Ókeresztények és a római közigazgatás

Térkép nem érhető el

Időpont
2017 Sze 16.
11:00 - 12:00

Helyszín
Magyar Nemzeti Múzeum


2017. szeptember 16-án (szombat) 11 órától Dr. Szabó Ádám a Magyar Nemzeti Múzeum régésze, szakmuzeológusa tart szakvezetést a Magyar Nemzeti Múzeum Lapidáriumban.

Az vezetés központi témája a korakereszténység történetének politikai és vallási aspektusai, szemben a római császárkori közigazgatás állam iránti hűséget kifejező mechanikus gyakorlatával.

A római császári közigazgatás sajátos problémával szembesült a keresztény alattvalók feltűnésével, hiszen alapvetően ártalmatlan és a maguk módján hű és császári szolgálatra alkalmas birodalmi lakosok egyféle, integrálhatatlannak mutatkozó habitusával valamit kezdeniük kellett.
A probléma alapvetően nem vallási természetű volt. Az állam hagyományosan a vallási struktúrát szabályozta és nem a személyes hitet. Az egyistenhit sem volt ismeretlen számukra, hiszen például a judaizmus elfogadott és engedélyezett vallás volt. Azonban a római császári közigazgatás egyik sarkalatos pontja a császár személyének vallásos tisztelete volt, amely egyúttal az állam iránti hűséget és lojalitást is kifejezte. Míg az addig ismert egyistenhívő vallás hívei, létbiztonságuk szavatolása érdekében is, fohászkodtak istenükhöz a császár üdvéért, saját szertartásuk szerint, a keresztények sajátosan ezt nem vállalták, illetve ha akarták volna sem tudták vállalni. Ezáltal önkéntelenül is folyamatos konfliktusba keveredtek az államigazgatással, hiszen lelkiismereti okokkal indokolt elutasító magatartásuk miatt, felségárulóknak számítottak.
Nemzedékek sorát követően került egyensúlyba a keresztény habitus és a római császári közigazgatás, végül pedig uralkodó illetve kizárólagos vallássá vált a kereszténység.

 

A program az Ars Sacra Fesztivál keretében valósul meg. A program regisztrációköteles. Regisztrálni a tarlatv@hnm.hu email címen lehet.

Forrás: Ókeresztények és a római közigazgatás

Ezt olvastad?

Magyar Hősök – Elfeledett életutak a 20. századból címmel rendezett online könyvbemutatót a Nemzeti Emlékezet Bizottsága és a Matthias Corvinus