Az első tanévünk – az Oktatás rovat felhívása

A 2017/2018-as tanév kezdetén új rovattal bővült az Újkor.hu – A velünk élő történelem portál, illő tehát, hogy az akadémiai év végén számot adjunk teljesítményünkről, egyúttal ösztönözzünk mindenkit, hogy írásaival gyarapítsa az Oktatás rovatot.

Első cikkünk a Köszöntő gyanánt: érettségi feladatok gyűjteménye (2005–2016) volt, amely a megjelenés óta töretlenül a legolvasottabb bejegyzéseink egyike. A visszajelzések alapján valóban sokaknak, történelemtanároknak és diákoknak is hasznára vált az összeállítás.  Ugyanakkor nagy igény mutatkozott a megoldókulcsra, amelynek összeállítása csapatmunkát igényel. Első ajánlatként várjuk azok jelentkezését, akik részt vennének a munkálatokban!

Fontos célkitűzésünk, hogy bemutassuk a történelemoktatás helyzetét, problémáit, legyen szó a közoktatásról vagy a felsőoktatásról. Éppen ezért keresünk olyan szerzőket, akik egy-egy résztéma ismerőiként, szakértőiként vállalkoznak arra, hogy szélesebb körben bemutassák, milyen problémákkal küzdenek a tanárok (vagy akár a diákok, a hallgatók és a tanárjelöltek), mely területeket látják fejlesztendőnek. Példaként az angol nyelvű történelemtanításról vagy a felsőoktatási képzésekről szóló cikkeinket hozhatjuk. A hazai helyzetet különös fénytörésbe helyezi a nemzetközi összehasonlítás, ezért várjuk azon szerzőket is, akik a történelemtanítás külföldi helyzetéről írnának. Külön hangsúly van a határon túli magyarság oktatásán, legutóbb Kárpátaljáról közöltünk egy igen kimerítő írást. A többi magyar közösség oktatásáról is szívesen fogadunk cikket.

A rovattal igyekszünk gyakorlati segítséget is nyújtani a történelmet tanítóknak. Cikkeink közt található forrásokkal tűzdelt írás a 20. század társadalomtörténetének tanításához, de a társadalomismeret is előkerült már, valamint ingyenes sétákat és kiállítást is ajánlottunk. Külön kiemelendő a történelemtanításban használható digitális anyagok használata. Az augmented reality, azaz a kiterjesztett valóság és más lehetőségek mellett leginkább az online applikációk ígéretesek, ezek közül a Quizizzt jártuk körül. A kínálat széles, reméljük, néhányan kedvet kapnak ahhoz, hogy megosszák jó gyakorlataikat, tapasztalataikat!

Az Oktatás rovat, illeszkedve az Újkor.hu eredeti céljaihoz, beszámolókat is közöl a történelemtanítással kapcsolatos szakmai rendezvényekről. Az idei évben tudósítottunk például levéltárpedagógiai rendezvényről, a pénzügyi ismeretek tanítását körül járó workshopról, világháborús mesterkurzusról, és tankönyvelemzés bemutatójáról is. Bízunk benne, hogy ezáltal olyanokhoz is eljutottak a legfrissebb információk, akik személyesen nem tudtak jelen lenni a rendezvényeken. Természetesen bárki jelentkezhet, aki beszámolójával segítené a szakmai közösséget.

Emlékeztetünk mindenkit arra is, hogy teret adtunk a történelemhez kapcsolódó versenykiírásoknak és más hirdetményeknek. A 2018/2019-es tanévre vonatkozó felhívásokat folyamatosan fogadjuk a következő időszakban is.

Fontos kiemelni, hogy az Újkor.hu – A velünk élő történelem a Magyar Tudományos Művek Tárában jegyzett, hivatkozható ismeretterjesztő online folyóirat, ezért például a pedagógus portfólióban is feltüntethetők az itt megjelent írások.

(Eredeti kép: pixabay.com)

Végezetül egy – szabadon bővíthető – lista azon témákról, amelyekhez várjuk szerzők, szervezők jelentkezését:

  • megoldókulcs összeállítása az érettségi feladatok gyűjteményéhez;
  • problémaközpontú írások a történelemtanítással kapcsolatban;
  • a történelemtanítás helyzete külföldön;
  • a történelemtanítás a határon túli magyar közösségek körében;
  • taneszközök, jó gyakorlatok, applikációk bemutatása;
  • beszámolók a történelemtanításhoz kapcsolódó szakmai rendezvényekről;
  • felhívások (versenyek, előadások, konferenciák, táborok stb.).

 

Cikkeket csak előzetes egyeztetést követően tudunk fogadni.

Jelentkezni Fekete Bálintnál, az Oktatás rovat vezetőjénél lehet
a feketebalint28@gmail.com címen.

További részletekért keresse fel a Szerzőknek szóló felhívásunkat, illetve írjon a fenti ímélcímre!

 

Fekete Bálintrovatvezető

Ezt olvastad?

2024. január 26-án mutatták be az Apple TV+ felületén a Levegő urai (Masters of the Air) című minisorozat első epizódját.
Támogasson minket