Heti ajánló 2017/7.

Oszd meg másokkal is:

Aktuális

Love is in the air… and so is history. Valentin hetében számos könyvbemutató, kiállítás-megnyitó és előadás gondoskodik arról, hogy történelmi randit hozhassunk össze. Heti programajánlónk a Naptárunkban található rendezvényeket ismerteti.

Hétfőn február 13-án nyitották meg a „70 éves a forint” című vándorkiállítást Debrecenben, a kiállítást a Debreceni Egyetem Főépületében március 19-ig lehet megtekinteni. (Bővebben.)

Kedden, február 14-én Budapest Főváros Levéltára Rejtőzködő történelem a világhálón – az 1944. évi adatszolgáltatási ívektől Kassáig címmel tájékoztatót tart a világhálón elérhető adatbázisairól. (Bővebben.)

A Miskolci Egyetem Demeter Gábor és Bagdi Róbert (MTA Történettudományi Intézet) előadását hallgathatják meg az érdeklődők, amelynek címe: A társadalom differenciáltsága és térbeli szerveződése Sátoraljaújhelyen 1870-ben (a népszámlálási ívek történeti térinformatikai és statisztikai feldolgozása) (Bővebben.)

Szerdán, február 15-én a Politikatörténeti Intézetben a Kulcskérdések sorozat keretében arra keresik a választ, hogy hogyan békíthető ki a nemzeti (alkotmányos) identitás az európaival. (Bővebben.)

Az ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet és az Új- és Jelenkori Magyar Történeti Tanszék kerekasztal-beszélgetéssel egybekötve mutatja be Buzinkay Géza A magyar sajtó és újságírás története a kezdetektől a rendszerváltásig című kötetét. (Bővebben.)

Andaházi Szeghy Viktor A magyar királyi honvédség részvétele a Szovjetunió elleni támadásban. 1941. június-december című kötetét Kiss Gábor Ferenc mutatja be a Stefánia Palotában. (Bővebben.)

A bécsi Collegium Hungaricum földszinti nagytermében lesz a Frauen als Heldinnen című első világháborús fotókiállítás megnyitója. A kiállítás április 7-ig látogatható. (Bővebben.)

Csütörtökön, február 16-án a Semmelweis Egyetemen kerül sor a Hagyomány, értékmentés és innováció a tudományban című tudományos ülésre, ahol a természettudományok, a technika és az orvoslás történetéből hallgathatunk meg előadásokat. (Bővebben.)

A Magyar Nemzeti Levéltár a Gulág Emlékbizottság támogatásával megvalósult projektjét mutatja be, amely az egykori Szovjetunióba – Gupvi táborokba és Gulág lágerekbe – hurcolt magyarok legnagyobb itthon őrzött teljes iratanyagát állományvédelmi szempontból kezelte, konzerválta, majd digitalizálta. A projekthez jelentős online fejlesztések kapcsolódnak, amelyek a tudományos kutatást és az állampolgári érdeklődés kiszolgálását is megkönnyíthetik a jövőben. (Bővebben.)

Az ELTE BTK Kelet-Európa Története Tanszék és a Holokauszt Emlékközpont mutatja be Szita Szabolcs Gyógyíthatatlan sebek – Magyarok az auschwitz-birkenaui lágerbirodalomban című monográfiáját. A könyvbemutatóra az ELTE BTK Történeti Intézet Szekfű Gyula Könyvtárában kerül sor. (Bővebben.)

Kövér György, az ELTE BTK Történeti Intézet Gazdaság- és Társadalomtörténeti Tanszék professzora székfoglaló előadását tartja a Magyar Tudományos Akadémián, Patrónus és tanítványi gárda: a Domanovszky-iskola címmel. (Bővebben.)

A Magyar Történelmi Társulat Vekerdi László szakosztálya mini-konferenciát rendez, Nietzsche, Wagner és koruk címmel. (Bővebben.)

Ezek lesznek a következő hét programjai, kövesse velünk az eseményeket a továbbiakban is! Ne felejtsék, Naptár rovatunk hét közben is folyamatosan frissül, érdemes rendszeresen figyelni.

(Naptárunkba szívesen fogadunk minden történelemmel kapcsolatos, tudományos programot. E-mail címünk: info@ujkor.hu)

 

 

Ezt olvastad?

1918. november 11-én írta alá Németország az antanthatalmakkal a fegyverszüneti megállapodást – ezzel véget ért a négy évig tartó Nagy
Támogasson minket