Heti ajánló: 56-os programok sokasága a következő héten

Oszd meg másokkal is:

Aktuális

„A velünk élő történelmet” számos rendezvény tárja elénk. Hetente jelentkező cikksorozatunk a Naptárunkban ajánlott programokat ismerteti. A 2016/41. hetet az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójához kapcsolódó programok uralják: lesz szó a forradalom koreai vonatkozásairól, a korszak viseleteiről, az ELTE Bölcsészkarának eseményeiről, továbbá városnéző túrát is szerveznek 56-os témában.

De lesz a héten konferencia a görög-magyar kapcsolatokról,  gróf Dessewffy Emil halálának évfordulója alkalmából, Pécsett a levéltári napon, illetve egy beszélgetés Kósa László etnográfussal, történésszel életéről és tudományos pályájáról. Számos könyvet mutatnak be a héten, és filmvetítést is láthatunk a Clio Filmklub következő rendezvényén. Sőt, az első világháborúról sem feledkeznek meg, kiállítást és kerekasztal-beszélgetést is rendeznek a témában.


A kép forrása: elte.hu

Hétfőn, október 17-én az ELTE Bölcsészettudományi Kar Koreai Tanszék szimpóziumot rendez az 1956-os forradalom kelet-ázsiai vonatkozásairól. Kevéssé ismert, hogy az egykori budapesti események komoly hatást gyakoroltak a térség országaira, a Koreai Köztársaságban egy olyan szervezet is létrejött, amely a „Magyar Szabadságot Védő Önkéntes Diákkatonák” nevet viselte.

Bővebben: Szimpózium: az 1956-os forradalom kelet-ázsiai vonatkozásairól – ELTE

Kedden, október 18-án több program közül is választhatunk.

A Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézete gróf Dessewffy Emil halálának 150. éves évfordulója alkalmából rendez konferenciát.

Bővebben: Konferencia: „Egy elfeledett konzervatív politikus”

Szentendrén egy első világháborús kiállítással készülnek, Üzenet a frontról – Ferenc tüzér levelei/1914-1918 címmel.

Bővebben: Kiállításmegnyitó: Üzenet a frontról – Ferenc tüzér levelei/1914-1918

Az MTA Könyvtár és Információs Központban Néprajz és művelődéstörténet címmel beszélgetést rendeznek Kósa László etnográfussal, történésszel életéről és tudományos pályájáról.

Bővebben: Beszélgetés: „Néprajz és művelődéstörténet”

Az 56-os programsorozathoz kapcsolódóan Viselettörténet, tárgykultúra 1956 előtt és után címen Valuch Tibor egyetemi tanár tart előadást.

Bővebben: Előadás: Viselettörténet, tárgykultúra 1956 előtt és után

Szerdán, október 19-én az ezeréves görög-magyar kapcsolatokról tart konferenciát a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata és a Magyarországi Görögök Kutatóintézete.

Bővebben: Az ezeréves görög-magyar kapcsolatok – Konferencia

A Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára XVIII. Levéltár Napi konferenciája „Reformáció a Dél-Dunántúlon” címmel kerül megrendezésre.

Bővebben: A Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára XVIII. Levéltár Napi konferenciája

A Veritas Történetkutató Intézet kiadványait és évkönyvét bemutató előadás is szerdán lesz.

Bővebben: Könyvbemutató: VERITAS-kiadványok

Az 1956-os programok következő állomásán a forradalom fő helyszíneire szervez városi túrát Budapesten az I. Tóth Zoltán Kör.

Bővebben: Városi túra: az 1956-os forradalom fő helyszíneire az I. Tóth Zoltán Körrel

Egy első világháborúval kapcsolatos rendezvény is lesz még a szerdai napon.

Bővebben: Kerekasztal-beszélgetés: A múzsákat lelövik, ugye? Hadigazdálkodás az első világháború alatt

Később, még ugyanezen a napon az ELTE Bölcsészettudományi Kara emlékezik meg a kar 56-os részvételéről.

Bővebben: Előadás: ELTE, A Bölcsészkar az 56-os forradalomban

Csütörtökön, október 20-án hármas könyvbemutató lesz a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában. Három, az 1956-os forradalomhoz kapcsolódó kötetet mutatnak be. E könyvek megrázó, korábban ismeretlen egyéni sorsokat tárnak elénk, amelyek révén megismerhetjük ’56 valódi színeit, a megélt történelmet. Megelevenednek előttünk a forradalom eseményei, valamint az ezt követő megtorlás hétköznapjai.

Bemutatásra kerülő kötetek:

Mikó Zsuzsanna: A terror hétköznapjai

Forradalom! / 24 megtalált történet Szerk: Majtényi György – Mikó ZsuzsannaSzabó Csaba

Bartos Margit: Margó naplója 1956-1959 – A forradalom és utóélete egy kamaszlány szemével

A kötetek bemutatását kerekasztal beszélgetés is kíséri, amelyen a szerzők, a kötetek szerkesztői és az ’56-os események egy átélője is vendég lesz.

Bővebben: Könyvbemutató: 1956 – Hármas könyvbemutató az Országos Levéltárban

Michael Gehler professzor, Ungarn 1956. Aufstand, Revolution und Freiheitskampf in einem geteilten Europa. Erzählt in Bildern von Erich Lessing und Texten von Michael Gehler című könyvét Pajkossy Gábor mutatja be az ELTE BTK központi Olvasótermében.

Bővebben: Könyvbemutató: Ungarn 1956. Aufstand, Revolution und Freiheitskampf in einem geteilten Europa

Ezen a napon még az Atelier Európai Társadalomtudományok és Historiográfia Tanszék Örökség esték című rendezvényének első előadására is sor kerül, amelyet György Péter tart, F/el nem ismert örökségek címmel.

Bővebben: Előadás: F/el nem ismert örökségek – ELTE

Végül este a  Négyen az árban (Katasztrófafilm a 60-as évekből) című filmet nézheik meg az érdeklődők, a Clio Filmklub vetítésén.

Bővebben: Filmvetítés: Négyen az árban (Katasztrófafilm a 60-as évekből)

Ezek lesznek a következő hét programjai, kövesse velünk az eseményeket a továbbiakban is!

(Naptárunkba szívesen fogadunk minden történelemmel kapcsolatos, tudományos programot. E-mail címünk: info@ujkor.hu)

 

Ezt olvastad?

2024. január 26-án mutatták be az Apple TV+ felületén a Levegő urai (Masters of the Air) című minisorozat első epizódját.
Támogasson minket