Heti ajánló 2017/37.

Nem csak a tanév vette kezdetét, de a tudományos és kulturális intézmények is erős programokkal indítják az őszt. Tartsanak velünk, ne maradjanak le semmiről!

E heti programajánlónk eseménynaptárunk alapján.

Hétfőn, szeptember 11-én 9 órakor kezdődik a  University College Cork Materialising Religion in the Secret Police Archive: Methodological, Ethical and Legal approaches to the Study of Religions in Secret Police Archives címmel szervezett nemzetközi workshopja az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában. Az interdiszciplináris workshop fókuszában a diktatúrák alatti vallásosság áll, szűkebben véve pedig a vallási materiális alkotások, azok sorsa és elemzési lehetőségei az állambiztonsági levéltárakban. Az workshopon magyar, román, moldáviai, litván, szerb és ír történészek, kultúrantropológusok és egyháztörténészek vesznek részt. (Bővebben.)

Ugyancsak hétfőn két rendezvény is lesz a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában. Reggel 9 órakor a Magyar Nemzeti Levéltár, a Mikes Kelemen Program, a Reformáció MNL Projekt és a Hungaricana közgyűjteményi portál tart közös sajtótájékoztatót. Az esemény keretében bemutatják a Mikes Kelemen programnak köszönhetően hazaérkezett és a Hungaricana portál segítségével részletesen feltárható, jelentős történeti értékű 17. század közepén íródott magyar nyelvű protestáns prédikáció szöveget, valamint a három érintett projekt eddigi eredményeit. (Bővebben.)

15.00 órai kezdettel pedig “Török-magyar kapcsolatok az Oszmán Birodalomtól napjainkig a levéltári dokumentumok tükrében” című török-magyar forráskiadvány bemutatójára kerül sor. A kötetet Dr. Fodor Pál DSc, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának főigazgatója mutatja be. A könyvbemutatón köszöntőt mond Dr. habil. Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója, Prof. Dr. Uğur Ünal, a Török Nemzeti Levéltár főigazgatója, és Şakir Fakılı úr, Törökország budapesti nagykövete is. (Bővebben.)

14 órától a Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei LevéltáraA reformáció hatása a Hajdúságban” címmel történelmi konferenciát szervez Hajdúböszörményben. A konferencia a szeptember 8-án kezdődött és 13-ig tartó Hajdúböszörmény Város Napja néven megrendezett programsorozat része. (Bővebben.)

Kedden, szeptember 12-én 10 órától rendezi meg a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára Levéltári Napját, Szolnokon. A levéltári nap központi témája az idén 500 éves reformáció és a helytörténet. (Bővebben.)

Pécsett 16.30-kor nyitja meg a Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára a “Vissza a forrásokhoz” című vándorkiállítást, egyben a “Nyomdászat és reformáció kölcsönhatása” című időszaki kiállítását. A kiállítások 2017. szeptember 20-ig tekinthető meg. (Bővebben.)

Budapesten, az Eleven Emlékmű csoport Children of the Third Reich címmel rendez filmvetítéssel egybekötött beszélgetést 17 órától a Vera and Donald Blinken Open Society Archives (OSA Archivum) Arany János utcai épületében. A filmvetítés és a beszélgetés résztvevője lesz Samson Munn, aki a „peace and reconciliation studies” (béke és megbékélés) téma szakértőjeként érkezik Los Angelesből Budapestre a Fulbright-program támogatásával. (Bővebben.)

Szerdán, szeptember 13-án 11 órakor a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Műszaki Tanulmánytárában tart előadást Mussolini és a dunai hajózás – egy elfeledett hajózási társaság címmel Tinku Balázs muzeológus. Az előadás célja bemutatni, milyen érdeke fűződött a fasiszta Olaszországnak a dunai régióhoz és Mussolini hogyan próbálta befolyása alá vonni a dunai államokat a két világháború között. (Bővebben.)

Csütörtökön, szeptember 14-én 9 órakor kezdődik a Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára 19. alkalommal megrendezett Levéltári Napja, amely idén „A Reformáció 500 éve” címet viseli. (Bővebben.)

A Római Magyar Akadémia alapításának 90. évfordulója alkalmából szervezett ünnepi programsorozat keretében futballtörténeti kiállítás nyílik Rómában. A kiállításhoz kapcsolódva a KKM – Balassi Intézet Legendás magyar edzők és játékosok a XX. századi olasz–magyar futballtörténetben, címmel rendez kerekasztal-beszélgetést. (Bővebben.)

17:00 órai kezdettel kezdődik a Magyar Nemzeti Levéltár Tolna Megyei Levéltárában Aradi Gábor és Szabó Péter “A tolnai hadosztály a Don-kanyarban 1942-1943” című kötetének bemutatója, amelyet Illésfalvi Péter, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum hadtörténésze mutat be. (Bővebben.)

Budapesten 17 órakor kezdődik Stephen L. Pow (Calgary, Canada – Central European University) angol nyelvű előadása az ELTE Szekfű Gyula KönyvtárábanLászló to Lancelot: Hungarian Kings, Arthurian Knights (Lászlóból Lancelot: Magyar király a Kerekasztal lovagjai között)” címmel. Az eseményt a Magyar Hagiográfiai Társaság szervezi. (Bővebben.)

Szombaton, szeptember 16-án kezdődik az idei Kulturális Örökség Napjai programsorozat, amelyen múzeumok, középületek, műemlékek, templomok és fürdők várják vidéken és a fővárosban a látogatókat rengeteg programmal és érdekességekkel szombaton és vasárnap. Az idei évben az Európa Tanács által javasolt Természet és örökség kapcsolata mellett hazánkban három további kiemelt témája van a Kulturális Örökség Napjai rendezvényeinek: 500 éves a reformáció, 200 éve született Arany János és 150 évvel ezelőtt történt a kiegyezés. (Bővebben.)

11 órától Dr. Szabó Ádám a Magyar Nemzeti Múzeum régésze, szakmuzeológusa tart szakvezetést a Magyar Nemzeti Múzeum Lapidáriumban. Az vezetés központi témája a korakereszténység történetének politikai és vallási aspektusai, szemben a római császárkori közigazgatás állam iránti hűséget kifejező mechanikus gyakorlatával. (Bővebben.)

15 órakor Alsódobokon az Esterházy-emlékév jegyében az Esterházy János Szülőföldjéért Egyesület, a Pázmaneum Polgári Társulás és Esterházy-Malfatti Alice által szervezett kegyeleti megemlékezés keretében helyezik el az Esterházy János hamvait tartalmazó urnát. (Bővebben.)

Vasárnap, szeptember 17-én a Kulturális Örökség Napok programjának keretében 11 órakor mutatják be a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának közel két évig több mint tízezer látogatót vonzó Nyomot hagytak – Évszázadok, Személyiségek, Aláírások című kiállításának kétnyelvű katalógusát. A katalógust Dr. Basics Beatrix művészettörténész (Szépművészeti Múzeum–Magyar Nemzeti Galéria) mutatja be. (Bővebben.)

 

Ezek lesznek a hét általunk ajánlott programjai, kövesse velünk az eseményeket a továbbiakban is! Ne feledjék, Naptár rovatunk hét közben is folyamatosan frissül, érdemes rendszeresen figyelni.

(Naptárunkba szívesen fogadunk minden történelemmel kapcsolatos, tudományos programot. E-mail címünk: info@ujkor.hu)

Ezt olvastad?

Fazekas István műhelyvezető korábbi meghívásának eleget téve tartott előadást az Eötvös Collegium Történész műhelyében 2021. november 10-én a Fraknói Kutatócsoport