Bánat, bátorság és humor: Első világháborús kiállítás a londoni British Libraryben

Az első világháborús brit megemlékezéshez a British Library – az Országos Széchényi Könyvtár londoni megfelelője – meglepően ötletes, kis kiállítással kapcsolódik be, bemutatva, miként élték meg és birkóztak meg a brit honpolgárok az elhúzódó háború különböző szemszögeivel a frontvonalak távoli magányában és a hátország csökkenő komfortjában egyaránt.

 

A könyvtár alsó szintjére berendezett „Enduring War: Grief, Grit and Humour” (szabad fordításban: Elviselni a Háborút: Bánat, bátorság és humor) kiállítás bár méretében nem grandiózus, mindazonáltal iskolapéldája annak, miként lehet ötletesen bevonni a laikus közönséget egy-egy könyvlekérés és kávészünet közé ékelve a megemlékezésbe. A kiállítás egyszerűen, érthetően és áttekinthetően vezeti végig, hogyan befolyásolta és változtatta meg az elhúzódó háború a szigetországban maradottak és a frontvonalon szolgálatot teljesítők hétköznapjait. A kiállítás és a könyvtárban zajló nyilvános előadások mellett a British Library külön első világháborús oldalt hozott létre, ahol a látogató a korabeli cikkek, fényképek, propagandaplakátok és a politikai szatíra termékei között csemegézhet.

 

                         

 

A hat kis panelból álló installáció tömör betekintést nyújt abba, hogy miként vette ki részét a brit társadalom a Nagy Háborúból az önkéntes bevonulás okaitól kezdve, a propagandán, humoron, művészeten és nélkülözésen keresztül egészen a hittel, a bánat feldolgozásával és az emlékezetpolitikával kapcsolatos kérdésekig. Az önkéntes bevonulást ösztönző propaganda plakátok – t.i. az Egyesült Királyságban csupán 1916-ban vezették be a kötelező sorkatonai szolgálatot –, a lövészárokban fogant és a jellegzetes brit fekete humort bíró versek, írások, a családi levelezésekkel és naplórészletekkel együtt a kortársak személyes élményein keresztül mutatja be, hogy a kezdeti lelkesedés milyen epizódok és körülmények között hagyott alább.

 

                              

Korabeli brit propaganda plakátok (Forrás: bl.uk)

A kiállítás egyben ízelítőt ad az Europeana 1914‒1918 nevet viselő európai programból is, amelynek keretében mintegy négyszázezer, az első világháború kötődő kordokumentumot digitalizálnak és tesznek megtekinthetővé audio-vizuális kiállításokon. Gyakorlatban olyan kis animációs filmekről van szó, amelyek a digitalizált korabeli fényképek és dokumentumok összekapcsolásával, animálásával hoznak létre egyszerű kísérő zenével és narrációval társítva. Így ismerkedhetünk meg többek között egy-egy frontszolgálatos életkörülményeivel, személyes élményeivel és benyomásaival a feleségének, szüleinek, gyermekeinek és cimboráinak címzett leveleken keresztül, amelyet a katonát megszemélyesítő narrátor bensőséges hangnemben olvas fel számunkra.

 

                         

 

Az „Enduring War” kétségkívül üde színfoltját adja a szigetországi centenáriumi programnak, közérthetően és személyes történetekre alapozva, kortárs szemszögből mutatja be a Nagy Háború társadalmi hatásait. Mellőzve a történelemoktatásban oly gyakori szájbarágós esemény- és diplomáciatörténetet, tökéletes kedvcsináló és ajánló a centenáriumhoz kapcsolódó további kiállítások megtekintéséhez.

A kiállítás 2014. június 19. és 2014. október 12. között látogatható a British Library épületében (London, Euston Road 96, metró: King’s Cross and St Pancras).

 

Ezt olvastad?

Az Ünnepi Könyvhét keretein belül 2022. június 15-én mutatták be Pintér Tamás „Ó, ti fiúk, barnák, szőkék…” – A 46-os