Feladatlapok az Újkor.hu cikkeihez

Oszd meg másokkal is:

Oktatás

A most közölt feladatlapok a történelemtanításban is hangsúlyos szövegértés fejlesztését segítik. Mivel mindegyik az Újkor.hu történelmi témájú cikkeihez kapcsolódik, így a képességfejlesztésen túl az ismeretbővítésnek is szerepe van. Válogatásunkban fontos szempont volt, hogy iskolai, illetve érettségi témákhoz kapcsolódjanak a tartalmak.

Természetesen ezúttal is alapvető volt, hogy a pedagógusok alakíthassák, módosíthassák igényeik szerint a feladatlapokat, így szerkeszthető formában is közöljük őket.

Mint korábbi összeállításainkat – az Érettségi feladatok és megoldások gyűjteménye (2005–2016), az  Érettségi feladatok és megoldások történelemből angol nyelven, az  Érettségi feladatok és megoldások történelemből német nyelven, a Szöveges források a történelem tanításához, a Mintatételek a szóbeli történelemérettségihez és a Gyakorlatok a történelematlasz használatához, illetve A történelemtanítás digitális bibliográfiája című gyűjteményeket –, úgy a jelenlegit is bővíteni fogjuk, ezért érdemes lesz ellátogatni oldalunkra, illetve a címkék közt az Újkor.hu cikkhez készült feladatlap-ot keresni!

A feladatlapok összeállításáért köszönet illeti Herczeg Annamáriát és Lajtai Ádámot!

Feladatlapjaink:

Benda Judit: Kik voltak a cégéres gazemberek? Avagy néhány szó a középkori reklámról című cikkéhez tartozó feladatlap letölthető innen szerkeszthető .docx kiterjesztésben és innen nyomtatásra kész .pdf kiterjesztésben.

Tóth Judit: Piac- és vásártartási szokások a középkori Nyugat-Európában című cikkéhez tartozó feladatlap letölthető innen szerkeszthető .docx kiterjesztésben és innen nyomtatásra kész .pdf kiterjesztésben.

Rupčić Hajnalka: Régi idők státuszszimbóluma, a cukor című cikkéhez tartozó feladatlap letölthető innen szerkeszthető .docx kiterjesztésben és innen nyomtatásra kész .pdf kiterjesztésben.

Galambosi Péter: A várkonyi egyezmény: a korona és kard mondája című cikkéhez tartozó feladatlap letölthető innen szerkeszthető .docx kiterjesztésben és innen nyomtatásra kész .pdf kiterjesztésben.

Kanyó Ferenc: IV. Béla, a „második honalapító” című cikkéhez tartozó feladatlap letölthető innen szerkeszthető .docx kiterjesztésben és innen nyomtatásra kész .pdf kiterjesztésben.

Szolnoki Nikoletta: Az Oszmán Birodalom felemelkedése és balkáni térnyerése című cikkéhez tartozó feladatlap letölthető innen szerkeszthető .docx kiterjesztésben és innen nyomtatásra kész .pdf kiterjesztésben.

Madarász Fanni: A szerencse, a virtus és a hatékonyság embere – Niccoló Machiavelli politikai ideológiájáról című cikkéhez tartozó feladatlap letölthető innen szerkeszthető .docx kiterjesztésben és innen nyomtatásra kész .pdf kiterjesztésben.

Virovecz Nándor – Fekete Bálint„Emberverés, nyúzás-fosztás” – Feljelentési fogalmazvány a 16. századból és annak iskolai használata című cikkéhez tartozó feladatlap letölthető innen szerkeszthető .doc kiterjesztésben és innen nyomtatásra kész .pdf kiterjesztésben.

Tóth Judit: Rákóczi Ferenc bécsújhelyi fogsága és szökése című cikkéhez tartozó feladatlap letölthető innen szerkeszthető .docx kiterjesztésben és innen nyomtatásra kész .pdf kiterjesztésben.

Pintér TamásA birodalom öröme vagy bánata? – II. József életútja című cikkéhez tartozó feladatlap letölthető innen szerkeszthető .docx kiterjesztésben és innen nyomtatásra kész .pdf kiterjesztésben.

Szekeres Zoltán: „Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!” ‒ Batsányi János élete című cikkéhez tartozó feladatlap letölthető innen szerkeszthető .docx kiterjesztésben és innen nyomtatásra kész .pdf kiterjesztésben.

Krizsán Bálint: Az utolsó rendi országgyűlés fordulópontjai című cikkéhez tartozó feladatlap letölthető innen szerkeszthető .docx kiterjesztésben és innen nyomtatásra kész .pdf kiterjesztésben.

Teleki András: Deák Ferenc húsvéti cikke egykor és ma című cikkéhez tartozó feladatlap letölthető innen szerkeszthető .docx kiterjesztésben és innen nyomtatásra kész .pdf kiterjesztésben.

Váradi Katalin: „A régi iskola utolsó európai uralkodója” – 100 éve halt meg Ferenc József című cikkéhez tartozó feladatlap letölthető innen szerkeszthető .docx kiterjesztésben és innen nyomtatásra kész .pdf kiterjesztésben.

Maróti Zsolt Viktor„A nyomorgó Budapest” – Szegények, koldusok, hajléktalanok a századfordulón című cikkéhez tartozó feladatlap letölthető innen szerkeszthető .docx kiterjesztésben és innen nyomtatásra kész .pdf kiterjesztésben.

Csutak Zsolt: Lincoln, az amerikai próféta-elnök és az amerikai polgárháború hősei című cikkéhez tartozó feladatlap letölthető innen szerkeszthető .docx kiterjesztésben és innen nyomtatásra kész .pdf kiterjesztésben.

Czeferner DóraFlorence Nightingale és a modern nővéri hivatás kezdetei című cikkéhez tartozó feladatlap letölthető innen szerkeszthető .docx kiterjesztésben és innen nyomtatásra kész .pdf kiterjesztésben.

Turbucz DávidHorthy Miklós kormányzóvá választása: 1920. március 1. című cikkéhez tartozó feladatlap letölthető innen szerkeszthető .docx kiterjesztésben és innen nyomtatásra kész .pdf kiterjesztésben.

Klacsmann Borbála: „Egy szobában tízen laktunk” – Történetek a gettóból című cikkéhez tartozó feladatlap letölthető innen szerkeszthető .docx kiterjesztésben és innen nyomtatásra kész .pdf kiterjesztésben.

Klacsmann Borbála: „Már mindent visszafizettünk” – kárpótlás a holokauszt után című cikkéhez tartozó feladatlap letölthető innen szerkeszthető .docx kiterjesztésben és innen nyomtatásra kész .pdf kiterjesztésben.

Mitrovits Miklós„Jalta” történelmi perspektívában című cikkéhez tartozó feladatlap letölthető innen szerkeszthető .docx kiterjesztésben és innen nyomtatásra kész .pdf kiterjesztésben.

Kiss Szandra: Szputnyik-sokk: Amerika válaszreakciója és az űrkorszak kezdete című cikkéhez tartozó feladatlap letölthető innen szerkeszthető .docx kiterjesztésben és innen nyomtatásra kész .pdf kiterjesztésben.

 

Fekete Bálint

szerkesztő

Ezt olvastad?

2022 február 18-án, immáron kilencedik alkalommal rendezték meg az Evangélikus Iskolák Történelemtanárainak Konferenciáját, amelynek a hagyományokhoz híven a helyszínt az
Támogasson minket