz, de a kötet a fennmaradt forrásokról képeket, török és magyar fordítást és az értelmezést segítő lábjegyzeteket is tartalmaz.

A Török-magyar kapcsolatok az Oszmán Birodalomtól napjainkig a levéltári dokumentumok tükrében című kötet szerkesztői: Mümin Yıldıztaş, Szepesiné Simon Éva és Schmidt Anikó.

Helyszín: Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, Lovagterem (1014 Budapest, Bécsi kapu tér 2-4.)

Időpont: 2017. szeptember 11., 15.00

Facebook-esemény: Török-magyar kapcsolatok az Oszmán Birodalomtól napjainkig

Forrás: Magyar Nemzeti Levéltár, MTA BTK TTI

Ezt olvastad?

Benda Gyula munkássága a ma számítógépes történettudománya, történeti demográfiája – s egyben a digitális bölcsészet szempontjából különösen tanulságos. A történettudományi