Kilátó

Tell Vilmos – Svájc nemzeti hőse

A világszerte ismert Tell Vilmos Svájc leghíresebb „szülötte”. Hőstetteit szobrok, színdarabok és operák hirdetik, történelmi hitelessége azonban már régen megdőlt, emiatt felmerül a kérdés, hogyan válhatott éppen ő Svájc nemzeti hősévé.

A zsidóság helyzete a cári Oroszországban – II. rész

A zsidókkal szembeni orosz magatartás meghatározó mértékben akkor változott meg, amikor 1881 márciusában a Narodnaja Volja tagjai meggyilkolták II. Sándor cárt, és III. Sándor került a trónra. Szliozberg megemlíti, hogy a merényletre Purim ünnepének előestéjén került sor, ami egyáltalán nem volt biztató a zsidóság jövőbeli kilátásait nézve.

A zsidóság helyzete a cári Oroszországban – I. rész

A 19. században az európai nagyhatalmak ─ köztük a cári Oroszország ─ egyre nagyobb érdeklődést tanúsítottak a Közel-Kelet térsége iránt, amely területének releváns része ekkor még az Oszmán Birodalom fennhatósága alatt állt. Az úgynevezett keleti kérdés lényege az volt, Rostoványi Zsolt megfogalmazásával élve, hogy Oroszország meg tudja-e szerezni az ellenőrzést a hanyatló Oszmán Birodalom ─ I. Miklós cár szavait idézve Európa beteg embere ─ európai területei felett, vagy a többi nagyhatalom meg tudja akadályozni ebben.

Kosáry Domokos munkájának német nyelvű bemutatója az Andrássy Egyetemen

2017. június 21-én az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetem Andrássy-termében mintegy 25 fő jelenlétében került sor Kosáry Domokos Magyarország és a nemzetközi politika 1848–1849-ben című könyve német nyelvű fordításának bemutatójára. Az eredetileg 1999-ben magyar nyelven megjelent kötetet az osztrák tudományos akadémia adta ki Oplatka András fordításában. A rendezvényt a jelenlévőkre való tekintettel két nyelven – magyarul és németül – tartották.

A szubkontinens csodái: Mesés tárgyak Albert Edward 1875–1876-os indiai utazásáról

Egy királyi út manapság mindössze egy-két hetet vesz igénybe, a 19. században azonban jóval több időre volt szükség egy ilyen jellegű utazás megszervezéséhez és kivitelezéséhez. Jó példa erre Albert Edward, a később VII. Edward néven uralkodó brit király indiai körútja, amely az előkészítési időszakkal együtt csaknem két év volt.

Könyvrestaurálás a magyar és az osztrák könyvtárakban – tudományos-ismeretterjesztő előadás a bécsi Collegium Hungaricumban

A kódexek, a Corvinák és a könyvrestaurálás rejtelmeiről mesélt Ádám Ágnes az érdeklődőknek 2017. június 7-én a Bécsi Magyar Történeti Intézet rendezvényén.

Oldalak