Heti ajánló 2017/6.

Hogyan és miért öltek a tiszazugi asszonyok és a „martfűi rém”? Hogyan forgatta fel az első világháború a társadalmi viszonyokat és változtatta meg az élet megszokott kereteit? Mi határozta meg az emberek mindennapjait 1500-tól napjainkig? Hogyan radikalizálódott magyarországi németség az 1930-as évektől? Milyen okok vezettek Szarajevóban Ferenc Ferdinánd meggyilkolásához? Hogyan harcoltak a lengyel fiatalok a második világháború idején a németek ellen?   Hogy néz ki egy beregszászi privilégiumlevél? Ezekre a kérdésekre kaphatunk választ a jövő héten.

Heti programajánlónk a Naptárunkban található rendezvényeket ismerteti.

Hétfőn, február 6-án és 7-én a Múltról mindenkinek című rendezvénysorozat keretében az 1836. évi beregi privilégiumlevelet mutatja be az MNL Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára. Az első napon, Nyíregyházán Rácz György, az MNL főigazgató-helyettese, másnap Ungváron Csatáry György, az I. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanszékvezető tanára ismerteti a kötetet. (Bővebben.)

Kedden, február 7-én Lőrinc László Életmódtörténet – Anyagi kultúra 1500-tól napjainkig című könyvének bemutatójára kerül sor. A könyvet Saly Noémi művelődéstörténész, (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum), Fónagy Zoltán történész (MTA BTK Történettudományi Intézete) és Magyar László András orvostörténész (Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár) mutatja be. (Bővebben.)

A Veritas-estek sorozat e heti rendezvényén a magyarországi németség radikalizálódásáról lesz szó az 1930-as évektől. A témát Ujváry Gábor, a Veritas intézetvezetője moderálása mellett Marchut Réka történész, tudományos munkatárs (MTA TK KI) és Orosz László történész, tudományos főmunkatárs (Veritas) mutatják be. (Bővebben.)

Szerdán, február 8-án az Anno Filmklub második világháborús évadjának soron következő vetítésén Andrzej Wajda A mi nemzedékünk című filmjét láthatják a nézők. A filmről és a programról bővebben itt olvashat.

Társadalmi-művészeti beszélgetéssorozat kezdődik februárban Justus Pál emlékének ajánlva, a Bálint Ház és a Mérei Ferenc Szakkollégium közös szervezésében. K. Horváth Zsolt társadalomtörténész, kritikus beszélgetőtársai Mátay Mónika, Trádler Henrietta és Bezsenyi Tamás történészek (ELTE BTK).  A téma pedig két nevezetes bűnténysorozat lesz. Az első, 1911 és 1929 között történt, „tiszazugi méregkeverő asszonyok” néven elhíresült eset, amely során a régió egyes falvaiban asszonyok férjeiket és családtagjaikat mérgezték meg, a második, A martfűi rém című film nyomán ismertté vált gyilkosságsorozatot (1957–1964) pedig egy férfi követte el több nő ellen. (Bővebben.)

A Frontmozi vetítéssorozat keretében A merénylet – Szarajevó 1914 című filmet vetítik. A filmet követő szakmai beszélgetés vendége Hornyák Árpád, történész lesz. (Bővebben.)

Csütörtökön, február 9-én Völgyesi Zoltán Harctértől a hátországig című könyvét mutatja be az Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára. A L’Harmattan Kiadó és az MNL kiadásában megjelenő kötet levéltári dokumentumok felhasználásával áttekintést ad az első világháború magyarországi hatásairól, többek közt arról, hogyan forgatta fel a háború a társadalmi viszonyokat és változtatta meg az élet megszokott kereteit. (Bővebben.)

Ezek lesznek a következő hét programjai, kövesse velünk az eseményeket a továbbiakban is! Ne felejtsék, Naptár rovatunk hét közben is folyamatosan frissül, érdemes rendszeresen figyelni.

(Naptárunkba szívesen fogadunk minden történelemmel kapcsolatos, tudományos programot. E-mail címünk: info@ujkor.hu)

 

 

Ezt olvastad?

Kik voltak az 1848/49-es forradalom és szabadságharc legmagasabb kort megérő katonái? Hol éltek, kik gondozták őket? Hogyan emlékezünk meg ma