Heti ajánló: Adventi történelemforgatag

„A velünk élő történelmet” számos rendezvény tárja elénk. Hetente jelentkező cikksorozatunk a Naptárunkban ajánlott programokat ismerteti. Közelednek az ünnepek, de a 2016/49. héten sem maradunk történettudományi programok nélkül.

Hétfőn, december 12-én az ELTE BTK 19-20. századi kelet-európai Történelem Doktori Program konferenciát rendez Történetírás és történetírók címmel. Krausz Tamás köszöntője után az első szekcióban Csoma Lajos: Hajdu Tibor és az 1918-1919-es magyarországi események kutatása, Mészáros Zsófia: Az 1917-es orosz forradalom értékelése Ny. A. Bergyajev koncepciójában, Varga Lajos: Arató Endre és a marxista történetírás, Szuda Krisztina Eszter: A határon túli szlovákság kutatásának problematikája Ján Sirácky munkásságában című előadásokat hallhatjuk. A második szekcióban pedig Baidic Robert: Vladimir Tismaneanu – egy rövid analízis a historiográfia szemszögéből, Fóris Ákos: Ernst Nolte és a fasizmus problémája, Szalay Gábor: Timothy Snyder véres övezete. A holokauszt 21. századi (át)értelmezése? lesz. (Bővebben.)

Kedden, december 13-án Bácskai és baranyai szerbek magyarországi internálása 1941-ben címmel kerül sor tudományos konferenciára a Szerb Országos Önkormányzat Könyvtárában, a 75. évforduló alkalmából. A konferencián előad Zeidler Miklós, Drago Njegovan, Pihurik Judit, Milan Koljanin, Milan Micić, Seres Attila, Katona Csaba és Predrag Vajagić. A moderátor Hornyák Árpád lesz. (Bővebben.)

A Világtörténet folyóirat 1956 mint menekültválság: Új olvasatok egy ismert történethez című számának bemutatójára kerül sor 14:00 órai kezdettel a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézet Könyvtárában. A bemutatón Gyarmati György (ÁBTL, PTE), Ludányi András (Nemzetpolitikai Kutatóintézet), Balogh Balázs (MTA BTK Néprajztud. Int.) és Stefano Bottoni (MTA BTK Történettud. Int.) beszélget a kötetről. (Bővebben.)

Este a Történész Sörest előadója ezúttal Katona Csaba (MTA BTK TTI), aki az Osztrák-Magyar Monarchia sörkultúrája és utóélete címmel tart előadást. Beszélgetőpartnere Szőts Zoltán Oszkár, történész-levéltáros, Magyar Nemzeti Levéltár főosztályvezető-helyettese, lapunk főszerkesztője lesz. (Bővebben.)

Szerdán, december 14-én mutatják be a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete Irodájának Nagytermében Véber János Két korszak határán. Váradi Péter humanista főpap kalocsai érsek pályaképe című kötetét. A könyvet C. Tóth Norbert, a Magyar Medievisztikai Kutatócsoport tudományos főmunkatársa ismerteti, az esemény moderátora Katona Csaba, az MTA BTK TTI tudományos munkatársa lesz. (Bővebben.)

A Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltárában kerül sor az idei utolsó Levéltári esték című rendezvényre, amelynek előadója, Dr. Szalóki István A Laki Kálmán emléktáblától az Országzászlóig címmel tart előadást az intézmény kutatótermében. (Bővebben.)

Az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság, a Habsburg Történeti Intézet és a XX. Század Intézet szervezésében kerül sor a FRONTMOZI című vetítéssorozat következő bemutatójára a Kino Cafe Moziban. A résztvevők Christian Carion: Fegyverszünet karácsonyra (Joyeux Noël) című, 2005-ös filmjét láthatják. A honvedelem.hu kritikájából idézve: „Karácsonyi film temérdek akad, háborús, konkrétan első világháborús karácsonyi mozi azonban már jóval kevesebb. A 2005-ös Fegyverszünet karácsonyra megtörtént eseményeket dolgoz fel, és egy nagyon vékony mezsgyén sétál végig abszolút sikeresen.” A vetítést megelőző beszélgetés résztvevői Békés Márton, történész és Stencinger Norbert, hadtörténész, lapunk szerzői.”  (Bővebben.)

Szombaton, december 17-én lesz a Hadtörténelmi Délutánok következő előadása, amelynek címe: Az állandóság hosszú évtizede. Magyar Néphadsereg 1970–1985. Az előadó Solymosi József, tanácsos, a HM HIM Hadtörténelmi Levéltár főlevéltárosa lesz. (Bővebben.)

Ezek lesznek a következő hét programjai, kövesse velünk az eseményeket a továbbiakban is! Naptár rovatunk folyamatosan frissül, így érdemes folyamatosan nézni.

(Naptárunkba szívesen fogadunk minden történelemmel kapcsolatos, tudományos programot. E-mail címünk: info@ujkor.hu)

Ezt olvastad?

Kik voltak az 1848/49-es forradalom és szabadságharc legmagasabb kort megérő katonái? Hol éltek, kik gondozták őket? Hogyan emlékezünk meg ma