Heti ajánló 2017/44.

A „Rettenetes Retro Reggeli”-től a Magyar Tudomány Ünnepéig, radikális politikai merényletektől az 1956-ot követő kádári megtorlásig, ezen a héten is rengeteg izgalmas programot gyűjtöttünk össze Önöknek.

Heti ajánlónk eseménynaptárunk alapján.

Hétfőn, október 30-án nyílik meg a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a Génius Jótékonysági Alapítvány közös kiállítása az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában. Az elfojtott forradalom: 1956 az Ungváron őrzött KGB dokumentumok tükrében című, november 9-ig látogatható időszaki kiállítás 14.00 órakor nyílik meg. (Bővebben.)

17:30-tól kezdődik a Politikatörténeti Intézet A múzsákat lelövik, ugye? című első világháborús beszélgetés-sorozatának – amelynek idei évadja A háború peremén címet viseli – soron következő programja A trónörökös-párt agyonlőtték” – Radikális merénylők és politikai merényletek 1918 előtt címmel. A beszélgetés meghívott vendégei Filippov Szergej és Konok Péter történészek. (Bővebben.)

Kedden, október 31-én 11:00 órai kezdettel az MTA Humán Tudományok Kutatóháza Tanácstermében a Magyar Televízió 1950-es évekbeli történetéről szóló kerekasztal-beszélgetésre kerül sor. A beszélgetés részvevői Rajcsányi Péter, Simándi Irén, Takács Róbert, Dunavölgyi Péter és Stefano Bottoni. (Bővebben.)

17.00 órától, a Magyar Nemzeti Múzeum formabontó Élő Múzeum programsorozatának újabb állomásán valós történeti szereplők elevenednek meg. Ezúttal az Ige-Idők – A Reformáció 500 éve című időszaki kiállításhoz kapcsolódóan tartanak különleges tárlatvezetést Re-Formációk címmel. A program során bemutatják az Oszmán Birodalom árnyékában, a reformáció hajnalán élő kora-újkori ember lelki vívódásait. (Bővebben.)

17.00 órától múzeumi “kempingezést” és éjszakai épületsétákat hirdet halloween éjszakájára a felújítás előtt álló Iparművészeti Múzeum. Magyarországi múzeumban ezzel elsőként nyílik lehetőség a közönség számára a teljes éjszaka eltöltésére és ottalvásra. A különleges, halloween tematikájú programot filmvetítés és bográcsgulyásozás színesítik, másnap délelőtt pedig “Rettenetes Retro Reggelit” csomagolnak a vendégeknek, akik szinte egész délelőtt a múzeum szecessziós Üvegcsarnokában lustálkodhatnak. (Bővebben.)

Csütörtökön, november 2-án 17.00 órakor lesz a Magyar Nemzeti Levéltár “Levéltári délutánok” című rendezvény-sorozatának ötödik előadása.

Ez a délután a kádári megtorlás rendszerére összpontosít. Az 1956-os forradalom leverése után tömeges leszámolás kezdődött meg. Milyen politikai megfontolás alapján születtek a megtorláshoz alkalmazott jogszabályok? Mi alapján gondolták megfélemlíteni a társadalmat a Kádár-korszak politikusai? Hogyan bélyegezte meg a kádári rendszer a forradalom résztvevőit? Milyen hatással volt ez egyéni életutakra, családokra? Mikó Zsuzsanna (MNL, általános főigazgató-helyettes) előadása a fenti kérdésekre keresi a választ, a kádári megtorlás rendszerét emberi sorsokon keresztül bemutatva. Az esemény moderátora Szőts Zoltán Oszkár, az Újkor.hu főszerkesztője. (Bővebben.)

Ezzel egy időben, 17.00 órakor kezdődik a Magyar Nemzeti Múzeum Tragédiák és legendák II. Lajos halálához című tematikus programsorozatának újabb eseménye, amelyen Farkas Gábor Farkas tematikus tárlatvezetéssel egybekapcsolt előadását hallgathatják meg az érdeklődők. Az előadás az Ige-Idők – A reformáció 500 kiállítás fényében teszi fel a kérdést: mi is veszett oda 1526. augusztus 29-én, Mohács mezején? (Bővebben.)

