Heti Ajánló 2017/49.

Oszd meg másokkal is:

Aktuális

150 éves a Magyar Történelmi Társulat, a Magyar Nemzeti Múzeum két új időszaki kiállítása is megnyílt, valamint az MTA BTK Történettudományi Intézet, a VERITAS és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum is mozgalmas hétnek néz elébe.
Heti ajánlónk eseménynaptárunk alapján:

Heti Ajánló 2017/49.

Hétfőn, december 4-én 9.00 órakor Irodalom, színház, ellenzékiség: Gyűjtés és archiválás a Kádár-korszakban és a rendszerváltozás után címmel kezdődik tudományos konferencia a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A konferencia az MTA BTK TTI, COURAGE kutatóprogram, a PIM, az ELTE és a Magyar Irodalomtörténeti Társaság közös szervezésében valósul meg. (Bővebben.)

9.30-kor kezdődik a VERITAS Történetkutató Intézet Trianon és a magyar felsőoktatás című konferenciája. A VERITAS számos egyetemi levéltárral és több felsőoktatási intézménnyel összefogva ez év nyarán indított egy 2020-ig tartó, Trianon magyar felsőoktatásra gyakorolt hatását, illetve az 1920-as numerus clausus-törvény megszületését és következményeit vizsgáló projektet. A konferencia ennek a nyitása lesz, melyen az első kutatási eredményekről, illetve a további tervekről számolnak be. (Bővebben.)

14.00 órakor kezdődik a Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára Múltról mindenkinek sorozatának következő rendezvénye, amelyen Dr. Barabás László történésszel, Ausztria tiszteletbeli konzuljával nagyapjának, Csengerújfalusi Osváth Jenőnek 1916 és 1925 között vezetett naplójáról Gottfried Barna főlevéltáros beszélget. (Bővebben.)

17.00 órakor kezdődik könyvbemutatóval egybekötött kerekasztal-beszélgetést Szabad György, a tudós, tanár és politikus címmel az ELTE BTK-n. A könyvet Dr. Borsodi Csaba, az ELTE BTK dékánja mutatja be. A kerekasztal-beszélgetés résztvevői Dr. Borsodi Csaba, Dr. Csorba László, Dr. Kónya Imre és Dr. Miskolczy Ambrus lesznek. (Bővebben.)

Debrecenben két általunk ajánlott esemény is lesz hétfőn:

16.00 órakor kerül sor a Déri Múzeum A hit megtartó ereje – Az Erdélyi Fejedelemség és Debrecen című időszaki kiállításának megnyitójára. A tárlathoz kapcsolódóan megtekinthetők lesz A Reformáció Kelet-Európában: Erdély című, a Kelet-európai Német Kulturális Fórum által rendezett vándorkiállítás, valamint Égerházi László fafaragó művész alkotásai is. (Bővebben.)

18.00 órától pedig a Járom Kulturális Egyesület által szervezett “Talentum Café” rendezvénysorozat keretében tart előadást Kiss Gábor Ferenc, főiskolai docens (SZTE JGYPK) a Debreceni Egyetem Hatvani István Szakkollégiumában Az I. világháború 1917-18, a döntés évei címmel. (Bővebben.)

Kedden, december 5-én 10.00 órakor kezdődik Veretek és leletek. A középkori pénztörténet-kutatások új eredményei címmel az MTA BTK Történettudományi Intézet „Lendület” Középkori Gazdaságtörténet Kutatócsoportjának konferenciája a Magyar Nemzeti Múzeumban. (Bővebben.)

18.00 órakor lesz a VERITAS-estek sorozat harmincegyedik vitája a Budapesti Gazdasági Egyetemen, A Monarchia Magyarországának két kiemelkedő szakpolitikusa: Darányi Ignác és Wekerle Sándor  címmel. A témát Hermann Róbert, a VERITAS kutatócsoport-vezetője moderálása mellett Kárbin Ákos, a VERITAS Történetkutató Intézet főlevéltárosa és Fehér György, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum nyugalmazott főigazgatója mutatják be. (Bővebben.)

18.00 órakor Boross István Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára főlevéltárosa tart előadást a szentgáli Közösségi Házban Református királyi vadászok közössége a Bakonyban címmel. (Bővebben.)

Szerdán, december 6-án 10.00 órától a Magyar Történelmi Társulat és a Magyar Tudományos Akadémia Filozófiai és Történettudományok Osztálya A Magyar Történelmi Társulat szerepe a tudományirányításban. Hét társulati elnök címmel tart konferenciáját az MTA Székházában a társulat 150 éves alapításának tiszteletére. A konferencia megrendezését a Miniszterelnökség támogatta. (Bővebben.)

14.00 órakor kezdődik a Magyar Nemzeti Levéltár 5. Blogtalálkozója, ezúttal a hungarika-kutatásról. A CO:OP (Community as opportunity. the creative archives’ and users’ network) projekt keretében rendezett találkozón az érdeklődők egyebek mellett választ kaphatnak arra, hogy milyen határon túli kutatási lehetőségek vannak? Hogyan lehet ezeket a forrásokat felhasználni? Valamint, hogy mire kell figyelni a hungarikapályázatok benyújtásánál. (Bővebben.)

17.00 órától a Magyar Nemzeti Múzeum tárlatvezetést tart Matrakçı Nasuh, a 16. század géniusza című új, időszaki kiállításán. A tematikus vezetés során bepillantást nyerhetnek az Oszmán-Török Birodalom által meghódoltatott Magyar Királyság mindennapjaiba, Szulejmán és Matrakçı Nasuh korába, majd megismerhetik a Szulejmán hadjáratainak leírása nyomán készült modern török alkotásokat. (Bővebben.)

