Erzsébet királyné tisztelete – kamarakiállítás megnyitó Makón

Erzsébet királyné születésének 180., magyar királynévá koronázásának 150. évfordulója alkalmából a makói József Attila Múzeum 2017. június 23-24-én nagyszabású programmal készült, hogy méltóképpen emlékeztessen a magyarok királynéjára, Erzsébetre.


Részlet a Kiállításból (Fotó: Cs. Tóth Gabriella)

A rendezvénysorozat 2017. június 23-án az Erzsébet Királyné tisztelete című tárlat ünnepélyes megnyitójával kezdődött. A kiállítás apropóját – a kettős évforduló mellett – a Karlovszky Bertalan 1900-ban festett, egész alakos Erzsébet királyné ábrázolásának Makóra történő visszatérése adta – a József Attila Múzeum tulajdonában lévő festmény az elmúlt két évben Miskolcon, a Hermann Ottó Múzeumban volt látható. A város két híres olajfestménye – az előbb említett Karlovszky, valamint az 1868-ban Székely Bertalan alkotta kép – ismét egymás mellett látható, mely önmagában is páratlan látványt nyújt, mégis úgy gondoltuk, hogy e fontos esemény alkalmából, a raktárainkban – a Börcsök Attila Néprajzi Különgyűjteményben – őrzött, a királyné kultuszának 19-20. századi tárgyait is bemutatjuk, melyek a makói parasztság használatában voltak. Ezzel érzékeltetve, hogy az királynét minden társadalmi réteg tisztelte, ábrázolásának különböző variációi elterjedtek voltak.

A tárlat idejére a múzeum anyaga kiegészült a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum gyűjteményében szereplő három litográfiával, amelyek az uralkodópár 1857-es országjáró körútját szemléltetik. Továbbá a kiállítás a látogatók elé tárja, a Csongrád Megyei Levéltárban őrzött levelet, melyet feltehetően 1868-ban vetett papírra Erzsébet királyné, és Eötvös Józsefnek írta.


Habsburg György a kiállításmegnyitón (Fotó: Csengeriné Szabó Éva)

Az Erzsébet királyné ábrázolások élményközpontú megismerését segítik Czédly Mónika alkotásai: a koronázási ruha és Karlovszky Bertalan festményén megjelenített ruha rekonstrukciója. Az utóbbi öltözet hivatalos bemutatásának a kiállítás teremtett lehetőséget.

A megnyitóünnepségen vendégünk volt Habsburg György, aki beszédében hangsúlyozta a kiegyezés kapcsán létrejött megbékélés fontosságát és a dualizmus gazdasági sikereit, melyek hatására jelentős fejlődés következett be Magyarország infrastruktúrájában, valamint hatással volt az építkezésekre is. A kor építészeti emlékei számos magyar város arculatát a mai napig meghatározzák. Emlékeztetett, hogy ez a politikai siker nagymértékben Erzsébet királynénak és Deák Ferencnek volt köszönhető. A kiegyezést és az első világháború előtti békés időszakot a történelemből kiragadható pozitív példaként mutatta fel.


Flach Antal a zongoránál (Fotó: Csengeriné Szabó Éva)

A polgármesteri köszöntő, többek között, az Erzsébet királyné kultusz makói vonatkozására emlékeztette a megjelenteket, és felidézte a királynéról és a makói túrós lepényről szóló anekdota egyik változatát. Hangsúlyozta, bár Erzsébet Makón sosem járt, a makói nép nagy szeretettel és tisztelettel viseltetett iránta.

A makóiak érdeklődése az Erzsébet kultusz helyi története iránt 2017. június 24-én újból megmutatkozott. A Töltsön egy estét Sissi királynéval! címmel meghirdetett Múzeumok éjszakája rendezvényre számos látogató érkezett.

A programok 16 órától kezdődtek a múzeum udvarán, ahol a hangulatot az 1848/49- es Szabadságharc 3. Szegedi Honvéd zászlóalj Hagyományőrző Egyesület bemutatója vezette fel.


Szegedi Honvéd zászlóalj bemutatója (Fotó: Csengeriné Szabó Éva)

17 órától vette kezdetét az Erzsébet királyné életét bemutató előadás, melyet Czédly Mónika és csapata hozott el nekünk Gödöllőről Makóra. A bemutató keretében vendégeink nyolc darab öltözet rekonstrukcióját csodálhattak meg a királynét megjelenítő lányok segítségével. A látvány mellett, a narrátor egyes szám első személyben mesélte el a ruhákhoz kapcsolódó történetet és az aktuális divat jellemzőit, a szabástól a díszítésig.


Erzsébet királyné megjelenítői a színpadon (Fotó: Csengeriné Szabó Éva)

A klasszikus zene kedvelői is egyedi élménnyel gazdagodhattak az idei Múzeumok éjszakáján, ugyanis 19 órától kezdetét vette az „Erzsébet emlény” zongora koncert, melyen Erzsébet császárné első magyarországi látogatására írt darabok hangoztak fel Nagy Enikő és Flach Antal, a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium zongora- és csellóművész tanárai, és Gáspárné Dr. Tóth Marica, a Miskolci Egyetem Batrók Béla Zeneművészeti Intézet Zongora tanszakának művész tanára előadásában.

A királynéhoz kapcsolódó programokat a Bécs táncai című társastánc bemutató zárta, Biri Gábor és Nagy Fruzsina előadásában.

Vendégeink az élményen és számos fotón túl, külön ez alkalomra készítetett „Sisi mézeskalácsot” is hazavihettek, így tovább bővült a makói polgárok által őrzött kultusztárgyak köre.

A kiállítás július 15-ig látható a József Attila Múzeumban.

Cs. Tóth Gabriella,
múzeumpedagógus
József Attila Múzeum, Makó

 

 

Ezt olvastad?

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara (PTE BTK) és Egyetemi Levéltára, valamint a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Akadémiai Bizottsága
Támogasson minket