Varsói felkelés – Élőszereplős csatarekonstrukció

Térkép nem érhető el

Időpont
2018 aug 01.
17:00 - 19:30

Helyszín
Budapest


Puskaropogás veri majd fel Budapest csendjét augusztus 1-jén: a lengyel felkelők 17 órakor megrohamozzák a terézvárosi Pethő Sándor utcában berendezett német főhadiszállást, megadva a jelet az 1944-es varsói felkelés látványos csatarekonstrukciójának megkezdésére. 

Az 1944. augusztus 1-jén kirobbant varsói felkelésről és a magyar honvédok felkelőknek nyújtott önzetlen segítségéről a budapesti Lengyel Intézet izgalmas történelmi újrajátszással emlékezik meg a lengyel állam újjászületésének 100. évében. A lengyel és magyar hagyományőrző csapatok segítségével felidézett látványosság közös történelmünk egy kölcsönösen nagyvonalú és hősies gesztusokban gazdag, mégis kevéssé ismert epizódját teszi reményeink szerint kézzelfoghatóvá Budapest lakói számára.

A rekonstrukciót követően az érdeklődők még többet megtudhatnak a magyar katonák varsói felkelésben betöltött szerepéről a Lengyel Intézetben, ahol levetítjük Jamrik Levente és Kussinszky KornélMagyar korridor – Varsó 1944” c. dokumentumfilmjét és röviden ismertetjük Maria Zima frissen megjelent, „Magyar katonák és a varsói felkelés” c. könyvét is.

Program:

  • 17.00 „W”-óra – Csatarekonstrukció  (1065 Budapest, Pethő Sándor utca)
  • 18.00 Magyarok a varsói felkelésben – Filmvetítés és könyvismertető  (1065 Budapest, Nagymező u. 15.)

A rendezvény Facebook-eseménye az alábbi linken elérhető.

Ezt olvastad?

Konferenciákban és könyvbemutatókban gazdag hét áll előttünk, de ezeken kívül a programajánlónkban helyet kapott egy-egy előadás és pódiumbeszélgetés, valamint folytatódik