Történész Sörest | A bécsi levéltári delegáció (Kriegsarchiv)

Térkép nem érhető el

Időpont
2017 dec 08.
19:00 - 23:30

Helyszín
Klisé Bár


2017. december 8-án a Történész Sörest idei utolsó előadásán bemutatkozik a bécsi magyar levéltári delegáció (Österreichisches Staatsarchiv – Kriegsarchiv): Dr. Számvéber NorbertDr. Lázár BalázsViribus Unitis – avagy az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó katona-hivatalnokai” 

Ezúttal rendhagyó módon a történeti kutatások kulisszáiba pillanthatunk be a Hadtörténelmi Levéltár bécsi kirendeltségén keresztül, amelynek tagjai idén átvehették „Az év külföldi kutatóhelye díjat”.

Dr. Számvéber Norbert és Dr. Lázár Balázs az est keretében ismerteti a kirendeltség történetét. Bemutatásra kerül a bécsi Hadilevéltár és annak kutatási lehetőségei. A résztvevők választ kaphatnak többek között olyan kérdésekre, mint hogy: Milyen anyagok várnak feltárásra a Kriegsarchivban? Hogyan végezhető családfakutatás Bécsben? Milyen lehetőségeket rejtenek az első világháborús anyagok? Valamint, hogy mit tapasztal egy magyar levéltáros a bécsi viszonyok között? Milyen érdekesebb megkeresések vannak a kutatók felől?

Tekintve, hogy a két előadó szintén a történelmi múlt jeles kutatója, ezért lehetőség nyílik arra is, hogy a közönség megismerje a delegáció tagjainak saját kutatásait, illetve ezeknek megfelelően kérdéseket tehessenek fel a második világháború, illetve a 18. század hadtörténetével kapcsolatban.

Minden érdeklődőt sok szeretettel várunk ezúttal is!

Helyszín: Klisé Bár (Rottenbiller utca 6/A., Budapest, 1074)

Forrás és Facebook-esemény: Történész Sörest – A bécsi levéltári delegáció (Kriegsarchiv)

Ezt olvastad?

Míg a kora újkori Európában már kialakulóban volt egy egységes protokolláris nyelvezet, ez nem volt igaz Európa és az Oszmán