Pénteken, november 3-án kezdődik a Magyar Tudományos Akadémia programsorozata, a Magyar Tudomány Ünnepe.

Hivatalosan 2003 óta ünnepeljük minden év november 3-án a Magyar Tudomány Ünnepét, 1825-ben Széchenyi István ezen a napon ajánlotta fel birtokainak egy évi jövedelmét és tette ezzel lehetővé a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását. Idén az egész országra kiterjedő programsorozat keretében a genetikától a tudománytörténetig rengeteg izgalmas előadás várja az érdeklődőket november 3. és 30. között. (Bővebben.)

10.00 órakor kezdődik az ELTE Levéltára hagyományindító szándékkal megrendezett első szakmai napja Politika és Egyetem: Politikai irányzatok, eszmék recepciója az egyetemi ifjúság gondolkodásában 1780-1990 címmel. (Bővebben.)

14.00 órakor az ELTE TáTK Doktori IskolájánakTársadalomtudományi Teadélutánok” programsorozatának keretében Klein Rudolf tart előadást A zsidók emancipációja és a magyarországi építészet címmel. A program a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat része. Az előadást kötetlen beszélgetés követi a témáról. (Bővebben.)

15.00 órakor, a Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat szervezésében Gabler Dénes az MTA doktora mutatja be Bíró Szilvia: Die zivilen Vici in Pannonien című könyvét a Magyar Nemzeti Múzeumban. A bemutatót követően „A pannoniai civil vicusok” címmel  a kötet szerzője tart előadást. (Bővebben.)

17.00 órától kerül sor a Magyar Nemzeti Múzeum soron következő, Politikum és reformáció  című történész-kerekasztal beszélgetésére. A beszélgetés témája ezúttal a reformáció hatása a politika gyakorlatára és elméletére Európában és Magyarországon. A beszélgetés meghívott vendégei: Kőszeghy Péter (MTA-BTK- ITI tudományos főmunkatárs), Hörcher Ferenc (igazgató MTA-BTK Filozófiai Intézet) és Fazekas Csaba (egyetemi docens ME-Politikaitudományi Intézet). A beszélgetést Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója moderálja. (Bővebben.)

18.00 órától ismét Borhistóriák a Magyar Nemzeti Levéltárban. A borkóstolással egybekötött előadásokon a résztvevők megismerkedhetnek a magyarországi borkultúra elsődleges írásos forrásaival, a hozzájuk tartozó különleges történetekkel, illetve boraival. Ezúttal a móri borvidék jellegzetességeit, történelmét elevenítve fel a középkortól a II. világháborúig. (Bővebben.)

Szombaton, november 4-én 13.00 órától Magyar Nemzeti Múzeum Titkos jelentések címmel tart ingyenes hétvégi családi programot a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat keretében. “Unikornisok, bárányok, pelikánok és társaik. Keresztény szimbólumok, amelyek máig velünk élnek. Vajon mit jelentenek, miért használjuk őket még a 21. században? Kincskereső csomaggal felvértezve ősi szimbólumokat, kora újkori jelképeket fedezünk fel. Megismerjük, mit üzennek a festmények, a liturgikus és a hétköznapi tárgyak.” (Bővebben.)

 

Ezek lesznek a hét általunk ajánlott programjai, kövesse velünk az eseményeket a továbbiakban is! Ne feledjék, Naptár rovatunk hét közben is folyamatosan frissül, érdemes rendszeresen figyelni.

(Naptárunkba szívesen fogadunk minden történelemmel kapcsolatos, tudományos programot. E-mail címünk:info@ujkor.hu)

Ezt olvastad?

Hősökre minden nemzetnek szüksége van. Kétségtelen. A hősök azok a személyek, akiket a nemzeti emlékezet példaként állít az emberek elé.