133 nap – dokumentumfilm a tanácsuralomról online teszttel

Valamennyi történelemtanár számára nagy kihívást jelentett, hogy egy hétvége alatt digitális távoktatásra kellett átállniuk diákjakkal. A hazai történelemoktatási gyakorlatban sokan közülünk eddig is alkalmaztak IKT-technikákat, online tudásmegosztást – az új helyzetben azonban ezek a módszerek mondhatni kizárólagossá váltak. Az első hét tapasztalataiból kiindulva rövid módszertani cikkemben egy egyszerű óraszervezési ötletet szeretnék adni minden pedagógustársamnak, amellyel remélhetőleg diákjaink számára is hasznossá tudjuk tenni az otthon töltött időszakot.

Cikkemben az online elérhető dokumentumfilmek és az ezekhez készíthető, okostelefonon vagy számítógépen kitölthető feladatlapok lehetőségeit mutatom be.

Az elmúlt években oktatási és ismeretterjesztő célból számos dokumentumfilm került fel a világhálóra. Ezek tanórán való megjelenítésével a múlt átélhetőbbé vált diákjaink számára, új nézőpontokat ismerhettek meg, lehetőségük volt az eltérő történelmi narrációk, történészi diskurzusok befogadására. A huszadik századi történelmet oral history videókkal tehettük személyesebbé és emberközelibbé. Olyan oldalt is találunk, ahol a tematikusan válogatott, az 1956-os forradalom és szabadságharc témáját feldolgozó videókhoz általános és középiskolában egyaránt használható komplett feladatsorokat találhatnak a pedagógusok – ráadásul különféle műveltségterületekhez kapcsolódóan, így nem pusztán a történelemtanárok számára lehetett hasznos az anyag.

Részlet A törvényhozás folyamata című animációs rövidfilmből – jó lehetőség társadalomismeret-órára

Az Országház Filmműhely címmel elindított új YouTube csatornán az Országgyűlés Hivatala által készített történelmi dokumentumfilmek, animációs rövidfilmek, pedagógiai célú videók, továbbá a kulturális rendezvényekhez, tudományos kutatásokhoz kapcsolódó tartalmak, a Kossuth tér történetét és az Országház építészetét, művészetét bemutató videók találhatók meg. Ajánljuk figyelmükbe A törvényhozás folyamata avagy Hogyan születik a törvény? című animációs rövidfilmet, mely egy törvényjavaslat útját kíséri végig; annak megfogalmazásától egészen a zárószavazásig. Ötletes rövidfilm mutatja be a dualizmus korának parlamenti obstrukcióinak történetét. A filmek között megtekinthető az Ötödik alosztály – Vörösterror az Országházban című legújabb produkció is, mely bekerült a Magyar Filmdíj 2020 legjobb ismeretterjesztő film kategóriájának jelöltjei közé.

Részlet az Ötödik alosztály – Vörösterror az Országházban c. filmből – a dokumentumfilmet profi eljátszott jelenetek teszik izgalmassá és még átélhetőbbé

De mihez is tudunk kezdeni távoktatásban egy történelmi dokumentumfilmmel? Hiszen egy tanórán általában kiválasztunk egy rövidebb részletet, megnézzük közösen, megfigyelési szempontokat adunk a diákjaink számára, kérdéseket fogalmazunk meg a látottak kapcsán, megbeszéljük a látottakat a diákjainkkal, ütköztetjük az elhangzó információkat a birtokunkban lévő forrásokkal. A digitális tanulási térben a személyes jelenlét, így a kontroll is némiképpen elveszik.

Az elmúlt hét számomra azt mutatta meg, hogy az új helyzethez igazodva is lehetséges az oktatási gyakorlatba beemelni filmrészleteket. Való igaz, hogy jóval nagyobb szerep jut a tanulók egyéni munkavégzésére, az önálló elmélyedésre. A huszadik századi magyar történelem tanulmányozása során a 133 nap – A Tanácsköztársaság története című dokumentumfilm megtekintését kapták a diákok szorgalmi feladatul. Az 1919. március 21-én kikiáltott diktatúra létrejöttét, működését és bukásának okait Borsody István látványos megoldásaival és számos neves történész megnyilatkozásával ismerhetjük meg. A korabeli fényképek, mozgó felvételeket valóban látványos formában és digitálisan megújítva láthatjuk, és maga a film is meglehetősen diákbarát. Kerüli a szakszavak felesleges, túlzó használatát, számos érdekességet tudhatunk meg: például hogy a tanácsuralom idején (nem elhanyagolható propagandacélzattal) beszántották a fővárosi lóversenypályát, hogy annak földje is az élelmiszertermelést szolgálhassa. (Aki eredeti filmanyagot böngészne, az a filmhiradokonline.hu oldalon megteheti. Ezekhez ajánljuk Vörös Boldizsár írását és Fekete Bálint Horthy-kori filmhíradókról szóló cikkét, amely szempontokat ad a történelemtanároknak is. Tematikus gyűjtemények oktatáshoz a Nemzeti Filmintézet oldalán találhatók.)

