„A királyhűség jól bevált útján…” Az I. világháború eltérő aspektusa

Az MTA-SZTE Vallási Kultúrakutató Csoport, az SZTE-BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék, valamint az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem Bálint Sándor Valláskutató Műhellyel együttműködő munkatársai 2014. november 4–5-én Szegeden „A királyhűség jól bevált útján…” Rendi és nemzeti kötődések szimbolikus változásai 1867 és 1918 között címmel konferenciát tartanak.

A konferencia plakátja

A rendezvény egyrészt vizsgálja az első világháború szerepét, amely számos meglévő társadalmi jelenség kibontakozását gyorsította fel, másrészt a római katolikus egyház által 10 éve boldoggá avatott IV. Károly magyar királyra emlékezik. A konferencia a kiegyezéstől az első világháború végéig tekinti át azt a folyamatot, amely során a dinasztikus alapon szerveződő birodalmak nemzeti alapon szervezett köztársaságokká, király nélküli királysággá vagy új királyságokká alakultak. Az első világháborút e folyamat választóvonalaként értelmezi. Az előadások a fent említett szemléletváltást, identitásváltást, újraértelmezést, a régi és az új keretek megalkotását, valamint a mögöttük húzódó mentalitásbeli változásokat járják körül.

 

Előadóink a szervező intézmények mellett az MTA Zenetudományi és Politikai Tudományok Intézetéből, az MTA BTK Történettudományi és Néprajztudományi Intézetéből,a Habsburg Intézetből, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemről, a Mindszenti Alapítványtól, a Kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézetből, a Zentai Múzeumból, valamint a magyarországi történelemtudományi és néprajzi doktori iskolákból érkeznek. A rendezvény külön hangsúlyt fektet a szimbolikus politika felekezeti értelmezéseire. A konferencia fővédnöke Habsburg György, Rendkívüli és Meghatalmazott Nagykövet. Naprakész híreket a link mögött találhatnak az érdeklődők.

Glässer Norbert

Ezt olvastad?

Az első világháború alatt Franciaországban viszonylag nagy számban – és főként sanyarú körülmények közt – internáltak magyar állampolgárokat, amit Kuncz
Támogasson minket