A lemez „B” oldala – Grafikatörténeti pillanat a Miskolci Galériában

A sokszorosított grafika történetének egy-egy jellemző fejezetét idézte az a kiállítás-sorozat, melyet a Miskolci Galéria indított el Bajkay Éva, Bán András és Dobrik István koncepciója alapján „A magyar sokszorosított grafika száz éve” címmel 1997-ben. A sorozat nagy népszerűségre tett szert nem csak szakmai körökben, de a közönség soraiban is, s lett igen rövid idő alatt az egyik leglátogatottabb tárlatsorozat.

Kép forrása: Múzsák Kertje Alapítvány

Az első darab „A szecessziós könyvillusztráció Magyarországon (1895-1925)” (Gellér Katalin), volt, amelyet 1998-ban a „Modern magyar litográfia 1890-1930” (Bajkay Éva), majd 2001-ben „A rézkarcoló nemzedék 1921-1929” (Zsákovics Ferenc), végül 2005-ben „A modern magyar fa- és linóleummetszés 1890-1950” című kiállítás követett.

Képek forrása: Antikva.hu

A kiállítások során a miskolci intézmény többek között a  Magyar Nemzeti Galériával, az Országos Széchenyi Könyvtárral, a Petőfi Irodalmi Múzeummal, a Szépművészeti Múzeummal, az Iparművészeti Múzeummal, a Magyar Képzőművészeti Egyetemmel, valamint számos magángyűjtővel is együttműködött, így valóban páratlan kiállítási anyagok álltak össze.

Kép forrása: OLH.hu

A legenda újraéled, hiszen a tervek szerint a sorozat 2018-ban folytatódik. Ennek érdekében A lemez B oldala” címmel rendeznek konferenciát december 7-8-án a Miskolci Galériában, ahová azon előadókat hívják, akik annak idején oroszlánrészt vállaltak a nagysikerű tárlatokban és a hozzájuk kapcsolódó, ma már igazi ritkaságnak számító kötetek elkészítésében, és akik vállalják, hogy a folytatásban is aktívan közreműködnek. Annál is inkább fontos ez, hiszen a sorozat a II. világháború utáni időszak feldolgozásával adós maradt, aminek összegzése, prezentálása nem kis feladat. Ezt az adósságot szeretné az intézmény az elkövetkezendő években törleszteni úgy, hogy folytatja a kiállítás-sorozat, valamint a tanulmánykötetek kiadását. A folytatás mikéntjéről, lehetőségeiről, szempontrendszeréről szól a konferencia, melynek résztvevő szakemberei e korszak grafikatörténetével foglalkoznak, illetve rálátásuk van az elmúlt 60-70 év magyar művészeti életének történéseire, változásaira.

A konferencia meghívott előadói: Zsákovics Ferenc, Gaál József, Nagy T. Katalin, Pataki Gábor, Révész Emese, Sidó Anna, Kishonthy Zsolt, Földi Eszter. Felkért hozzászólók: Aknai János, Jurecskó László, Róka Enikő, Stefanovits Péter, Sturcz János, Százados László, Szurcsik József.

A konferencia szervezői minden érdeklődőt szívesen látnak.

Ezt olvastad?

Kossuth Lajos elfogyott regimentje. A 48-as veterángondozás és a Honvédmenház története címmel, rendhagyó kiállítás nyílt március 13-án a Szegedi Tudományegyetem
Támogasson minket