Katona Csaba, az Újkor.hu szerkesztője beszél a 133 nap című filmben

A 133 nap című film megtekintésére meghatározott időt kaptak a diákok, majd egyszerű módszerrel beszámolhattak a látottakról. A Redmenta nevű, mindenki számára ingyenesen elérhető felület segítségével online tesztet tölthettek ki, melynek kérdései között találunk igaz/hamis, egyszerű választásos és párosítós feladatokat is. A nyílt végül rövid vagy kifejtős kérdést a tanárnak a kitöltés után kell elbírálnia, ez azonban nem vesz olyan sok időt igénybe, és a diák az értékelés jóváhagyása után azonnal értesült az eredményről. A Zoom nevű program segítségével ezután van lehetősége konferenciabeszélgetésre, „online osztályteremben” megvalósított virtuális óratartásra, ahol további kérdéseket vethetünk fel, meghallgathatjuk a diákok tapasztalatait.

A film remek kontrasztot állít ugyanis a néző elé: utolsó jelenetében azt láthatjuk, ahogy egy újpesti emlékműnél március 21-én, a Tanácsköztársaság kikiáltásának napján a Népi Front néhány tagja ünnepel, miközben a vörösterror áldozatainak dunapataji emlékművénél beszél a családját ért traumatikus élményekről az egyik kivégzett leszármazottja. A kontraszt a történelemtanár számára értelmezhető és egyben abszurd – de egyben lehetőséget ad arra, hogy bemutassa a kétféle narratíva lehetséges okait, ütköztesse a nézőpontokat és felhívhassa a figyelmet a diktatórikus rezsimek által elkövetett embertelenségekre és azok kibeszéletlenségére. A filmben a fehérterror is megjelenik, mely ismét remek lehetőséget ad arra, hogy bemutassuk a háború utáni év történéseit. Diákjainkkal az események megvitatására késztethetjük, mélyíthetjük történelmi ismereteiket, árnyalhatjuk gondolkodásukat a múlt kapcsán.

Az egyik áldozat leszármazottja beszél a vörösterror áldozatainak dunapataji emlékművénél a 133 nap című filmben

A Redmenta feladatlap a filmhez kapcsolódóan itt tölthető le hagyományos formában, online módon pedig megtalálható a magyar fejlesztésű oldal katalógusában 133 nap – A Tanácsköztársaság története címmel. (Itt bedig bárki kipróbálhatja működés közben.) Az idő rövidsége miatt természetesen még érdemes lesz többször kipróbálni, alkalmazni, fejleszteni. Célom a cikkel az volt, hogy bemutassam, miként lehet az online filmeket a továbbra is hasznosan alkalmazni a kényszerűen a digitális térbe szorult történelemtanítás során. Nagy előny, hogy a dokumentumfilmet a diák úgy is megtekintheti különféle eszközökön, hogy nincs az íróasztalhoz kötve, a tesztet pedig a telefonja segítségével kényelmesen hátradőlve oldhatja meg. Bízom abban, hogy kollégáim ebben a nehéz helyzetben is legalább egy ötlettel gazdagodtak rövid módszertani ajánlásom segítségével!

Maróti Zsolt Viktor

Ajánlom ezt a cikket két diákomnak, akik éppen ma ünneplik születésnapjukat, és akik sokat segítettek a módszer tesztelésében.

Ezt olvastad?

Az utóbbi évtizedekben kialakult gyakorlat szerint a történettudomány nagyban támaszkodik a személyes visszaemlékezésekre mint a megélt történelem forrásaira. Ezek az
Támogasson minket