Filmen a kommunista terrorszervezet

„Milyen minta alapján jött létre a kommunista terror szolgálatába állított államvédelmi szervezet? Mik voltak a módszerei? Hogyan nevezték az egyes korszakokban? Vajon meddig folytatta tevékenységét?” E kérdéseket feltéve készült az Országház Filmműhely Kommunista terrorszervezet – Az államvédelem a diktatúra szolgálatában című rövidfilmje. A koronatanú című film kiegészítéseként, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága együttműködésében, Borbás Barnabás és Réti László rendezésében 2022-ben készült alkotás a másik műhöz hasonlóan teljes egészében elérhető a YouTube-on, illetve cikkünk alján is onnan beágyazva.

A Kommunista terrorszervezet  rövid tartalma

A Kommunista terrorszervezet – Az államvédelem a diktatúra szolgálatában című film A koronatanúhoz hasonlóan kipróbált együttműködés (A Koronatanúról, illetve Az ötödik alosztály és A trónfosztott királyság című filmekről mi is írtunk korábban, a cikkek elérhetők a linkekre kattintva) eredményeként született, így ahhoz hasonlóan magas színvonalat képvisel. A filmkészítők jó érzékkel válogattak az archív felvételek közül (az egykori ÁVH-s őrmester kinyilatkoztatásával, majd a Rákosit éltető ÁVH-s női kórus bevágásával indítás különösen erős kezdés), amelyeket felváltva szőttek a filmbe a dokumentumfilmeknél szokásos történészi magyarázatokkal (a filmben Földváryné Kiss Réka, Müller Rolf és Szekér Nóra szólalnak meg), és fűztek egységes narratíva menti ívre. A filmműhelytől filmjeitől megszokott játékfilmes elemek, azaz egyes jelenetek színészek általi újrajátszásai ezúttal elmaradtak, de a témából fakadóan ez talán jobb is – a téma enélkül is eléggé sokkoló.

A kommunizmus áldozatai

Hogy miért olyan fontos ezzel a témával foglalkozni? Azért, mert Magyarország közelmúltjáról van szó, amely tágabb összefüggésben mindenkit érint. Ahogy a filmből is kiderül, máig nem tudjuk pontosan, hogy a kommunista diktatúrának hányan estek áldozatául. Sok esetben nyom nélkül tűntek el emberek, így a megmaradt iratok alapján is csak megbecsülni lehet a számokat (és persze a statisztikai adatok mögötti emberi sorsokat). A magyar hatóságok több százezer embert telepítettek ki vagy internáltak. A rendszerváltásig nagyjából kilencvenezren kerültek politikai okokból börtönbe. 1945 és 1988 között körülbelül 1200 embert végeztek ki, sokakat ártatlanul. Az állambiztonsági szervek munkáját 150–200 ezer ember segítette, és a Kádár-korszakban megfigyelt személyek száma 650 ezerre tehető.

Ha órát akarunk tartani Kommunista terrorszervezet témájában…

A filmet 13 perc 48 másodperces terjedelméből fakadóan iskolai órákon is le lehet játszani. Feldolgozásához oktatási segédanyagok is rendelkezésre állnak ide kattintva.

Ezt olvastad?

1989. január 4-en két amerikai F-14 Tomcat vadászrepülőgép lelőtt két líbiai MiG-23 Flogger vadászrepülőgépet. Az esemény diplomáciai és sajtóbotrányt kavart,
Támogasson minket