A jóbarát, akinek a nevettetés élet-halál kérdése volt – Matthew Perry

Chandler Binget még az is ismerte, aki soha egy részt nem látott a Jóbarátokból, ikonikussá vált, szarkasztikus riposztjai pedig szállóigékként keltek önálló életre. Az itthon is mai napig népszerű szitkom egyik főszereplőjét alakító színészt, Matthew Perry-t ugyan nem halmozták el szakmai díjakkal, de az egyetemes (pop)kultúrára gyakorolt hatásának köszönhetően, talán nem túlzás azt állítani, hogy a hollywoodi legnagyobbak arcképcsarnokában a helye. Matthew Perry sokoldalúságát öt pontban foglaltuk össze.

Matthew Perry 2023. október 28-án bekövetkezett tragikus halála megrázta az egész világot. A közösségi média felületeket ellepték a barátok, pályatársak és rajongók szívszaggató visszaemlékezései és búcsúüzenetei, a hazai és világsajtóban sorra jelentek (és jelennek) meg az elhunyt színészt méltató megszólalások. Jóbarátai közös nyilatkozatban búcsúztak családtagként szeretett Matty-jüktől.

Képernyőkép az Instagram keresés találatairól Matthew Perry nevét beírva

Az 1969-ben a Massachusetts állambeli Williamstownban született és gyermekéveit Kanadában töltő Matthew Perry élete állandó küzdelem volt. Legyen szó az édesanyja figyelméért, tehetséges és jóképű édesapjának való megfeleléséért, a teniszben vagy később a színészetben elérendő sikerekért, Perry-nek állandó harcot kellett folytatnia – leginkább saját magával. Ebben a csatában a gyógyszerek, a drogok és az alkohol voltak a „szövetségesei”, amiről a magyarul Jóbarátok, szerelmek és az a Rettenet címmel megjelent önéletrajzában kíméletlen őszinteséggel írt. A könyvből kiderült, hogy sokszor állt győzelemre, de tartósan sosem tudott felülkerekedni függőségein. Mindezek ellenére hatása kitörölhetetlen a kortárs kultúránkra, és hagyatékának gyermekeink és unokáink számára is lesz mondanivalója.

Jóbarátunk, Chandler Bing

Az 1994 és 2004 között futott, 10 évadot megélt Jóbarátok (Friends) című sorozat kulturális és televíziós hatása miatt nem csak a tengerentúlon, hanem szinte a világ minden részén, így hazánkban is méltán került kultikus státuszba. A hat New York-i huszonéves fiatal mindennapjait bemutató sorozat sikerének titka a humorán túl a jól megírt és a jól kiválasztott színészek által megrajzolt karakterek szerethetősége volt, akiknek a dilemmáival, problémáival könnyű volt azonosulni.

„Üdv, Chandler Bing vagyok. Viccelődöm, ha kínosan érzem magam.” – Jelenetkép a Jóbarátok 6. évadának 24. részéből

A sorozatban Matthew Perry-t Chandler Bingként láthattuk, amivel kapcsolatban a színész úgy nyilatkozott, hogy nem kellett eljátszania a szerepet, hiszen az gyakorlatilag ő maga volt. Így nem csoda, ha az ironikus, szarkasztikus, néha bizonytalan, de mélyen érző Chandler karaktere gyakorlatilag összenőtt a színésszel. A figura tökéletlenségében rejlett a népszerűsége, amit Perry egyedi alakítása tett felejthetetlenné: saját élményeiből táplálkozva hitelesen mutatta meg Chandler személyiségének mélységeit a múltbéli traumáitól kezdve a kapcsolati problémáiig.

Drámai szerepekben

Chandler Bing karaktere azért is volt nagyon hálás, mert a komikus énje mellett Perry drámai tehetségéről is tanúbizonyságot tehetett, amit később vagy a sorozattal egy időben több filmes, televíziós és színpadi szerepben bizonyított.

A nagyközönség számára legismertebb mozikban, a Bérgyilkos a szomszédomban, a Bolond szél fújban és utolsó mozifilmjében a 2009-es Megint 17-ben vígjátéki karaktereket alakított nagy sikerrel. Méltatlanul keveset említik azonban azt a filmjét, amiért 2007-ben Emmy-re és Golden Globe-ra jelölték: Ron Clark igaz történetén alapuló A diadal című tévéfilmben Matthew Perry a főszereplő pedagógust alakítja, aki egy harlemi általános iskola rettegett, kezelhetetlennek titulált osztályából hozza ki a legtöbbet egyedi, már-már idealistának ható módszereivel.