17.30-tól kerül sor az Anno Filmklub idei ötödik vetítésére: A Horthy-korszak és a fajvédő mozgalom címmel, ahol ezúttal Fábri Zoltán: Hannibál tanár úr (magyar filmdráma, 90 perc, 1956) című filmjét nézhetik meg az érdeklődők. A vetítést ezúttal is beszélgetés követi, amelynek meghívott vendége Paksa Rudolf történész. (Bővebben.)

Csütörtökön, december 7-én  kezdődik a Hadtörténeti Intézet és Múzeum és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum „Háborús hétköznapok III.” címmel megrendezett nagyszabású, kétnapos tudományos konferenciája. A két nap alatt több mint 25 előadó szólal fel, a legkülönbözőbb aspektusokból megvilágítva az első világháború hátországában lezajlott társadalmi folyamatokat. (Bővebben.)

Ezzel egy időben a Gödöllői Királyi Kastélyban Viribus unitis – Egyesült erőkkel? címmel, az 1867-es kiegyezés 150. évfordulója alkalmából tart konferenciát  a Gödöllői Királyi Kastély, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a VERITAS Történetkutató Intézet. A konferencia célja a hallgatóság számára egy árnyaltabb képet nyújtani a kiegyezés, illetve az általa életre hívott duális államalakulat, az Osztrák-Magyar Monarchia korszakának történelmi összefüggéseiről. Ennek megfelelően széles spektrumban hallhatnak előadásokat az érdeklődők a Monarchia kül- és belpolitikai viszonyairól, haderejéről, valamint királyi család életében fontos helyszínnek számító gödöllői kastély kiemelt helyzetéről is. (Bővebben.)

17.00 órakor az I. Tóth Zoltán Kör tart kerekasztal-beszélgetést, melynek témája a magyarországi németek 70 éve zajlott kitelepítése. A rendezvény minél több szempontból igyekszik megvilágítani a második világháborút követően, a kollektív felelősségre vonás jegyében lezajlott folyamatot, így a történeti megközelítés mellett a nyelvészeti és irodalmi aspektusokból sem lesz hiány. A meghívott vendégek: Dr. Brenner Koloman, Dr. Manherz Károly, Dr. Marchut Réka és Dr. Slachta Krisztina. (Bővebben.)

Ezzel egy időben, Esztergomban Dr. Wencz Balázs mutatja be az MNL Komárom-Esztergom Megyei Levéltára most megjelent évkönyvét, amelyben a levéltár munkatársainak legújabb kutatási eredményeit tartalmazó tanulmányai olvashatók. (Bővebben.)

18:00 órakor az ELTE BTK-n a Mika Sándor Egyesület a Szekfű Gyula Szabadegyetem keretében Valóságismeret és társadalomtudományok a szocializmusban címmel tart kerekasztal-beszélgetést. Ez alkalommal a társadalomtudományok és a szocialista államok sajátos kapcsolatáról, az egyes szocialista államok tudományirányítási gyakorlatáról beszélgetnek a téma neves szakértőivel: Stefano Bottonival, Kalmár Melindával és Szabari Veronikával. (Bővebben.)

Pénteken, december 8-án 16.30-tól a Magyar Nemzeti Múzeum tárlatvezetést tart Geraldine – Magyarország fehér rózsája című új, időszaki kiállításán. Kíváncsi, hogyan élték meg a kor főúri asszonyai ezt a bizonytalan időszakot, hogyan és hová menekültek? Az előadásban mindemellett fény derül olyan részletekre is, hogy miképp zajlott egy esküvő vagy egy gyermek születése a forradalmaktól terhelt időszakban. (Bővebben.)

19.00 órakor a Történész Sörest idei utolsó előadásán bemutatkozik a bécsi magyar levéltári delegáció (Österreichisches Staatsarchiv – Kriegsarchiv): Dr. Számvéber Norbert – Dr. Lázár Balázs “Viribus Unitis – avagy az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó katona-hivatalnokai” Ezúttal rendhagyó módon a történeti kutatások kulisszáiba pillanthatunk be a Hadtörténelmi Levéltár bécsi kirendeltségén keresztül, amelynek tagjai idén átvehették „Az év külföldi kutatóhelye díjat”. (Bővebben.)

Szombaton, december 9-én második alkalommal kerül megrendezésre a Történelmi Kézműves Vásár és Hagyományőrző Találkozó Budapesten. Ha történelmi kutatással, vívással, íjászattal illetve életmód rekonstrukcióval foglalkozol, vagy csak érdekel a történelem, akkor itt a helyed! (Bővebben.)

10.30-kor lesz a Magyar Nemzeti Múzeum Vallási hiedelmek – Szakrális szimbólumok című előadássorozatának utolsó eseménye, amelyen a germán népek hitvilágával, mitológiájával ismerkedhetünk meg. A tárlatvezetés helyszínét ezúttal is a Magyar Nemzeti Múzeum Kelet és Nyugat határán című állandó régészeti kiállítás biztosítja. (Bővebben.)

 

Ezek lesznek a hét általunk ajánlott programjai, kövesse velünk az eseményeket a továbbiakban is! Ne feledjék, Naptár rovatunk hét közben is folyamatosan frissül, érdemes rendszeresen figyelni.

(Naptárunkba szívesen fogadunk minden történelemmel kapcsolatos, tudományos programot. E-mail címünk: info@ujkor.hu)

Ezt olvastad?

2024. április 29-én Kövér György, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja és az ELTE BTK professor emeritusa tartott előadást az
Támogasson minket