„Málenkij robot”, avagy ártatlanul, ítélet nélkül kényszermunkán a Szovjetunióban és Örök tél | Kiállításmegnyitó és filmvetítés

Térkép nem érhető el

Időpont
2018 nov 21.
17:00 - 20:00

Helyszín
Civil Ház


„Málenkij robot”, avagy ártatlanul, ítélet nélkül kényszermunkán a Szovjetunióban című kiállítás megnyitója.
Hazánk társadalmának régi adóssága, hogy méltóképpen emlékezzen és emlékeztessen azokra az ártatlanul elhurcolt magyar állampolgárokra, azokra a százezrekre, férfiakra és nőkre, fiúkra és leányokra, akiket 1944-1945-ben a sztálini totális diktatúra fegyveres szervei hurcoltak el szülőföldjükről többnyire „Málenkij robot”, vagyis csak egy „kis munka” hazugságával szovjetunióbeli kényszermunkára, hadifogoly- és internálótáborokba. A Gulágkutatók Nemzetközi Társasága „Málenkij robot”, avagy ártatlanul, ítélet nélkül kényszermunkán a Szovjetunióban című vándorkiállításával kíván megemlékezni a civilként elhurcolt honfitársainkról. 
A tudományos ismeretterjesztő kiállítás anyagát Dr. Bognár Zalán a Károli Gáspár Református Egyetem docense és egyben a Gulágkutatók Nemzetközi Társaságának alelnöke valamint, Majorszki András a Gulágkutatók Nemzetközi Társaságának elnöke állította össze.
A kiállítás egyik kiemelkedő része a túlélőkről napjainkban készített fotó sorozat, melyet Kocsis Zoltán készített.
A kiállítást bemutatja: Majorszki András, a Gulágkutatók Nemzetközi Társaságának elnöke, és Bognár Zalán történész

17.30 Örök tél című film vetítése (magyar történelmi dráma, 2018)
1944 decemberében orosz katonák nőket gyűjtenek be egy dél-dunántúli kis faluban. Azt mondják, dolgozni viszik őket három hétre. Irén, a sváb fiatalasszony – akinek férje a fronton harcol – kislányát és szüleit hátrahagyva sorstársaival nekiindul az ismeretlennek. Bevagonírozzák őket és egy hosszú és keserves vonatút után a Donyec-medence egyik táborában találják magukat. A táborban, a bányában embertelen körülmények vannak, keveset ér az emberi élet. A lelkileg és fizikailag is összetört Irén megtetszik, egy fogolytársának – a maga szabályai szerint túlélni igyekvő Rajmundnak – akinek az életét is köszönheti. A férfi és a nő között különös kapcsolat szövődik, melynek épp úgy szabályai vannak, mint a túlélésnek. Vajon sikerül-e hazajutniuk? Milyen áron élheti túl az ember a poklot? Beteljesülhet-e egy lágerben született szerelem, ha mindkettőjüket család várja otthon?
A Félvilág és A berni követ alkotóinak, Szász Attila rendezőnek és Köbli Norbert forgatókönyvírónak filmje. A Montreal World Film Festival legjobb rendezőnek járó díját Szász Attila hozta el.

Ezt olvastad?

Amikor maga Aquinói Szent Tamás gyanúsítja meg az egyik népszerű közösségi oldal kommentáradatában Boldog Özsébet azzal, hogy kamuprofilt működtet, vagy