Filmajánló nem csak drukkereknek

2018. július 15-ig még naponta több millió embert tapasztanak a képernyőkre a labdarúgó-világbajnokság közvetítései. Annak érdekében, hogy a szünetekben se maradjanak futball nélkül a rajongók, összeválogattunk néhány filmet, amely a sportszenvedély kielégítésén túl a történelmi ismereteket is gyarapíthatják. Elsőként a magyar alkotásokat szedtük csokorba.

Civil a pályán (1951)

Keleti Márton filmje az 1950-es évek klubfutballjának világába kalauzolja a nézőket. A rendező a jelenetekhez az újpesti Budapesti Dózsa csapat játékosait kérte fel. A főszereplő Teleki Jóska az üzem ünnepelt sztár focistája, de hanyag munkavégzése okán brigádja egyre inkább lemarad a termelési versenyben. Emiatt keveredik konfliktusba Rácz Pistával, akitől távol áll a sportélet. Pista azonban az áhított nő (Jóska testvére) kedvéért sportfelelőssé avanzsál, akinek példáját követve egyre több dolgozó kezd el sportolni. A főbb szerepekben olyan színészlegendákat látni, mint Soós Imre, Latabár Kálmán, Görbe János és Gózon Gyula. A Civil a pályán című film két részletben megtekinthető az alábbi linkre kattintva.

A csodacsatár (1957)

Ugyancsak Keleti Márton jegyzi az alkotást, amelyben Futbólia minisztertanácsa elhatározza, hogy megszerzi országának a világhírű magyar csodacsatárt. A küldetés végrehajtását Duca tengernagyra bízzák. Az 1956-ban felvett, az Aranycsapat hírnevére alapozott film főszereplője eredetileg maga Puskás Ferenc volt. Emigrációját követően jeleneteit újraforgatták Hidegkúti Nándorral. Azóta mindkét verzió bemutatásra került. Összehasonlítására Fodor Péter vállalkozott. Aetasban megjelent cikke újraközlésre került a Filmkultúra oldalon Hírnévpolitika és a történelem esetlegességei – A csodacsatár két változatáról I. rész címmel. A csodacsatár című film (Hidegkútival felvett változata) megtekinthető az alábbi linkre kattintva.

 Két félidő a pokolban (1963)

1944 tavaszán egy ukrajnai különleges munkaszázadban dolgozik Ónódi II. „Dió” (Sinkovits Imre), az egykori híres labdarúgó. Egy nap megbízzák, állítson össze futballcsapatot a magyarokból, akik a német utászokkal játszanak majd a Führer születésnapja tiszteletére. A csapattagokat leginkább a többszöri rendszeres étkezés, a felkészülési idő alatti mentesség motiválják a csatlakozásra. A meccs előtt megkísérlik a szökést, de nem jutnak messzire. Bár tudják, hogy másnap kivégzik őket, mégis kiállnak a németek ellen, és győzni tudnak. A történet alapötletét állítólag Bacsó Péter szolgáltatta Fábri Zoltán számára: egy auschwitzi kényszermeccs és a kijevi kenyérgyárban zajlott németek elleni meccsek történéseiből gyúrták össze a keretsztorit. A film előzetese itt megtekinthető. A mű, a téma még Hollywood érdeklődését is felkeltette és Menekülés a győzelemmel címmel újraforgatták olyan szereplőkkel, mint Micheal Caine vagy Sylvester Stallone. Néhány jelenetet az MTK pályán rögzítetek.

A film dvd kiadásának borítója

Régi idők focija (1973)

Mándy Iván novelláját vitte filmvászonra Sándor Pál. A burleszk-pantomim stílusú alkotás Budapesten játszódik 1924-ben. Minarik Ede (Garas Dezső) mosodás egyetlen szenvedélye a foci. Legfőbb vágya, hogy a Csabagyöngye SC bejusson az első ligába. Ennek érdekében áldozta fel mindenét: mosodáját, házasságát. A film egyik szállóigévé lett mondata: Kell egy csapat! A film egy részlete megtekinthető az alábbi linkre kattintva.

Szépek és bolondok (1976)

Szász Péter főhőse Ivicz István egykori pék, aki kenyérkihordóként dolgozik és hétvégenként harmadosztályú futballmérkőzéseken játékvezető. Gelencsér Gábor szerint „Kevés filmben jelenik meg ennyire közvetlen egyszerűséggel, ugyanakkor a társadalmi és a történelmi szempontokat is magába foglaló intenzitással a hetvenes évek hétköznapi emberének sorsa, tragikus kicsinysége és komikus nagysága, az élet kiúttalansága és a reménytelenségből kitörni vágyó lélek elszántsága.” Ivicz ellentmondást nem tűrő bíró, aki még a megvesztegetésnek látszatát is kerüli. Partjelzőivel, Fedákkal és Gadácsival arra vágynak, hogy egyszer írjon róluk a Népsport.

„…és Mészöly Kálmán, a kapitány” (1981)

László György filmje az 1981-es magyar válogatott egy teljes napját kíséri végig (október 31.), melynek csúcspontja az esti, Norvégia elleni világbajnoki selejtező. A portréfilm jelentős részét a szövetségi kapitányt, Mészöly Kálmánt fókuszba állító felvételek adják. Az alkotás itt elérhető.

6:3, avagy játszd újra Tutti (1998)

Tímár Péter filmje a magyar foci egy dicsőséges (1950-es évekbeli) időszakát idézi meg. A történet középpontjában az évszázad mérkőzéseként számon tartott magyar-angol összecsapás áll. A 90 perces műben a sport szeretete mellett olyan témák is terítékre kerülnek, mint a kitelepítések, állambiztonság és megelevenedik a korabeli presszók világa.

A film plakátja

Puskás Hungary (2009)

Almási Lajos közel kétórás életrajzi filmbe rendezte azt a sok dokumentumot és elbeszélt történetet, amelyet a legendás magyar focista, az aranycsapat egykori kapitányáról, Puskás Ferencről gyűjtött össze. Megismerhetjük milyen gyökerekkel rendelkezik, milyen utat járt be sportkarrier és utazások tekintetében a világ egyik legismertebb magyarja. A dokumentumfilm több szakmai bizottság elismerését, díját elnyerte. A filmből kimaradt részek megtekinthetőek az alábbi linkre kattintva.

Magyar csapat – „még 50 perc” (2016)

Muhi András Pires rendező arra vállalkozott, hogy éveken keresztül (összesen 90 forgatási napon át) kitartóan a magyar futballválogatott nyomában járva rögzítette annak mindennapjait az öltözőbeli pillanatoktól az edzőtáborokig. Egervári Sándor, Dárdai Pál és Bernd Storck kapitánysága alatt egyaránt készültek felvételek. Kiderül, hogy milyen a viszony az edző és a csapattagok között, ki milyen karakter, kik a hangadók, hogyan készülnek egy-egy megmérettetésre. Kilenc kulcsfontosságú mérkőzés kulisszatitkait és drámai fordulatait tekinthetik át a nézők a humorral és feszültségekkel teli felvételeknek köszönhetően. A teljes alkotás itt elérhető.

Árvai Tünde

Ezt olvastad?

A valaha készült talán leghitelesebb történelmi sorozat. Ezzel az egy mondattal jellemezhető legjobban a 2001-ben az HBO által bemutatott Az
Támogasson minket