Fiatal történészek figyelmébe – Belvedere Meridionale Alapítvány Nyári történésztábora

Az idei nyáron 3. alkalommal kerül megrendezésre a Belvedere Meridionale Alapítvány nyári történésztábora a Doktoranduszok Országos Szövetsége Történelem- és Politikatudományi Osztály támogatásával. A III. Kárpát-medencei fiatal magyar történészek táborának az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ad helyet 2015. július 16–19 között.

A szervezők célja az, hogy a tábor közelebb hozza egymáshoz a térség fiatal magyar történészeit, fórumot teremtsen számukra. A szakmai kapcsolatok fejlesztése mellett a szervezők fontosnak tartják a személyes kapcsolatok elmélyítését is. A tábor színhelye jellegénél fogva is szimbolizálja ezt a törekvést. Hogy ezeket a célokat mennyire sikerült az eddigi táborokban megvalósítani, azt jól visszaadja tavalyi beszámolónk alábbi néhány sora:

„A nap végén Kovács Attila vezetésével borkóstolóban vettek részt a táborlakók, amely kellőképpen feloldotta a hangulatot az olyan típusú faviccek megszületéséhez, mint például a mongolok azért nem mentek tovább délre Magyarország meghódítása után, mert úgy döntöttek, hogy a további hadjáratokhoz egy jobb kánra lenne szükség, de arra csak a Balkánt találták.”

(Szőts Zoltán Oszkár, Újkor.hu, 2014. július 25.)

Az idei rendezvény védnökei is garanciát szolgáltatnak a szakmai színvonalhoz, név szerint Romsics Ignác, (EKF), Szakály Sándor (KRE), Marjanucz László (SZTE), Rácz Lajos (SZTE), Szegfű László (SZTE).

A programtervezet alapján július 16-án csütörtökön, az első nap, a regisztrációt követően az Emlékpark igazgatója, Kertész Péter köszönti majd a részvevőket, majd az est folyamán lehetőség nyílik a táborlakók megismerkedésére, a szakmai fórum és egy vacsora keretében. A második napon a kényelmes – 20 perces – időkeretek között a résztvevők egymás tudományos előadásait hallgathatják meg, amelyek tanulmány formában a Belvedere Meridionale – Történelem és társadalomtudományok folyóiratban publikálhatóak is lesznek. Az esti vacsora és borkóstoló biztosítja a kötetlen kereteket a szakmai kapcsolatok mélyítésére. A harmadik nap a táborlakó fiatal történészek tárlatvezetésen vehetnek részt, amelyen az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Skanzenjét és a Feszty-körképet tekinthetik meg, megspékelve egy izgalmasnak ígérkező lovas bemutatóval. Ebéd után a II. világháború lesz terítéken, többek között Szanka József tárgybemutatóval egybekötött előadásával. A negyedik nap pedig elérkezik majd a búcsúzás, táborbontás ideje, a szervezők a tábor értékelésével szélnek eresztik a részvevőket.

A jelentkezés online zajlik, egy szakmai önéletrajzzal kombinált jelentkezési lap kitöltésével, melyet Kiss Gábor Ferenc a Belvedere Meridionale főszerkesztőjéhez, a tábor koordinátorához kell eljuttatni a kissgf[@]jgypk.u-szeged.hu e-mail címre. A jelentkezési határidő 2015. június 23. A rendezvényen való részvétel az első 20 jelentkezőnek díjtalan.

A jelentkezési lap iránt a szervezőknél, és szerkesztőségünkben is lehet érdeklődni az info[@]ujkor.hu címen.

Kívánunk minden táborozónak jó szórakozást! Reméljük, egyikük nem lesz rest írásban és fotókon keresztül beszámolni a rendezvényről: ígérjük, portálunk Országjáró rovatában helyt adunk írásának.

Ezt olvastad?

Négy év után újra várja az érdeklődőket a Kárpát-medencei Fiatal Magyar Történészek Tábora! A Belvedere Meridionale Alapítvány hagyományos nyári eseménye
Támogasson minket