Ha történész, zárja a nyarat Ópusztaszeren!

Oszd meg másokkal is:

Beszámoló

Az Újkor.hu  A velünk élő történelem portál indulása óta figyelemmel követi a Kárpát-medencei fiatal magyar történészek táborát Ópusztaszeren. A Belvedere Meridionale csapata idén ötödik alkalommal rendezi meg a tábort az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.

A 2014-es tábor benyomásait így foglaltuk össze beszámolónkban:

„A tábor, ahogy a tavalyi is, most is a résztvevők teljes megelégedésével zajlott le, ahol a szakmai program mellett alkalom nyílt a szakmai és baráti kapcsolatok mélyítésére. Köszönet illeti a szervezésért a Belvedere Meridionale csapatát, és reméljük, energiájuk és lelkesedésük jövőre is össze tudja hozni egy táborba a Kárpát-medence fiatal magyar történészeit.”

A szervezők energiája és lelkesedése megmaradt, hiszen 2015-ben is tető alá hozták a szervezők a szimpóziumot, mint ahogy arról mi is beszámoltunk:

„A nyár a fesztiválok ideje. A fiatalok sorra kapják fel hátizsákjukat és járják az országot, hogy kedvenc zenéikre bulizhassanak. Mi történik akkor, ha a zene helyett a történelemé a főszerep? A III. Kárpát-medencei fiatal magyar történészek táborában jártunk. (…) Mi kell még egy fesztiválhoz? Jó hangulat és jó társaság. Ez, ahogy tavaly és tavalyelőtt, idén is megvolt. Előbbihez nagyban hozzájárult az első esti szalonnasütés, a második esti Kovács Attila vezette borkóstoló és a harmadik napi bográcsgulyás, a múltidéző tanóra a tanyasi iskolában, Ópusztaszer sajátos hangulata és az ország minden pontjáról érkező történészek nyitottsága egymás munkája iránt.”

Nem volt ez másképpen 2016-ban sem. Hogy pontosan mit is jelent az a kép, amelyen a történész nyakkendő nélkül látható, tavaly tudhattuk meg:

„A korábbi táborok szellemiségét fenntartva, a célunk az, hogy egyszerre komoly és a nyárhoz méltóan kellően laza környezetben kerüljön sor elmélyült szakmai beszélgetésekre is. A napközbeni előadások mellett az esti tábortűz, a borkóstoló vagy bográcsozás alatt folytathatunk tartalmas, szakmai eszmecserét, s gyümölcsöző ismeretségeket építhetünk ki.”

2017-ben, a megszokottól eltérő időpontban, de már hagyományosnak nevezhető tematikával bonyolítják le a tábort. Augusztus 31. és szeptember 3. között négy nap áll rendelkezésére a fiatal, és régebb óta fiatal történészeknek, hogy megismerjék egymást, és egymás kutatási területeit. Idén is lehetősége van a tábor résztvevőinek előadás tartására, az előadás címét és absztraktját pedig a jelentkezési lapon lehet megadni. A tábor programbizottsága által pozitív elbírálásban részesített előadások publikálására is lehetőség lesz a Belvedere Meridionale referált, lektorált, tudományos szakfolyóiratban.

Az esemény védnökei Marjanucz László, Pászka Imre, Rácz Lajos, Szakály Sándor és Szegfű László lesznek. Fontos megjegyeznünk, hogy a részvétel teljes egészében ingyenes az első 30 jelentkező számára, mely magába foglalja a szállást, étkezést, a programokon való részvételt és ajándékkönyveket is. A résztvevők a 3. napon megtekinthetik az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkot (Skanzen, Feszty-körkép, 3D mozi, Várak és csaták a középkori Magyarországon, Őseink arca), illetve a „Puszták aranya” – kiállítást, amely a Móra Ferenc Múzeum népvándorlás-kori gyűjteményének tárgyain alapszik.

Helyszín: Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

Időpont: 2017. augusztus 31. – szeptember 3.

Bővebb információk ügyében keresse Kiss Gábor Ferencet a kissgf@jgypk.szte.hu e-mail címen augusztus 11-ig

Programtervezet:

1. nap (augusztus 31. csütörtök)

12.00 Érkezés, regisztráció. Szálláshelyek elfoglalása.
16.00 Megnyitó.
Köszöntő: Kertész Péter igazgató (Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark), a tábor házigazdája
Tábor programját ismerteti Kiss Gábor Ferenc főszervező
16.10–18.00 Felkért előadók
18.00 Résztvevők előadásai I.
19.30 Vacsora.
20.00 Szakmai fórum.

2. nap (szeptember 1. péntek)

8.00 Reggeli
10.00 Résztvevők előadásai II.
13.00 Ebéd
14.00 Felkért előadók
16.00 Résztvevők előadásai III.
19.30 Vacsora.
20.00 Borkóstoló.

3. nap. (szeptember 2. szombat)

8.00 Reggeli
9.30. Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark megtekintése. (Skanzen, Feszty-körkép, 3D mozi, Várak és csaták a középkori Magyarországon, Őseink arca)
11.30 „Puszták aranya” – Kiállítás megtekintése.
12.30 Ebéd
14.00 Résztvevők előadásai IV.
19.30 Vacsora.

4. nap. (szeptember 3. vasárnap)

8.45 Reggeli.
10.00 Táborzáró értékelés.
11.00. Szobori búcsú. (Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark)

 

Ezt olvastad?

Négy év után újra várja az érdeklődőket a Kárpát-medencei Fiatal Magyar Történészek Tábora! A Belvedere Meridionale Alapítvány hagyományos nyári eseménye
Támogasson minket