Civil a pályán! – Konferencia a civil társadalomról

Oszd meg másokkal is:

Beszámoló

Békés megye központjában Gyulán a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltárában szeptember végén szinte már hagyomány egy nívós társadalomtörténeti konferencia lebonyolítása. Idén sem lesz ez másképp. E héten, 18-án péntekre a „Körök, egyletek, civil társadalom története” című konferenciát ajánljuk olvasóink figyelmébe.

A levéltár honlapja alapján 2008. szeptember 19-én indult útjára az a konferenciasorozat, melyet majdnem minden évben az új tanév első heteiben bonyolítanak le Gyulán. Akkor „Az ismeretlen közelmúlt” c. rendezték meg, és többek között Gyarmati György, Ö. Kovács József, Valuch Tibor és Őze Sándor is előadott. 2012-től azonban már megszakítás nélkül béreli magának a Levéltár Gyula közművelődésének színpadát szeptember harmadik hetében. Akkor „Természeti és társadalmi katasztrófák”, 2013-ban „”Kutyaszorítóban” – A kiszolgáltatottság társadalomtörténeti vetületei” címmel rendeztek szakmai szimpóziumot.  A tavalyi „Város–uradalom–vár” c. konferenciáról készült beszámolót a Gyula Televízió jóvoltából a link mögött lehet megtekinteni.

Idén a vendégeket Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója köszönti, megnyitóbeszédet mond Závogyán Magdolna, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárság helyettes államtitkára. A nyitó előadást Kövér György ELTE Bölcsészettudományi Kar Gazdaság- és Társadalomtörténeti Tanszék egyetemi tanára tartja. Átfogó, és bevezető előadásának címe: A civil társadalom fogalom története. Őt Pajkossy Gábor az ELTE Bölcsészettudományi Kar Új- és Jelenkori Magyar Történeti Tanszékének egyetemi docense „A reformkori egyesületek – A kutatás újabb eredményei és lehetőségei” című előadással követi.

A csabai kaszinó reformkori történetével foglalkozik majd Bódán Zsolt, a Békés Megyei Levéltár munkatársa.  Nyíregyházáról érkezik majd Galambos Sándor, a MNL Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltárának történész-levéltárosa, ő pedig a polgári korszakban tevékenykedő nyíregyházi alapítványokat állítja előadása középpontjába. „Nyílt és rejtett identitás-konfliktusok egy csabai futballklub százéves történetében” című prezentációjával pedig Sáfár Gyula a rendező intézmény történész-levéltárosa zárja majd a konferenciát. A szekciót Erdész Ádám, a levéltár igazgatója vezeti majd le, aki maga is előad majd a dualizmus korában működő gyulai körökről, egyletekről.

A szervezők sok szeretettel várnak minden érdeklődőt az ingyenes rendezvényre, melynek helyszíne Gyula városházának díszterme lesz, és délelőtt 10:00-kor veszi kezdetét.

Ezt olvastad?

A közel 65 éve tartó űrkorszak újabb mérföldkövéhez érkezett 2021. szeptember 16-án a SpaceX amerikai űrkutatási vállalat Inspiration4 névre keresztelt
Támogasson minket