Heti ajánló 2017/24.

Oszd meg másokkal is:

Aktuális

Magyar ezredek a Doberdó-fennsík védelmében, a 14–16. századi könyvkultúra interdiszciplináris megvilágításban, a reformáció 500. évfordulója, régészeti expedíciók és a tiszazugi méregkeverők. Ezek lesznek a heti rendezvények témái.

Szerdán, június 14-én a Magyar ezredek a Doberdó-fennsík védelmében című könyv második, bővített kiadásának bemutatója lesz a Hadtörténeti Intézet és Múzeum dísztermében.  Pintér Tamás, Rózsafi János és Stencinger Norbert kötetét Balla Tibor alezredes, hadtörténész mutatja be. (Bővebben.)

Csütörtökön, június 15-én kezdődik A könyv és olvasója. A 14–16. századi könyvkultúra interdiszciplináris megvilágításban című kétnapos konferencia az MTA Könyvtár és Információs Központ Konferenciatermében. A részletes program itt olvasható.

Százhalombattán a reformáció 500. évfordulója kapcsán három témában hallgathatnak előadásokat az érdeklődők. Az előadók Szabó András irodalomtörténész, Petrőczi Éva költő és irodalomtörténész, valamint Bölcsföldi András református lelkész, irodalmár lesznek. (Bővebben.)

A szobrok éve: régészet Héliopolisztól Irakig címmel tart előadást Pabeschitz Virág, utazó régész a legfrissebb expedíciókon szerzett tapasztalatairól, a héliopoliszi kolosszális szobor megtalálásától egészen az iraki Kurdisztánban végzett feltárásig. (Bővebben.)

Pénteken, június 16-án kerül sor a Méregkeverők című könyv kerekasztal-beszélgetéssel és vetítéssel egybekötött bemutatójára. A kötetet Mátay Mónika szerkesztette. A kerekasztal résztvevői Deáky Zita, Erős Ferenc, K. Horváth Zsolt, Pók Attila és Szécsényi Mihály lesznek. A beszélgetés előtt pedig részleteket vetítenek Schiffer Pál Tiszazug (1968) és Astrid Bussink Angyalcsinálók (2005) című filmjéből.
A könyvről: „1929 nyarán meghökkentő pletyka terjedt el a tiszazugi falvakban. A szóbeszéd szerint csalódott és dühös nők megmérgezték iszákos, durva, vagy éppen rokkant férjeiket, megszabadultak azoktól, akik a terhükre voltak és megkeserítették az életüket. A névtelen feljelentő levelek nyomán hamarosan kirobbant a Horthy-kor legnagyobb bűnügyi botránya. Felbolydult az ország, az arzéngyilkosságok a címlapra kerültek, az újságok vezető hírekben közölték a szenzációs bűntény ijesztő részleteit.” (Bővebben.)

Ezek lesznek a hét programjai, kövesse velünk az eseményeket a továbbiakban is! Ne feledjék, Naptár rovatunk hét közben is folyamatosan frissül, érdemes rendszeresen figyelni.

(Naptárunkba szívesen fogadunk minden történelemmel kapcsolatos, tudományos programot. E-mail címünk: info@ujkor.hu)

Ezt olvastad?

Konfliktusok interdiszciplináris megközelítésben, hétköznapi hősök a 20. századi diktatúrákkal szemben, valamint Trump és Biden külpolitikája - ezeket az online rendezvényeket
Támogasson minket