A Kelvingrove Art Gallery and Museum kincsei

Az Egyesült Királyság egyik legtöbb látogatót vonzó múzeuma a skóciai Glasgow városának West End negyedében található, a híres egyetem szomszédságában, a Kelvin-folyó partján. Talán nem is gondolnánk, Európa egyik legszínesebb gyűjteményét pont éppen egy átalakuló régi iparvárosban találhatjuk – nem csoda, hogy minden évben több mint egymillió látogató keresi fel a Kelvingrove Art Gallery & Museum kiállításait.[1]

Fotó: Kozák-Kígyóssy Szabolcs László

Az 1901-ben emelt spanyol barokk stílusú épület harmonikusan illeszkedik a város építészeti hagyományaihoz. A jellegzetes vörös homokkő és a tornyos forma számos helyen köszön vissza a belvárosban is. A központi hallba belépve szembesülünk igazán a múzeum hatalmas méreteivel, letisztult és elegáns belső formavilágával. Innen nyílnak a különböző állandó és időszaki kiállításokat tartalmazó épületszárnyak is.

Fotó: Kozák-Kígyóssy Szabolcs László

A több mint kilencezer kiállított tárgy és a könyvtár anyaga számos helyről érkezett. Az eredetileg szépművészeti múzeumnak szánt intézet megörökölte az egykori McLellan Galleries és a Kelvingrove House Museum anyagát is. A nemzetközi jelentőséggel bíró fegyvertörténeti kiállítás és a könyvtár pedig adomány útján került a múzeum birtokába, Robert Lyons Scott, a város legrégebbi hajóépítőcégének elnöke nyolcszázkilencven tárgyat, valamint körülbelül háromezer könyvet és kéziratot hagyott a múzeumra.

Fotó: Kozák-Kígyóssy Szabolcs László

A Kelvingrove Art Gallery and Museum állandó kollekciói közül elsőként a festészeti kiállítások emelendőek ki. A holland aranykor, a francia impresszionisták vagy a Scottish Colourists festőcsoport[2] alkotásai is megtekinthetőek itt – a falakon többek között Rembrandt van Rijn, Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir, Camille Pissarro, Vincent van Gogh, Henri Matisse műveit csodálhatjuk meg, egy külön helyiségben pedig Salvador Dali Keresztes Szent János Krisztusa című alkotása is megtalálható.

Egber van der Poel: Éjszakai tűz, 1655-60 (Forrás: wikipedia.org)

Nagy jelentőséggel bír a már említett fegyvertörténeti kiállítás is. A gyűjteményben különböző fajta vértezeteket és fegyvereket mutatnak be, rendkívüli módon. Az ember által alkotott hadieszközöket párba állítják a természetben fellelhető megoldásokkal: a lamellás vértek mellett a tárlókban megtalálható például a tatu lemezes páncélja, a rákfarkas, a sallett sisak mellett a homár kemény páncélja fekszik, a keményített vastag bőrből készült 17. századi lovassági vért pedig a rinocérosszal van párhuzamba állítva. A múzeum ékkövének számító Avant páncélzatot pedig a Study Centre nevű interaktív digitális bemutató térben találjuk.

Fotó: Kozák-Kígyóssy Szabolcs László

Ezeken felül az intézmény otthont ad egy természettudományi kiállításnak, ahol bemutatják Skócia állatfajait, valamint az esőerdők világába is elkalauzolnak minket. Egy másik tárlatban a skót történelem fontos szeleteit ismerhetjük meg a híres claymore kardoktól kezdve a skótduda és skótkockás szoknya megjelenéséig. Emellett megtekinthetjük a múzeum egyéb kincseit is: az ókori egyiptomi szarkofágokat, modern művészeti alkotásokat, egy második világháborús Spitfire vadászrepülőt, valamint a gyermekek kedvencének számító ázsiai elefántot, Sir Rogert is.

Fotó: Kozák-Kígyóssy Szabolcs László

Végezetül fontos arra a kérdésre keresem a választ, hogy mitől olyan különleges a Kelvingrove Art Gallery and Museum gyűjteménye? A kulturális értékek sokszínűségével rendkívül haladó szellemben invitálja a látogatókat a gyűjtemény. Ezen felül az egész múzeum teljesen ingyenesen látogatható. Így a Kelvingrove Art Gallery & Museum kultúraközvetítő szerepe kiemelkedő. Az egyes kiállítások úgy vannak berendezve, hogy bárki megtalálja bennük a számára vonzó tevékenységet: amíg a felnőttek a festményekben gyönyörködnek, a gyermekek a festményeket feldolgozó készségfejlesztő perspektivikus játékokkal foglalatoskodhatnak egyazon helyiségben. A múzeumban – annak ellenére, hogy nagy értékű alkotásokat állítanak ki – nincsenek a szigorú tekintetű teremőrök, viszont találhatóak különböző ülőalkalmatosságok, amelyekkel az idősekre és a kisebbekre is gondoltak. Az intézmény alkalmazottai pedig előzetes egyeztetés után készségesen fogadják a kutatni vágyókat. Remélem, ez a fajta szellemiség példaként szolgál más intézmények számára is.


[2] Ez a skóciai művészeti irányzat négy kiemelkedő posztimpresszionista alkotót takar: Samuel Peploe, Francis Cadell, John Duncan Fergusson és Leslie Hunter.

Ezt olvastad?

Az angolszász kultúrájú országokban november 11-dik napján hagyományosan a háborúban elesettekre, a külföldi frontokon harcolt veteránokra, a béketeremtő és békefenntartó