Film és história találkahelye – Prológus a Mozgókép rovat elé

2017 őszére az Újkor.hu – A velünk élő történelem portál nem csak köntösét cserélte le, hanem az elmúlt évek olvasói érdeklődésén felbátorodva szerkesztősége úgy határozott, hogy egyebek mellett Mozgókép néven önálló rovatot szentel a filmekkel kapcsolatos írásoknak.


Kép forrás: pixabay.com

Folytatva a Korzó rovat keretében megkezdett tradíciót a Mozgókép homlokterében is a történelmi tematikájú játékfilmekről (1945), dokumentumfilmekről (Köröstárkány) és filmsorozatokról (Szulejmán) írott elemzések, kritikák, értelmezések közreadása fog állni. Ugyanakkor a profilt bővítjük, hiszen a történelem és a filmgyártás metszetének kaleidoszkópja oly változatos, hogy kár lenne mindössze a fenti tematikával megelégednünk.

Ősztől tavaszig egymást érik a különböző hazai és nemzetközi filmfesztiválok, amelyek programjaiból igyekszünk rendszeresen szemezgetni, a történelmi vonatkozású filmalkotásokra, vetítésekre (Szent Korona) felhívni a figyelmet. Reményeink szerint, akárcsak korábban, górcső alá kerülnek az aktuálisan vetített (Dunkirk) és a korábban díjazott történelmi filmek (Saul fia) is. Egy–egy sajtóvetítésről első kézből olvashatnak majd beszámolót.

A tervek között szerepel a filmgyártás történetével kapcsolatos cikkek közreadása, hiszen nem mehetünk el amellett a tény mellett, hogy a filmalkotás önmagában vizsgálat alá vonandó társadalmi jelenség. Izgalmas kérdés, hogy az egyes korokban kik (rendezők, producerek, színészek) készítenek filmet, milyen eszközrendszerrel és metodológiával, valamint milyen célt kívánnak szolgálni tevékenységükkel (pl.: propaganda).

Kíváncsiak vagyunk, hogy miként hagytak nyomot a történelmi korok egy–egy művész életpályáján, milyen ütemben zajlott a filmszínházak infrastruktúrájának kialakulása és miként alakult át a moziközönség a 20. század eleje óta.

Ugyancsak központi motívum lesz a reprezentáció kérdése, hiszen egyes történelmi események, társadalmi csoportok (nők, zsidók) és személyek ábrázolása jelentős változásokon mehetett keresztül. Továbbra is napirenden tartjuk a kérdést, hogy mennyire bátran alkalmazható a film a történelmi kutatás forrásaként (Sacra Corona), valamint a történelemoktatás illusztrációjaként. Igyekszünk kapcsolódni továbbá a nemzeti ünnepekhez, emléknapokhoz, jeles évfordulókhoz és a filmelemzések mellett tematikus filmajánlókat készíteni.

Mindezen célok megvalósításához lelkes és hozzáértő szerzők jelentkezését várom az alábbi drótposta címen: arvai.tundi@gmail.com.

Árvai Tünde

Ezt olvastad?

A valaha készült talán leghitelesebb történelmi sorozat. Ezzel az egy mondattal jellemezhető legjobban a 2001-ben az HBO által bemutatott Az
Támogasson minket