90 éve „üzent hadat” Ausztrália az emuknak

1932. november 2. és december 10. között Ausztrália szövetségi kormánya, majd később Nyugat-Ausztrália kormánya kísérletet tett, hogy katonai erővel semlegesítse az emu madarakat, melyek komoly károkat okoztak az ország mezőgazdaságának. A terv végül politikai kudarcnak bizonyult, azonban komoly popkulturális ikonná vált.

Az első világháború után ausztrál és brit farmerek Ausztrália korábban még nem megművelt területein telepedtek le és hoztak létre farmgazdaságokat, amikben elsősorban gabonafélék termesztésével foglalkoztak. A terület az emuk vándorlási területén feküdt, ahol a költőhelyükről a partmenti területek felé vándoroltak. A terület megművelésének hatására azonban a vándorló, röpképtelen madarak az 1930-as évekre már nem vonultak el egészen a parti vidékig, mivel az öntözőcsatornákban és gátaknál bőséges vízforrásra leltek, míg a farmok terményei táplálék igényeiket is kielégítették. A fából készült kerítéseket könnyedén áttörték, és nyomukban a rágcsálók – például az Európából behozott nyulak – is nagy számban megjelentek a művelt területeken, és pusztították a terményt.

Egy emu, ami az ausztrál géppuskásoknak esett „áldozatul”. Forrás: Wikimedia Commons

A farmerek az ausztrál védelmi miniszterhez, Sir George Pearcehez fordultak, aki úgy döntött, két géppuskást és tízezer lőszert ajánl fel, hogy szabályozzák az emuk számát. Az ausztrál parlament engedélyezte a „bevetést”, és végül november 2-án megkezdődött az emuháború. Az első napok „harcaiban” nem sikerült jelentős sikereket elérni – és jelentős számú emut levadászni. November 8-ra az ausztrál kormányzat megkérdőjelezte a művelet hatékonyságát és sikerességét, ezért leállította az emuvadászatot.

Az emuk tovább folytatták a termény rombolását, és a farmerek ismét segítséget kértek. Ezúttal a nyugat-ausztráliai kormányzat sietett a farmerek támogatására – a védelmi miniszter segítségével. A hadsereg kölcsönadta a szükséges géppuskákat és lőszert, a személyzetet pedig Nyugat-Ausztrália kormányzata biztosította, és újfent elkezdődhetett a vadászat a madarakra. Ezúttal egy filmes stáb is forgatott a csapatoknál.

A „harcok” végére a csapatok parancsnoka 986 emu megölését jelentette 9680 lőszer elhasználásával, és további 2500-ra becsülte a sebesüléseik következtében „elesett” emuk számát.

Az emuháborúról bővebben beszélt Lengyel Ádám a TheHistoryGeek YouTube-csatorna videójában, az alábbi linken elérhetitek:

Ezt olvastad?

1989. január 4-en két amerikai F-14 Tomcat vadászrepülőgép lelőtt két líbiai MiG-23 Flogger vadászrepülőgépet. Az esemény diplomáciai és sajtóbotrányt kavart,
Támogasson minket