A diadal [The Ron Clark Story] (Forrás: imdb.com)

Perry mindezek mellett színpadi íróként és színészként is bizonyította sokoldalúságát: az általa írt The End of Longing egyik főszereplőjeként a londoni West End-ben és a New York-i Lucille Lortel színházban is közönség elé állt. A darab négy, az élet értelmét még kereső negyvenes férfi és nő Los Angeles-i bárban való találkozásáról szólt, amiben Perry a részeg Jack karakterét alakította megkapó hitelességgel és öniróniával.

A kamera másik oldalán

Perry nem csak a kamera előtt, de mögötte is aktív volt. Producerként és társalkotóként több ígéretes projektben vett részt, és nem elégedett meg azzal, hogy kreativitását csak színészként kamatoztassa.

Ezekben a minőségeiben vett részt többek között a Mr. Sunshine, a Csoportban marad és a Furcsa pár című televíziós sorozatokban, valamint utolsó tévés munkájában a 2017-es Kennedy-család: Camelot után című minisorozatban, amiben a meggyilkolt John Fitzgerald Kennedy legfiatalabb öccsét, Tedet alakította.

Nyilvánosság előtti küzdelem A Rettenettel

Színészi és egyéb kreatív tevékenységei mellett Matthew Perry egyik fontos öröksége az, és ahogyan a függőségeiről beszélt. Nem csak nem titkolta alkohol–, gyógyszer– és drogproblémáit, hanem ezekről őszintén és nyíltan beszélt, megosztva mindenkivel tapasztalatait és harcainak nehézségeit. Ezzel a kiállással sokak számára vált inspirációvá, miközben a saját problémái mellett ráirányította a figyelmet a függőségek és a mentális egészség fontosságának kérdéseire.

(Forrás: libri.hu)

Önéletrajzi könyvében kíméletlen őszinteséggel vallott elképesztő mélységű hullámvölgyeiről, amik komolyan és negatívan befolyásolták munkáit és szerelmi életét is, valamint mesélt arról az időszakáról, amikor a drogozás miatt kialakult vastagbél repedésének köszönhetően két hétig komában feküdt, és az orvosok mindössze 2% esélyt adtak a túlélésére.

Azzal, hogy traumáiról és nehézségeiről ilyen nyíltsággal beszélt, példaként szolgálhat minden hasonló problémákkal küszködő betegnek.

Kiállás társadalmi ügyek mellett

Perry nem csak emlékezetes szerepeinek és a sokak által idézett szeretetre méltó személyiségének köszönhetően foglal el különleges helyet a kortárs kultúrában, hanem azért is, mert filmes befolyásának köszönhetően sokat tett a függőséggel küzdők támogatásáért és a mentális egészség fontosságának népszerűsítéséért.

Aktív társadalmi szerepvállalását jól bizonyítja az, hogy saját malibui otthonát nyitotta ki a függőségben szenvedők előtt, és elkötelezte magát a hozzá hasonlóan súlyos problémákkal küzdők támogatása mellett. Több interjúban beszélt arról, hogy szeretné, ha az emberek nem (csak) a Jóbarátok miatt emlékeznének rá, hanem azért, mert ő mindenkinek segített, aki kérte tőle.

„Rendben. Hol?”

Matthew Perry önéletrajzából kiderült, hogy ő kérte a Jóbarátok alkotóit arra, hogy a záróepizód utolsó mondata és poénja az övé lehessen. Az utolsó jelenetben Rachel azt javasolja a lakásból kiköltöző csapatnak, hogy igyanak meg egy kávét, amire válaszul Chandler egy költői kérdéssel válaszol: „Rendben. Hol?”.

Mi, akik csak képernyőn keresztül érezhettük azt, hogy ő is egy közeli jóbarátunk volt, szívesen leülnénk mellé egy csésze kávéra még egyszer utoljára. Biztosan lenne még hozzánk egy-két kedves szava és szellemes megjegyzése. Köszönünk mindent, Miss Chanandler Bong.

Sujtó Attila

Források:

 

Ezt olvastad?

Rendkívül érdekes kötet bemutatója várható május 21-én, a Magyar honvédelem napján a Bálna Honvédelmi Központban. A Zrínyi Kiadó ősszel, háromnyelvű
Támogasson minket