A blues története a kezdetektől napjainkig

A blues az a zene, amelyből a legtöbb stílus merített. Fontos, magyar nyelvű műfajtörténeti szakirodalommal bővíthetik gyűjteményüket a blueszene kedvelői.

Különleges eseménynek adott helyet a budapesti Örkény István Könyvesbolt november 15-én: ekkor mutatták be ugyanis Kovács József A blues története a kezdetektől napjainkig című könyvét. Az igencsak tekintélyt parancsoló kötet természetesen nem árul zsákbamacskát, nemcsak a címe, hanem a tartalma is pontos iránytű a sokak által kedvelt, bár hazánkban kevéssé ismert zenei műfaj világában.

A szerző 2008-ban, egy New York-i útja során döbbent rá arra, hogy számára mindig is a blues volt az a muzsika, amely igazán közel állt a szívéhez: kilenc évvel ezelőtt ezt a felismerést egy helyi banda koncertje hozta el számára, s Kovács azóta a műfaj igazi szakértőjévé avanzsált. Nemcsak, hogy zenekart alapított Blues Night Long néven, de rádióműsort is vezet Blues Megálló címmel a Poptarisznya nevű internetes adón. Több évnyi kitartó munkát követően most a Kossuth Kiadó jóvoltából egy könyvet is megjelentetett erről a zenei stílusról.

Nemes Nagy Péter (Fotó: Gergely Bea / Kossuth Kiadói Csoport)

A kötetet Nemes Nagy Péter bluesszakértő méltatta, kiemelve, korábban Magyarországon még sosem született hasonlóan átfogó és komoly munka erről a műfajról. Bevallotta, eleinte nem is nagyon hitt abban, hogy Kovács József képes lesz befejezni a könyvet, ám szerencsére barátja rácáfolt minderre, s olyan művet tett le az asztalra, amely szerinte még a külföldi szakirodalmak között is megállná a helyét.

Ezt követően a szerzővel László Ágnes, a Kossuth Kiadói Csoport kommunikációs vezetője ült le beszélgetni. Kovács rögtön az elején bevallotta, bizony pár dolognak így is ki kellett maradnia a közel hatszáz (!) oldalas könyvből, az ausztrál blueséletről szóló fejezetet például már nem tudta belepréselni a terjedelmes anyagba.

Kovács József és László Ágnes (Fotó: Gergely Bea / Kossuth Kiadói Csoport)

– A hatvanas években ismerkedtem meg a blueszenével, bár akkoriban még csak az európai előadókat hallhattam. Így csak később eszméltem rá, hogy a blues valójában a feketék zenéje is, sőt, főképp az övék. A bluesban az a jó, hogy sosem megy ki a divatból, már csak amiatt sem, mert gyakorlatilag az összes ismert zene merített és merít belőle a mai napig – fogalmazott a szerző.

Hozzátette, aki egyszer megismerkedik a blues-zal, az szinte garantáltan megszereti. Igaz, hazánkban leginkább amiatt kedvelik kevesebben, mert hiányos vagy nem létező nyelvtudás híján nem nagyon értik a dalszövegeket, amelyek pedig nagyon is érdekes dolgokról szólnak (Hobó és Deák Bill Gyula emiatt is próbálkozott több klasszikus dal magyarra fordításával).

A beszélgetés során Kovács József azt a tévhitet is megcáfolta, hogy a blues mindig csak a panaszkodásról, a kesergésről szólna. Bár a szövegek zöme valóban azt énekli meg, hogy a szereplő épp elveszítette a munkáját, siratja kedvesét, el kell hagyja imádott szülővárosát, ugyanakkor a végkifejlet szinte minden alkalommal feloldja ezt a szomorú problémát. Erre remek példával is szolgált a Mike Jacksonnal kiegészült Blues Night Long zenekar, akik a könyvbemutató zárásaként több szerzemény mellett előadták Jimmy Hendrix Red House című dalát: ebben ugyan a főhős bánkódik mást szerető szerelme miatt, de mégis visszatérne egykori szép emlékei színhelyére, hiszen az imádott hölgy nővérét még meghódíthatná.

(Fotó: Gergely Bea / Kossuth Kiadói Csoport)

A blues története a kezdetektől napjainkig nemes vállalkozás szülötte és könnyedén a műfaj hazai bibliájává válhat. Karácsonyra ideális ajándék azoknak, akik többet is meg szeretnének tudni arról, milyen történelmi, társadalmi, kulturális és gazdasági események hatására alakulhatott ki események hatására alakulhatott ki ez a jelenben is sokak szívét megdobogtató muzsika.

A könyv megjelenési adatai: Kovács József: A blues története a kezdetektől napjainkig. Budapest, Kossuth Kiadó, 2017. 592 o.

Vékony Zsolt

Ezt olvastad?

Magyarország 1945 utáni külpolitikájáról, illetve annak lehetőségeiről jóval kevesebb ismerettel rendelkezünk, mint hazánknak a korábbi évtizedek, évszázadok során folytatott diplomáciai
Támogasson minket