Ha Pécsett jársz a héten, ne hagyd ki!

Ritka az olyan időszak, amikor egy vidéki nagyvárosban röviddel egymás után két történelmi témájú eseményt is rendeznek. Pécsett a Klimo Könyvtár és a Modernkori Oroszország és Szovjetunió Történeti Kutatócsoport egy-egy konferenciát szervezett október közepére. Mai cikkünkben ezeknek a konferenciáknak előadásaiból szemezgetünk.

 

Erre a hétre azoknak, akik nem a korábban ajánlott debreceni jubileumi, vagy a szegedi információtörténeti konferenciákra készülnek, egy pécsi szakmai diskurzust tudunk ajánlani. A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán működő Multidiszciplináris Doktori Iskola támogatásával 2004-ben alakult meg a Modernkori Oroszország és Szovjetunió Történeti Kutatócsoport, vagyis a MOSZT, amely elsősorban az Európa és a magyarság a 18-20. században történettudományi doktori programban részt vevő oktatók és hallgatók számára igyekszik szervezett műhelyt biztosítani. A kutatócsoport alapító vezetője, Bebesi György PhD, habilitált egyetemi docens a kutatócsoport honlapján részletesen kifejti a szervezet működését, felsorolja tagjait. Az idén 10 éves jubileumát ünneplő kutatócsoport tagjai áprilisban a MOSZT által kiadott könyveket mutattak be a PTE-BTK Társadalomtudományi Szakkönyvtárában, most pedig, 2014. október 8-án a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Bizottságának székháza ad helyet a „Háborúk és békekötések a 18–20. századi orosz-szovjet történelemben” c. konferenciának. A rendezvény 9:30-tól Prof. Fischer Ferenc dékán, Prof. Dr. Ormos Mária akadémikus, Dr. Harsányi István professzor emeritus és Dr. habil. Bebesi György kutatócsoport-vezető megnyitóival veszi kezdetét. 19 előadást négy külön szekcióban hallgathatnak meg az érdeklődők. A MOSZT legfrissebb híreit a legkézenfekvőbben Facebookoldalukon lehet követni.

A MOSZT konferencia programja

Augusztusban számoltunk be a pécsi Klimo Könyvtár jubileumi kiállításáról. A 240. születésnapra szánt tudományos ajándékok ezzel nem fogytak el, a könyvtár dolgozói október 16-17-re szakmai konferenciát szerveztek „Tudomány és kutatás a Klimo Könyvtárban” címmel. Az esemény mottója Klimo György alapító szavait idézi: „Új könyvtár virul itt, tele rendbe rakott tudománnyal. Fontos, hogy nyitva találsz odabent”. A helyszínt a Dóm Kőtár szolgáltatja (Pécs, Káptalan utca 8.).

 

Köszöntőt mond Dr. Hoppál Péter államtitkár (EMMI), Dr. Udvardy György megyéspüspök, Dr. Bónis József rektor és Dr. Fischerné Dr. Dárdai Ágnes főigazgató. Nyitásként Monok István az MTA Könytvár és Információs Központ főigazgatójának „A könyvtár nyilvánossága a 16-18. században” c. plenáris előadása hangzik majd el. Ha a konferenciáról számokban szeretnénk beszélni , akkor azt mondhatjuk, 2 nap leforgása alatt 6 különböző szekció 26 előadása keretében folyik majd a diskurzus. Könyvtörténet, Oktatás- és művelődéstörténet, Jog- és hadtörténet, Irodalomtudomány, és Történettudomány általában témakörökből válogatták a referátumok témáját. A részletes programot itt olvashatják az érdeklődők.

Klimo könyvtár Szepesy utcai olvasóterme. Kép forrása: PTE Egyetemi Könyvtár

Ezt olvastad?

2024. január 26-án mutatták be az Apple TV+ felületén a Levegő urai (Masters of the Air) című minisorozat első epizódját.
Támogasson minket