Valóságismeret és társadalomtudományok a szocializmusban | Kerekasztal-beszélgetés

Térkép nem érhető el

Időpont
2017 dec 07.
18:00 - 20:30

Helyszín
ELTE BTK Történeti Intézet Szekfű Gyula Könyvtár


2017. december 7. 18:00 órától a Mika Sándor Egyesület a Szekfű Gyula Szabadegyetem keretében Valóságismeret és társadalomtudományok a szocializmusban címmel tart kerekasztal-beszélgetést.

Ez alkalommal a társadalomtudományok és a szocialista államok sajátos kapcsolatáról, az egyes szocialista államok tudományirányítási gyakorlatáról beszélgetünk a téma neves szakértőivel.

 

Résztvevők:

Stefano Bottoni tudományos főmunkatárs, MTA BTK Történettudományi Intézet

Kalmár Melinda egyetemi kutató, Szegedi Tudományegyetem

Szabari Veronika egyetemi docens, ELTE TáTK

A beszélgetést Pál Zoltán doktorandusz (ELTE) vezeti.

 

További részletek a meghívóban, valamint az Egyesület honlapján és facebook oldalán!

Fülszöveg:

A társadalomtudományok a kommunista diktatúrákban sajátosan fejlődtek. Az 1953 utáni enyhülés során lehetőség nyílt arra, hogy a tudományok kiléphessenek a rendszerlegitimáló szerepkör kalodájából, de természetesen továbbra sem volt szó a szabad kutatás lehetőségéről. A szocialista rezsimek 1989. évi összeomlásáig a kutatókat valamilyen mértékben folyamatosan korlátozták a kommunista állampártok. Az egyes államok tudománypolitikája között mégis lényeges különbségeket figyelhetünk meg. A magyar szakirodalom eddig alig vizsgálta nemzetközi összehasonlításban a „létező szocializmusok” problémáit elemző tudományokat. Milyen hasonlóságok és milyen különbségek figyelhetők meg az egyes országok tudományirányítási gyakorlatai között? Volt-e igény az uralmi rendben a kutatók eredményei iránt? Hogyan vettek részt a társadalomtudósok a rendszerváltás előkészítésében? A kerekasztal-beszélgetés során vendégeinkkel ezekre a kérdésekre keressük majd a választ.

Helyszín: ELTE BTK Történeti Intézet Szekfű Gyula Könyvtára (1088 Bp. Múzeum krt. 6–8. I. emelet)

Időpont: 2017. december 7., 18:00

Forrás: Mika Sándor Egyesület

Ezt olvastad?

Farkas Márton a Békés megyei Mezőberényben született 1926. október 8-án. 1938 és 1946 között a szarvasi Ágostai Hitvallású Evangélikus Vajda