Filmen a kommunista terrorszervezet

„Milyen minta alapján jött létre a kommunista terror szolgálatába állított államvédelmi szervezet? Mik voltak a módszerei? Hogyan nevezték az egyes korszakokban? Vajon meddig folytatta tevékenységét?” E kérdéseket feltéve készült az Országház Filmműhely Kommunista terrorszervezet – Az államvédelem a diktatúra szolgálatában című rövidfilmje. A koronatanú című film kiegészítéseként, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága együttműködésében, Borbás Barnabás és Réti László rendezésében 2022-ben készült alkotás a másik műhöz hasonlóan teljes egészében elérhető a YouTube-on, illetve cikkünk alján is onnan beágyazva.

A Kommunista terrorszervezet  rövid tartalma

A Kommunista terrorszervezet – Az államvédelem a diktatúra szolgálatában című film A koronatanúhoz hasonlóan kipróbált együttműködés (A Koronatanúról, illetve Az ötödik alosztály és A trónfosztott királyság című filmekről mi is írtunk korábban, a cikkek elérhetők a linkekre kattintva) eredményeként született, így ahhoz hasonlóan magas színvonalat képvisel. A filmkészítők jó érzékkel válogattak az archív felvételek közül (az egykori ÁVH-s őrmester kinyilatkoztatásával, majd a Rákosit éltető ÁVH-s női kórus bevágásával indítás különösen erős kezdés), amelyeket felváltva szőttek a filmbe a dokumentumfilmeknél szokásos történészi magyarázatokkal (a filmben Földváryné Kiss Réka, Müller Rolf és Szekér Nóra szólalnak meg), és fűztek egységes narratíva menti ívre. A filmműhelytől filmjeitől megszokott játékfilmes elemek, azaz egyes jelenetek színészek általi újrajátszásai ezúttal elmaradtak, de a témából fakadóan ez talán jobb is – a téma enélkül is eléggé sokkoló.

A kommunizmus áldozatai

Hogy miért olyan fontos ezzel a témával foglalkozni? Azért, mert Magyarország közelmúltjáról van szó, amely tágabb összefüggésben mindenkit érint. Ahogy a filmből is kiderül, máig nem tudjuk pontosan, hogy a kommunista diktatúrának hányan estek áldozatául. Sok esetben nyom nélkül tűntek el emberek, így a megmaradt iratok alapján is csak megbecsülni lehet a számokat (és persze a statisztikai adatok mögötti emberi sorsokat). A magyar hatóságok több százezer embert telepítettek ki vagy internáltak. A rendszerváltásig nagyjából kilencvenezren kerültek politikai okokból börtönbe. 1945 és 1988 között körülbelül 1200 embert végeztek ki, sokakat ártatlanul. Az állambiztonsági szervek munkáját 150–200 ezer ember segítette, és a Kádár-korszakban megfigyelt személyek száma 650 ezerre tehető.

Ha órát akarunk tartani Kommunista terrorszervezet témájában…

A filmet 13 perc 48 másodperces terjedelméből fakadóan iskolai órákon is le lehet játszani. Feldolgozásához oktatási segédanyagok is rendelkezésre állnak ide kattintva.

Ezt olvastad?

Természeti szépsége és magas életszínvonala miatt sokakat vonz Finnország. Kevesen tudják azonban, hogy az ország külpolitikája a 20. század folyamán
Támogasson minket