Emléktáblák Budapesten: Hősi emlékművek, 2. rész

Ha a köztéri szobrok mellett elmegyünk minden nap úgy, hogy észre sem vesszük őket, vagy azt, amiért emelték, akkor ez különösen igaz az emléktáblákra. Nem színesek, nem villognak, nem adnak ki hangot, csak úgy ott vannak. Bevésve vagy belefúrva a falba, eggyé válva azzal. Sorozatunknak második részében az I. világháború hőseire emlékező táblákra hívom fel a figyelmeteket.

Természetesen az előző heti cikkünkben bemutatott szobrokon is helyeztek el emléktáblákat az elesett katonák neveivel, sőt nemcsak az első, hanem gyakran a második világháború hősei is kaptak táblát az emlékműveken. Ebben a cikkben az úgymond szobor-független, önállóan elhelyezett emléktáblákról olvashattok.

Szimbolikus épületekben

A Országházban 2011-ben állították újra Keviczky Hugó 1925-ben késztett domborművét.  Az 1910-1918-as Ház I. világháborúban hősi halált halt tagjainak és tisztségviselőinek emlékére emelt művet a Parlament delegációs folyosójának falán helyezték el, a kupolacsarnokban.

A Budai Várban lévő Hadtörténeti Múzeum belső udvarában két emléktáblát is találunk.  Az egyiket, amelyiket Nemes Ősz György kivitelezett a volt Ferenc József Lovassági Laktanya faláról helyezték át ide. A másikat pedig a volt Cs. és Kir. 82-es „Székely” gyalogezred emlékének szentelték, 1930-ban.


Fotó: Gyenes Andrea 

Domborművek, emléktáblák a városban

Az egyik leglátványosabb falba épített emlék a VI. kerületben, az Andrássy út 73-75. szám alatt látható Hős vasutasok emlékműve, amely Zsákodi Csiszér János szobrász, Král Gyula kőfaragó és Vignali Róbert bronzöntő munkája, 1932-ből. Szintén gyönyörű dombormű az V. kerületi, Párizsi utcai Postások hősi emléke, amelyet Berán Lajos és Keviczky Hugó készített. A XI. kerületben, a Fehérvári úton Vass Viktor 1941-es alkotását láthatjuk. A szobrász művei között egyébként közel háromszáz síremlék és harminc hősi emlék szerepel.

BKK

A Budapesti Közlekedési Központ és jogelődei nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy első világháborús hőseikre megemlékezzenek. Több épületen helyeztek el emléktáblákat. A IV. kerületi Angyalföld és a XIV. kerületi Zugló kocsiszínekben, illetve az Üllői úti volt remíz falán lévő táblákat egyaránt 1925-ben készítette Sződy Szilárd (1878-1939) szobrász és éremművész. Élete során sok hősi emléket, síremléket és több érmet, plakettet alkotott. Legismertebb munkája az oldalunkon már bemutatott Przemyśl szobor, a Margit-híd budai hídfőjénél. A Magyar Nemzeti Galériában számos művét őrzik, de művészetének szép példái a BKK falain megtalálható táblák is.

Iskolák

Több egyetem területén belül láthatunk első világháborús hősi halottakra emlékező táblákat, például a Szent István Egyetem Állatorvostudományi Kara „D” épületének, vagy a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar szintén „D” épületének falán is. A Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karának előterében is elhelyeztek emléket.

Néhány gimnáziumban is fellelhetők az I. világháborús hősi halottak mementói, a Budapesti Katolikus Egyetemi Gimnázium és Kollégiumban és a Fasori Evangélikus Gimnáziumban. A Lónyay Utcai Református Gimnázium és Kollégium előterében pedig a XX. századi háborúk és diktatúrák halottainak felállított emléktáblát találjuk.


Fotó: Gyenes Andrea

Templomok

Számos templom oldalában, így a II. kerületben, a Bécsi úton, az Újlaki római katolikus templom falán 1926-ban helyeztek el táblát.  A III. kerületben, az Óbudai utcában a Plébániatemplom hátsó falán találjuk Tóth István 1928-ban készült alkotását, amely 1993-ban lett szépen felújítva.  Az V. kerületi Szervita téren a Szent Anna templom homlokzatán helyezték el a 7-es Vilmos huszárezred emlékét, Istók János 1930-ban készült művét. A XXII. kerületben, a Nagytétényi úton, a Nagyboldogasszony- templomon egy 1937-es mű látható. Szintén ebben a kerületben a Szent István-templom bejárata mellett található egy emléktábla, amelyet a már említett Sződy Szilárd készített 1926-ban.

A budai hegyekben

A III. kerület legszélén a Budapesti Turista Egylet is állított emléktáblát hősi halottainak.  A volt csúcshegyi turistaház helyén épült magánház kerítésén találjuk most, maga az egylet pár méterrel arrébb, új házba költözött. Ha valaki elzarándokol megnézni a táblát, gyönyörködhet a lélegzetelállító kilátásban is.

Ezek a táblák nem akkorák, mint egy multi hirdetőtáblája, ám annál fontosabbak: egy világméretű tragédia mementói. Valahol igaz, hogy a hősi halál – valamilyen formában – az örök élettel egyenlő. A hősök nevei fennmaradtak táblákba vésve is. Bárki láthatja, a legtöbb esetben anélkül, hogy múzeumba, könyvtárba vagy levéltárba menne. Természetesen a katonák sorsának részletesebb megismeréséhez ez utóbbiak nagy segítségünkre vannak, mindenkit buzdítok rá, hogy ne csak egy nevet lásson, hanem ismerje is meg a mögötte élt ember történetét!

 

Még több első világháborús emlékműről készült képet találhattok ezen a weboldalon, ami cikkünk forrásául is szolgált.

Az első világháború budapesti emlékműveivel foglalkozó cikksorozatunk bevezető része itt, első része itt, befejező része pedig itt érhető el.

Ezt olvastad?

Petőfi Sándor örökbecsű versének címe jutott eszembe Gazdag Péter adatokban bővelkedő – egyelőre négyrészes – sorozatának olvasásakor, mely – a
Támogasson minket