A Nagy Tűzfal és az 50 Centes Hadsereg

Kína és az országot irányító Kínai Kommunista Párt bármely más országnál jobban megértette és használja az internetet – mind a belső hangulat, mind pedig az országgal szembeni vélemény manipulálására –, miközben a Nagy Tűzfallal megvédi a lakosságot a „káros nyugati befolyással” szemben.

Az internet

Az internet nem új találmány. Különböző számítógépes hálózatok létrehozásán már az 1950-es évektől kezdve gondolkodtak tudósok. Az 1970-es évektől egyre inkább felgyorsultak a kutatások, nem kis mértékben az 1969-ben beindult ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network, magyarul: Fejlett Kutatási Projektek Ügynökségi Hálózata). Ezt számos fejlesztés követte, míg 1990-re létrejött a World Wide Web koncepciója – mely kezdetben kutatóintézeteket, majd 1992-től magánszámítógépeket is összekapcsolt. Megszületett az internet.

A Windows 95 kezelőfelülete. Forrás: Wikimedia Commons

Az internet elterjedésében nagy szerepe volt, hogy – különösen Nyugaton – egyre többen engedhették meg maguknak, hogy otthon számítógépet tartsanak, illetve a ’90-es évek közepére elterjedtek az olyan grafikus kezelőfelülettel rendelkező operációs rendszerek is, mint a Windows 95. Ezeknek köszönhetően a számítógépek sokkal könnyebben használhatóvá váltak az átlagemberek számára. Ebben az időben az internetet még első sorban levelezésre használták, ám fokozatosan megjelentek az olyan területek, mint az online vásárlás, a fórumok és a blogok is. A technológiai fejlődésnek hála a 2000-es évek elején már egyre több területen kezdett térhódításba az internet, s egyre inkább megjelentek a felhasználók, mint a világhálót tartalommal megtöltő személyek – az évtized végén megindult a közösségi média térhódítása is.

A Nagy Tűzfal

Az internet Kínát sem kerülhette el. Az ország az 1990-es évek elején már kapcsolódott a világhálóra, nagyrészt a külföldi partnerekkel – cégek és kutatók egyaránt – való kapcsolattartás miatt. Azonban ahogy Teng Hsziao-ping fogalmazott: „Ha kinyitod az ablakot, a friss levegő mellett a legyek is bejönnek.

A Kínai Kommunista Párt a kezdetektől kissé tartózkodó volt az internettel szemben, már 1994-ben törvényileg korlátozták az egyének hozzáférését a világhálóhoz, azonban 1998-ban a Kínai Demokrata Párt létrejötte – és gyors betiltása – adta meg a végső lökést, hogy fellépjenek a szabad világhálóval szemben. Ekkor kezdődött a Nagy Tűzfal projekt. Kezdetben Kína az internet cenzúrázására törekedet, ennek érdekében hiába fért valaki hozzá az világhálóhoz, annak csak egy kis részébe nyerhetett betekintést, habár a rendszer nem működött minden esetben tökéletesen. 2008-ra – a pekingi olimpia évére – minden internetkávézót köteleztek, hogy a betérő felhasználókat regisztrálják és követhessék, mit tekintettek meg az interneten, míg 2019 májusára – két hónappal a Hong Kong-i zavargások kezdete után – elérhetetlenné tették a Wikipediát.

Az 50 Centes Párt

Azonban Kína nem csak elszigetelni akarta az országot egy tűzfal segítségével, de manipulálni is. Ennek érdekében már 2004-ben elkezdtek internetes „kommentátorokat” toborozni, akik a hivatalos kínai propagandát terjesztették az interneten hozzászólások formájában, s ezért fizetést is kaptak. Innen ered az „50 Centes Párt” vagy „50 Centes Hadsereg” elnevezés, mivel egyes híresztelések szerint hozzászólásonként 50 Centet kaptak – ezt később cáfolták, és nagyjából 8 Centnek megfelelő honoráriumban részesültek egy-egy hozzászólásért vagy posztért.

Weibo – a kínai „Facebook”. Forrás: Wikimedia Commons

Kezdetben a cél az volt, hogy a kínai emberek érzelmeit és gondolkodását – akik a hazai korlátozott internetet, majd később a nyugati közösségi média platformok kínai másolatait használták – befolyásolják. Ennek érdekében komolyan elemezték a közhangulatot, az internetes fórumok beszélgetéseit, s ezeknek megfelelően léptek fel, igen sikeresen megváltoztatva és formálva a közvéleményt. A hazai sikerek hatására azonban a fizetett „sereg” megcélozta a nyugati közösségi média platformokat is, nagy mértékben terjesztve Kína-párti propagandát és állhíreket, s mellékhatásként megjelentek nagy számban olyanok, akik magukévá tették a Párt üzenetét, és anélkül is terjesztik azt, hogy bármilyen kapcsolatban állnának a kínai vezetéssel.

Lengyel Ádám

Az 50 Centes Párt biztonságpolitikai kihívásairól bővebben beszél szerkesztőtársunk az alábbi videóban:

Ezt olvastad?

Ki a világ legnagyobb hatalmú vezetője? Ha ezt a kérdést feltennénk az utca emberének, valószínűleg olyan válaszokat kapnánk, mint az
Támogasson minket