Nyomot Hagytak | Finisszázs

Térkép nem érhető el

Időpont
2018 jún 08.
17:00 - 19:00

Helyszín
Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára


A Magyar Nemzeti Levéltár Nyomot Hagytak | Évszázadok – Személyiségek – Aláírások című, egyedülálló, hét évszázad aláírásait és eredeti iratait bemutató kiállítása hamarosan átadja helyét egy új időszaki kiállításnak.

Első, nagyszabású kiállításuktól 2018. június 8-án, pénteken zenés finisszázzsal búcsúznak.

17.00 órakor a vendégeket Németh László Sándor, a kiállítás kurátora és Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár köszönti. Ezután Gerlóczy Zsigmond zongoraművész játszik, majd 17.30-tól A kurátor vallomása címmel pezsgőzéssel egybekötött szubjektív kurátori tárlatvezetésre invitáljuk az érdeklődőket. A program ingyenes.

A kiállításról:
Az aláírás maga az ember. Az ember, aki aláírásával jelzi, hogy egyetért mindazzal, ami a papíron áll, és hogy sajátja volt a döntés, amihez hozzájárult kézjegyével. A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának interaktív tárlata egyedülálló gyűjteményének eredeti irataival mutatja be az az aláírás hitelesítő szerepét, valamint azokat a kiemelkedő eseményeket és személyiségeket, amelyek és akik befolyásolták hazánk történelmét, kultúráját és fejlődését a 14. század közepétől egészen a 20. század végéig.

A látogatók eredeti formában láthatják Mátyás király saját kezűleg aláírt okiratát, Dobó István ostrom utáni jelentését vagy éppen gróf Leiningen-Westerburg Károly aradi vértanú megrendítő búcsúlevelét.

A közelmúlt történelméből pedig olyan nagy-hatású világi és egyházi vezetők, valamint zseniális művészek kézírását böngészhetik testközelből, mint Ferenc József, Tisza István, Ady Endre, Albert Einstein, Bartók Béla, Kádár János és II. János Pál pápa.

A tárlatot angol és magyar nyelven megtekinthető kisfilmek és panorámavetítés kísérik. A mozgóképes összeállítások izgalmas betekintést nyújtanak a magyar történelem meghatározó szereplőinek eddig kevéssé ismert hivatali életébe és mindennapjaiba is.

További információk a kiállításról:
http://mnl.gov.hu/nyomothagytak
Nyomot Hagytak / Évszázadok – Személyiségek – Aláírások / kiállítás

Facebook-esemény: Nyomot Hagytak | Finisszázs

Helyszín: Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, Kiállítóterem (Budapest, Bécsi kapu tér 2-4.)

Ezt olvastad?

A Kádár-korszak sokakban nosztalgikus emlékeket idéz, egy viszonylagos jólét, biztonság és társadalmi egyenlőség illúziójáról. Valóban ilyen lett volna? Vagy az