gasztronómiatörténet
Sörtörténeti barangolás térben is időben
Bart Dániel újságíró, a hazai kisüzemi sörfőzés és a sörfesztiválok kiváló ismerője nagyívű sörtörténeti munkában foglalta össze a sör kialakulásának történetét az őskortól egészen napjainkig. Nem árulunk el nagy titkot,
Spelter Henrik, Magyarország aranykoszorús cukrászmestere
Dinasztiákat nemcsak uralkodóházak alkothatnak, hanem szakmák esetén is számos példa található a generációkon átívelő folytonosságra és tradícióra. Száznegyven éve született (III.) Spelter Henrik, méltatlanul elfeledett cukrászmesterünk, aki egy igazi cukrászdinasztia
„Zwack így tovább!” – Zwack József, a likőrkülönlegességek gyárának alapítója
1821. április 1-jén született az Osztrák Birodalom Cseh Királyságában, a mai Batelov településen Zwak Wolf, azaz Zwack József császári és királyi udvari szállító, kereskedő, gyáros, a hazai likőripar, likőrgyártás kiemelkedő
Gerbeaud Emil híres ligeti pavilonja
1885 tavaszán nyüzsgő békebeli élet folyt az Osztrák–Magyar Monarchiában. A magyar fővárosban nagyszabású rendezvényre készülődtek: a május elején nyíló Országos Általános Kiállításra, ahol mintegy 270 000 m2-en, 600 neves kiállító
Dreher Antal, a „sörkirály”
Az 1810. június 7-én született, máig a sörök királyaként (azaz sörkirályként) emlegetett Dreher Antal nevét mindenki ismeri, az 1854-ben általa alapított Dreher Sörgyárak, valamint az éppen jubiláló Dreher Sörmúzeum és
Borhistóriák IV. – A badacsonyi borvidék története és jellegzetességei
Szeptember 23-án megrendezésre került a Borhistóriák sorozat újabb előadása a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában. A villányi, tokaji, illetve egri borvidékeket követően ezúttal a badacsonyi borvidék történetéről esett szó, illetve
Öt cikk az Osztrák-Magyar Monarchia konyhájáról
Mikor és hogyan alakult ki a mai magyar konyha? Mi volt Ferenc József kedvenc étke? Mivel foglalkozott Ferenc Ferdinánd, mielőtt Szarajevóba látogatott volna? E kérdésekre kereste a választ a Monarchia